• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.03.2023

19:11

AKO NEŠTO NE SMEMO DA ZABORAVIMO TO JE STRADANJE NAŠEG NARODA! Premijera filma "Dosije Kosovo - Žuta kuća" prikazana u Palati Srbija (FOTO)

Marko Đoković

Politika

AKO NEŠTO NE SMEMO DA ZABORAVIMO TO JE STRADANJE NAŠEG NARODA! Premijera filma "Dosije Kosovo - Žuta kuća" prikazana u Palati Srbija (FOTO)

Podeli vest

Premijera filma "Dosije Kosovo - Žuta kuća" organizovana je večeras u Palati Srbija, a prikazivanju tog filma prisustvovail su predsednik parlamenta Vladimir Orlić i brojni ministri među kojima Ivica Dačić, Maja Gojkovic, Darija Kisić, Branko Ružić, Tomislav Žigmanov i Bratislav Gašić.

Film čiji je autor Slađana Zarić, a koji je snimljen u saradnji RTS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova premijerno je prikazan u okviru obeležavanja 24 godine od početka NATO agresije na Srbiju.

Tom prikom ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naglasio je da je film Žuta kuća još jedan način da podsetmo na stradanja, strahote, užase, zlo kroz koje je prošao srpski narod, da pokažemo istinu da se srpski narod borio za očuvanje ognjišta i svaki grumen svoje zemlje.

- Ako govorimo o tome toliko glasno činimo se da se takve strahote ne ponove. Ako nešto ne smemo da zaboravimo to je stradanje našeg naroda. Ne smemo zaboraviti bol dece, njihovih roditelja, braće i sestara - rekao je Gašić i podsetio da Srbija ima bogatu istoriju, ali i istoriju stradanja, pogotovo tokom 20 veka.

Foto: Marko Đoković

 

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću država je posvećena sećanju na najveća stradanja, jer to su, kako je dodao, naš dug i obaveza da pokažemo da se sećamo onih koji su znali koliko su važni sloboda i mir.

Negovanje kulture sećanja preduslov je za opstanak i budućnost Srbije, rekao je Gašić pre projekcije filma.

Film je, kako je navedeno na početku, urađen je na osnovu istraživanja Dika Martija i izveštaja koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kao i na jednom Unmikovom dokumentu iz 2003. godine, u kojem su date izjave svedoka, bivših pripadnika tzv. OVK koji su imali direktna ili indirektna saznanja kako o transportovanju Srba u Albaniju, tako i o trgovini njihovim organima.

Foto: Marko Đoković

Zarić je ranije podsetila da je nakon izveštaja Dika Martija, sprovedena i prilično opsežna istraga kojom je rukovodio specijalni tužilac Klint Vilijamson, a kojom su potvrđeni Martijevi navodi.

- To je teška i tragična priča o sudbini kidnapovanih ljudi, atmosferi koja je vladala posle 10. juna 1999, priča o pravdi koja je bila selektivna. Ljudi su kidnapovani na ulici, na radnom mestu, imali smo čak i slučajeve da su kidnapovani lekari ispred bolnice, student stomatologije koji je radio u hitnoj pomoći, i to se dešavalo pred kontingentom Kfora koja je tada bio prisutan - navela je autorka filma.

Foto: Marko Đoković

Prema dokumentima, nestalo je, stradalo ili ubijeno više od hiljadu ljudi, od kojih je više od 700 Srba. Za sudbinu njih 400 se ne zna do danas. Među žrtvama su bili i Albanci koji nisu bili lojalni tzv. OVK.

Zarić je podsetila i da je jedan broj Srba odmah po kidnapovanju na Kosovu ubijan, deo je vođen u improvizovane logore kojih je na Kosovu 1999. godine, a gde je najstrašnije bilo u junu, julu i avgustu, bilo 144.

- Kada je pred očima međunarodne zajednice postalo rizično, jer ja ne mogu da kažem da Kfor te nestale nije tražio, tzv. OVK je počeo da ih transportuje u Albaniju - navela Zarićeva koja je i autor filma "Ratne priče sa Košara" - koji predstavlja zahvalnost herojima iz 1999. godine.

Film će nakon premijere u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i ministar Zoran Gajić, Danica Grujičić, Đorđe Miličević, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa Petrom Petkovićem, SPC, savetnici, porodice žrtava, kao i nestalih, biti prikazan i na RTS-u, u 21 sat.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jana

pre 1 godinu

Stradanje i žrtve srpskog naroda nikada ne smeju biti zaboravljene.

Vuk

pre 1 godinu

Vučić se bori da narod na KiM živi pristojno konačno.

Vuk

pre 1 godinu

Jedini je Vucic koji ima hrabrosti da se bori za stavove svoje zemlje

Vuk

pre 1 godinu

Vučić je pravi lider ovim delima to pokazuje i ne bezi od istine

Jelena

pre 1 godinu

Strašno, žalosno je što je toliko života izgubljeno. Hvala predsedniče što se uvek setite stradalih i odatle im pomen.

Jela

pre 1 godinu

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću država je posvećena sećanju na najveća stradanja, i Srbija ima dug i obavezu da pokaže da se sećamo onih koji su znali koliko su važni sloboda i mir.

Vuk

pre 1 godinu

Dokazao je da Srbija ima priliku kao i KiM ako imaju nekoga ko se istinski bori za njih

Vuk

pre 1 godinu

KiM je deo od koga necemo odustati kao ni od neutralnosti a stradanja ne zaboravljamo

Nikola

pre 1 godinu

24. mart mora da postane u Srbiji najbitniji datum i da se tog dana setimo kao dan gde smo propatili kao nikada u životu.

Vuk

pre 1 godinu

Zbog toga politika neutralnosti jedino je čemu trebamo biti verni.

Sanja

pre 1 godinu

NATO je udario svim silama, a mi smo mučki i junački izdržali sve udare. Srbija je sada jaka zemlja i do toga više ne može doći.

Ceca

pre 1 godinu

Secanje na zrtve NATO agresije na Srbiju, nikada necemo zaboraviti

Vuk

pre 1 godinu

Nakon svega jasno je da nismo tu da igramo igrice već da se borimo

Cana

pre 1 godinu

Zahvaljujuci Vucicu zrtve nikad nece biti zaboravljene!

Nikola

pre 1 godinu

Nikada nećemo zaboraviti stradale u NATO agresiji na našu državu 1999. godine

Vuk

pre 1 godinu

Vučić nikada nije birao laksi put već ono što je dobro za narod a žrtve nikada nećemo zaboraviti

Maja

pre 1 godinu

Uvek ćemo taj čin smatrati zločinom nad jednim slobodarskim i narodom koji je i tada i kroz istoriju uvek bio na pravoj strani.

Nikola

pre 1 godinu

Srbija nikada neće zaboraviti Nato agresiju , ceo svet je ćutao dok su padale bombe na jednu malu suverenu zemlju koja se borila da sačuva ono što je njeno.

Vuk

pre 1 godinu

Vučić nikada nije birao laksi put već ono što je dobro za narod a ovde je izneo samo istinu

Vera

pre 1 godinu

Stradanje našeg naroda se ne sme nikada zaboraviti.

Sanja

pre 1 godinu

Zajedno u slozi i miru sa Vucicem 24.marta da se nikad ne zaboravi NATO agresija na Srbiju !

Sasa

pre 1 godinu

Svako stradanje naseg naroda moramo da pamtimo i deci da prenosimo, da nam se istorija ne bi ponavljala.

Ceca

pre 1 godinu

Jedini srpski predsednik koji je imao hrabrosti da krene sa obeležavanjem dana NATO agresije na Srbiju je upravo Vucic

Vera

pre 1 godinu

Obavezno pogledati film, to je svedočanstvo jedne tragedije.

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija