• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer.rs

16.12.2024

19:40

Najomiljeniji starinski kolač! Hrskav spolja, mekan iznutra - topi se u ustima

Shutterstock

Recepti

Najomiljeniji starinski kolač! Hrskav spolja, mekan iznutra - topi se u ustima

Podeli vest

Starinski kolači poput štrudli, krofni i salčića oduvek su bili nezaobilazan deo domaćih trpeza, a danas ponovo osvajaju srca mladih domaćica koje žele da sačuvaju tradiciju i ukuse detinjstva.

Nostalgija za starinskim poslasticama ponovo je u modi, a recepti za štrudle, krofne i salčiće preplavljuju društvene mreže i kuhinje širom Srbije. Ove poslastice, nekada nezaobilazne na nedeljnim ručkovima, ponovo zauzimaju svoje mesto među mladim generacijama koje sve više cene autentične ukuse iz detinjstva.

Među njima, salčići ili slanjaci, kako ih nazivaju u nekim krajevima, ističu se kao najzahtevniji, ali i najomiljeniji. Pravi izazov je postići savršenu teksturu: hrskavu koricu koja krcka pod zubima i mekanu unutrašnjost punjenu bogatim domaćim pekmezom.

Za sve one koji žele da se oprobaju u pravljenju ovih čuvenih kolača, donosimo proveren recept koji će vas vratiti u detinjstvo i obradovati vaše ukućane ukusom koji se doslovno topi u ustima. Priprema jeste zahtevna, ali svaki uloženi trud isplati se čim prvi zalogaj zagrizete.

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • kocka svežeg kvasca
  • 4 žumanca
  • pola kafene kašičice soli
  • 2 kašike šećera
  • 100 ml ulja
  • čašica rakije
  • 500 gr sala
  • domaći pekmez
  • 150 gr šećera u prahu za posipanje

 

Foto: Shutterstock

 

Priprema:

Sipajte 100 ml mleka u šerpicu, pa ga stavite na ringlu da se malo zagreje. Skinite šerpicu sa šporeta, dodajte kafenu kašičicu kristal šećera, supenu kašiku brašna i izmrvljen kvasac, pa sve razmitute i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira.

Ostavite tri supene kašike brašna sa strane, biće vam potrebno da ga sjedinite sa salom kojim ćete premazivati testo.

U veliku vanglu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, ostatak kristal šećera, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.

Salo obavezno sameljite na mašini za meso, dodajte mu tri kašike brašna i sve sjedinite.

Testo prebacite na radnu površinu i istanjite ga oklagijom na debljinu od pola centimetra. Premažite ga trećinom sala, pa ga preklopite na tri jednaka dela. Dobijenu traku preklopite još tri puta, na tri jednaka dela, pa ostavite testo da odstoji pola sata.

Isti postupak ponovite još dva puta - rastanjite testo oklagijom, premažite ga salom, preklopite, pa ostavite da "odmara", ovoga puta po 15 minuta.

Četvrti put rastanjite testo oklagijom na debljinu od jednog centimetra, isecite ga na pravougaonike, namažite pekmezom, pa ivice testa blago zatvorite, bez pritiskanja. Ređajte salčiće u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa stavite salčiće da se peku. Kad se blago zarumene, to je znak da su gotovi.

Tokom pečenja nikako nemojte otvarati rernu, jer će salčići splasnuti.Vruće salčiće uvaljajte u prah šećer i služite.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Radujko sa delegacijom FSB:  Teme sastanka sistem takmičenja, infrastruktura, struka...
Fudbal

Radujko sa delegacijom FSB: Teme sastanka sistem takmičenja, infrastruktura, struka...

U prostorijama Sportskog centra Fudbalskog saveza Beograda, na Adi Ciganliji, održan je konstruktivni sastanak između generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije, Branka Radujka, prvih ljudi beogradskog fudbala, predsednika Marka Zdravkovića i generalnog sekretara Miloša Mirkovića, odnosno predstavnika šest klubova Super i Prve lige Srbije koji teritorijalno pripadaju regionu FS Beograda.

16.12.2024

21:45

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set