• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2023

15:38

Viši sud: Suđenje Zlatanoviću i Kneževiću 20. aprila!

Tanjug/printscreen

Politika

Viši sud: Suđenje Zlatanoviću i Kneževiću 20. aprila!

Podeli vest

U Višem sudu u Beogradu zakazan je početak suđenja Damjanu K. (34) i Dejanu Z. (51) povodom optužbi da su sredinom februara ove godine pozivali građane na nasilno svrgavanje predsednika Republike Srbije

Početak suđenja je zakazan za 20. april, potvrđeno je Tanjugu u tom sudu. Okrivljenima se na teret stavlja produženo krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja u saizvršilaštvu.

U optužnom predlogu tužilaštvo je sudu predložilo da Damjana K. osudi na kaznu od godinu i po dana zatvora, a Dejana Z. na godinu dana zatvora. Kako je precizirano u optužnom predlogu, postoji opravdana sumnja da su Damjan K. i Dejan Z. od 12. do 15. februara 2023. godine sa umišljajem izvršili krivično delo, tako što su u više navrata pozivali građane na nasilje i nerede u cilju svrgavanja predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa te funkcije, putem Telegram kanala "Narodne patrole“ i Jutjub kanala "Srbininfo“.

Tako je 12. februara u emisiji na Jutjub kanalu "Srbininfo“ Damjan K. rekao: "I da krenemo u rušenje kako svih ovih sporazuma, tako i režima Aleksandra Vučića...". Na pitanje Dejana Z. da li se režim Aleksandra Vučića može promeniti mirnim putem, Damjan K. je odgovorio: "... ja lično mislim da Aleksandar Vučić neće pasti mirnim putem". Potom je Damjan K. 14. februara na Telegram kanalu "Narodne patrole“ u video zapisu pozvao da se silom svrgne predsednik Republike rečima: "Braćo i sestre, pozvali smo vas na Sretenje od 18 časova kod Presedništva, naš cilj je jasan da sprečimo izdaju Kosmeta i da krenemo u rušenje izdajničke vlasti..." Na neprijavljenom skupu protiv "francusko-nemačkog plana" ispred spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu u Beogradu, 15. februara tokom govora sa postavljene bine, Damjan K. je pozvao na nerede, nasilje i svrgavanje rečima: "Ja nemam drugog izbora, očekuj me Vučiću“, "Kunem vam se na mnogo smo više spremni nego na nerede“, "da se bojim da Aleksandar Vučić neće pasti bez incidenta..." i drugim. Dejan Z. je okupljenim građanima rekao: "Svima onima koji hoće da izdaju, to je sada aktuelno i danas, pa ko se prepozna prepozna, a stići će ga to, ko potpiše njega ubiše", "Ako nećemo da smo kamenog srca, mora jedan oganj da radi, nema nazad više“, "Ovo je početak, krenuli smo, oni ili mi...“ i drugo.

Nakon obraćanja, osumnjičeni Damnjan K. i Dejan Z. su se na čelu okupljenih građana uputili ka ulazu u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, silom oborili zaštitnu ogradu, nasilno ušli u dvorište, ali nisu uspeli da uđu u zgradu Presedništva, jer su ih u nameri sprečili policijski službenici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nethunter

pre 1 godinu

Šta je, plašite se? I treba da se plašite, jer ste jebene sluge Rošavog glavoseče i mafije koja sistematski uništava Srbiju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija