• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.03.2023

12:05

Vesić: Poslovni forum prilika za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Španije

Informer

Politika

Vesić: Poslovni forum prilika za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Španije

Podeli vest

Dobre političke odnose između Srbije i Španije trebalo bi da prati bolja ekonomska saradnja i današnji poslovni forum sa španskim kompanijama je prilika za to, izjavio je ministar građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić se učesnicima multisektorskog poslovnog foruma "Western Balkans-Spain Multilateral Opportunities Days" koji u hotelu Hajat organizuju španska agencija za izvoz i investicije ICEX i Trgovinsko odeljenje ambasade Španije u Beogradu  obratio na otvaranju i istakao da je današnji skup zapravo nastavak poslovnog foruma iz novembra 2022. kada se razgovaralo o tome kako da se uspostavi bliža ekonomska saradnja između dve zemlje.

- Španija je prijateljskja zemlja Srbiji, ona je jedna je od pet članica Evropske unije koja nije priznala samoproglašenu  nezavisnost Kosova i imamo obavezu da naše dobre političke odnose unapredimo i ekonomskim odnosima i da više španskih kompanija bude na našem tržištu - rekao je Vesić.
 
Dodao je da iako je iz EU u Srbijiu investirano 17 milijardi evra malo je španskih kompanija učestvovalo u tome i Srbija im nije bila dovoljno zanimljivo tržište.

- Na nama je da to pokušamo da promenimo. Danas će ovde biti predstavljeni infratstuktiurni projekti koji će se raditi u Srbiji gde ćemo pozvati španske kompanije da učestvuju. Prvi  takav će biti tender za izgradnju pruge Beograd – Niš vredan 2,7 milijardi evra koji će biti podeljen u tri tendera i to će biti prilika za španske kompanije da učestvuju - rekao je Vesić.

Foto: Informer


 
Naveo je i da EU obezbeđuje sve više sredstava za Srbiju i da je to prilika za sve evropske kompanije pa i španake da se uključe.
 
Kao veoma važno je ocenio to što će danas srpske i španske kompanije odnosno njihovi predstavnici sedeti zajedno i imati priliku da se upoznaju, da kasnije zajedno učestvuju na tenderima, ovde, u Španiji i na trećim tržištima.
 
Prema njegovim rečima, poseban panel biće posvećen finansiranju projekta u Srbiji uz učešće međuanarodnih finansijskiih institucija kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna finansijska korporacija, Evropska investiciona banka i Delegacija EU u Srbiji.

- Važno nam je da identifikujemo nove projekte iz oblasti infratsrukture koji bi mogli da se finansiraju kroz međunarodne kredite ili podršku EU. Naš najznačajniji sektor biće upravo železnica i to prvo deonica od Beograda do Niša, a zatim i do  Preševa - istakao je Vesić.

Dodao je da će jedna od važnih tema današnjeg foruma biti i životna sredina ali i energetika. 
 
- Ovo je i prilika da Srbija vidi koje su mogućnsoti dobijanja bespovratnih sredstava Kraljevine Španije za izradu dokumentacije, studija i sektorskih analiza koje mogu pomoći da spovedemo ove tendere - rekao je Vesić.

Ocenio je da je današnji sastanak dobra prilika za Srbiju i da on pokazuje da je naša zemlja sve značajniji partner Evropske unije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija