• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv, Informer.rs

20.03.2023

19:32

BIVŠI MINISTAR "KOSOVA" OBJASNIO KAKO JE VUČIĆ RAZMONTIRAO KURTIJA I ZAKUKAO: Sad je mnogo gore za nas

printscreen

Politika

BIVŠI MINISTAR "KOSOVA" OBJASNIO KAKO JE VUČIĆ RAZMONTIRAO KURTIJA I ZAKUKAO: Sad je mnogo gore za nas

Podeli vest

Bivši ministar spoljnih poslova lažne države Kosovo Petrit Selimi, razočaran epilogom na maratonskim pregovorima u Ohridu, objasnio je kako je Srbija izvojevala veliku pobedu i kako je predsednik Aleksandar Vučić “razmontirao” premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Selimi je u tviter objavi detaljno analizirao pregovore u Ohridu i rekao da je konačni nacrt daleko gori po lažnu državu Kosovo od radnog.

Raniji nacrt aneksa imao je jasan zahtev od Srbije da odmah pristane na „priznavanje dokumenata i nacionalnih simbola“ i „razmenu stalnih misija“. Ovo je sada obrisano. Jedine “neposredne” obaveze ima kosovska strana – požalio se bivši ministar i nastavio:

 

 

Drugo, aneks se odnosi na “samoupravljanje za srpsku zajednicu na Кosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga” – kaže.

Nakon što se žalio na to što se Vučić izborio za izmene prvobitnog teksta aneksa, koji je sad neuporedivo bolji za Beograd, a gori za Prištinu, Selimi je zakukao i zbog izostanka potpisa:

Treće, problem je nedostatak potpisa. EU je ovo trebalo da proglasi pravno obavezujućim sporazumom. Nepotpisivanje slabi sposobnost Кosova da dobije priznanja. Vlada je čak obećala kosovskoj javnosti “ceremoniju potpisivanja” pred 27 šefova država EU – dodao je bivši ministar samoproklamovanog Kosovoa, jasno žaleći zbog fijaska njegove strane u Ohridu.

Selimi je zakukao zbog prihvaćene obaveze da se formira ZSO, te u očaju izneo predlog po njegovom išljenu za koji je trebalo da se bori u Ohridu:

– Кoren ovog dogovora je trebalo da bude Išingerov predlog zasnovan na “modelu 2 Nemačke”. To je bio funkcionalan model. Ovaj dogovoreni aneks to je razvodnio na puku političku izjavu usredsređenu na “neposredno” stvaranje “samoupravljanja za srpsku zajednicu”. Nadao sam se sporednom dokumentu, kao što je Mogerinijevo pismo Isi Mustafi, ali očigledno ne postoje takve pismene garancije za priznanje, pristupanje i integraciju Кosova. Već godinama nisam upirao prstom u pitanja dijaloga, ali mogu predvideti da se ovo neće dobro završiti – vidno je razočaran Selimi.

Podsećamo, zbog velike pobede Srbije i predsednika Vučića na maratosnkim pregovorima u Ohridu Albanci su ogorčeni na Kurtija koji tvrde da je premijer lažne države “upao u Vučićevu zamku” i da su “umesto priznanja dobili ZSO”.

Iz istog razloga, danas je deo opozicije u Prištini ispisivao grafite “Aljbin zajednica”, a pozvali su i na protest na kom traže Kurtijevu ostavku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milijada

pre 1 godinu

Još jednom je Vučić dokazao koliko je velik drzavnik.

Kosova

pre 1 godinu

KOLIKO SE TRUDITE DA NADJETE OVE GOVNARE KOJE SAMO JEDU GOVNO ZA SAKU PARA A VIDITE SRBENDE ILI KAKO SE KAZE SRBIJANCI KRIJETE VASE KAKO VAS PSUJU SVAKI DAN ZA VELE IZDAJU A GLEDAJTE PA KOSOVSKIM NOVINAMA NE GUBIMO VREME DA POPULARISEMO VASE STO SVAKI DAN PSUJU VASEK ANSTAJNA VUCICA AHAHAHA KAKO TO BESE OD ZANEDNICE NA SELF MENAGMENT AHAHHA BANDO SRBIJANSKO TRUJETE VAS NAROD SA DEZINFORMACIJE KAKO CETE DO GODINE U PRIZREN A JA POLA SVETA PROSETA SA PASOS REPUBLIKA KOSOVA!

lol

pre 1 godinu

al smo ih razmontirali.. svaka nam cast, jel 200:0 sad? umesto autonomije kosova U SRBIJI imamo autonomuju srba NA KOSOVU .. ma super :) nego objavite komentar ako smete

Raka

pre 1 godinu

Zašto SNS ima sve manje glasova a Vučić sve više. Vučić nije ni jednom rekao da smo pobedili ili razmotirali u Ohridu nekoga. Vučko informer, sa pouzdanim izvorima, čini dobro za EU, SAD i Šiptare, kad nas budu ucenjvali, a tražiće da budemo jednako zadovoljni, pisaću mu opet.

Čiča Avalski

pre 1 godinu

Sve smo ih razmontirali i vodimo sa 10:0, ... ali propadamo - KAKO TO, BRE ???

Ratko

pre 1 godinu

VUCIC BOLJE DA SE SAM UBIJE NEGO DA POTPISE BILO STA ALI BILO STA SA NACISTICKOM EVROPSKOM UNUIJOM CIJI JE SVETAC ALOJZIJE STEPINAC I USTASE ,I PODRZAVAJU NACIZAM. ZNACI VUCICU NI CAS NE CEKAJ AKO PODPISES BILO STA SEM DA SIPTARCINE ODU U ALBANIJU NJIHOVU

oratorium

pre 1 godinu

Vule je tako daleko dogurao da sada laže čak i sam sebe.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija