• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug, Informer.rs

22.03.2023

09:29

INTENZIVAN DIJALOG I ZALAGANJE AUSTRIJE ZA BRŽE NAPREDOVANJE SRBIJE! Dačić se sastao sa Sobotkom - razgovor o odnosima dve zemlje (VIDEO)

MSP

Politika

INTENZIVAN DIJALOG I ZALAGANJE AUSTRIJE ZA BRŽE NAPREDOVANJE SRBIJE! Dačić se sastao sa Sobotkom - razgovor o odnosima dve zemlje (VIDEO)

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije započeo je danas posetu Austriji sastankom sa predsednikom Nacionalnog saveta - Donjeg doma Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom sa kojim razgovara o odnosima dve države.

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni 1874. godine.

Predviđeno je da se posle susreta sa sa Sobotkom, srpski ministar diplomatije sastane sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmit, kao i sa svojim austrijskim kolegom Aleksandrom Šalenbergom.

Političke odnose Srbije i Austrije u poslednjoj deceniji karakteriše intenzivan dijalog i zalaganje Austrije za što brže napredovanje Srbije u evropskim integracijama, što je politika koju Austrija principijelno zastupa prema Zapadnom Balkanu.

Foto: MSP

 

Austrija predstavlja jednog od najvećih investitora u Srbiju.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji Republike Srbije je registrovano oko 900 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Austrije, odnosno pravna lica registrovana u Austriji, što je, sa investicijama, dovelo do zapošljavanja preko 20.000 radnika, navedeno je na sajtu MSP.

U Srbiji trenutno posluje desetak najznačajnijih austrijskih banaka, osiguravajućih kuća i telekomunikacionih kompanija.

Foto: MSP

 

Kompanija "Telekom Austrija" čija je investicija u mobilnu telefoniju (VIP Mobil) najveća grinfild investicija iz Austrije, naftna kompanija OMV, kao i druge veliki kompanije kao što su Svarovski, Henkel, Rauh, Knauf, Štrabag.

Poslednjih godina značajna su i ulaganja Gerlingera i Cumtobela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija