• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

19.04.2023

07:00

ZAPAD UKINUO VIZE LAŽNOJ DRŽAVI! Evropo, evo vam Šiptara! Vodite ih sve u EU!

Reuters

Politika

ZAPAD UKINUO VIZE LAŽNOJ DRŽAVI! Evropo, evo vam Šiptara! Vodite ih sve u EU!

Podeli vest

Od 1. januara 2024. godine građani 'Kosova' moći će slobodno da putuju u države Evropske unije. Teroristi iz Prištine ovim su nagrađeni za sistematski progon i svakodnevne zločine nad Srbima

Evropska unija juče je i zvanično ukinula vize lažnoj državi 'Kosovo' i tako ih nagradila za stravično sistematsko nasilje koje Priština mesecima unazad sprovodi nad Srbima u južnoj pokrajini!

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su odluku da će građani takozvanog 'Kosova' najkasnije od 1. januara 2024. godine moći slobodno da putuju u države članice EU bez viza na period od 90 dana. Za sutra je planirana svečana ceremonija potpisivanja ovog pravnog akta, kojoj će prisustvovati takozvani 'potpredsednik kosovske vlade' Besnik Bisljimi. Stručnjaci upozoravaju da je ovo sramna odluka Evropskog parlamenta, kojom su Šiptari nagrađeni za skoro svakodnevne zločine i sistematski progon Srba na Kosovu i Metohiji!

Više od bezobrazluka

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola juče je kratko saopštila da je odluka o viznoj liberalizaciji za 'Kosovo' doneta bez glasanja.

- Nisam dobila nijedan predlog da se odbaci ovaj stav i nijedan amandman. Dakle, predloženi akt je usvojen - rekla je Mecola, dok su iz 'vlade Kosova' poručili da je ovo 'ključni momenat u približavanju Evropi'.

Viola kuka: Da nema Španaca, Kosovo bi bez viza bilo već u julu

Foto: Beta

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon optužila je Španiju da odlaže primenu odluke o viznoj liberalizaciji za lažnu državu 'Kosovo'.

- Odluka o slobodnom kretanju u šengenskoj zoni verovatno bi bila primenjena od 1. jula, ali Španija, koja predsedava EU u drugoj polovini ove godine, ne želi da se bavi tim pitanjem. Žao mi je zbog toga, jer je to pogrešna odluka. Ali bolje ikad nego nikad. Nadamo da će 1. januar biti datum kada će i građani Kosova uživati u bezviznom režimu u Evropu - rekla je ona.

'Institucije EU i zemlje članice uverile su se da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuće u relevantnim oblastima', piše u saopštenju.

Potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović, komentarišući ovaj potez evropskih zvaničnika, kaže da je ovakvo ponašanje prema Srbiji više od bezobrazluka.

- Ovu odluku doživljavam kao nagradu Prištini za konstantni pritisak, progon i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji. Kurtijevo ponašanje je očigledno beskrajno simpatično njegovim zapadnim mentorima. Iz njihovog ugla, ljudska prava, teritorijalni integritet i suverenitet neke države, ali i žrtve, računaju se samo ako nisu u pitanju Srbija i Srbi. Nadam se da zemlje EU, pre svih Nemačka, imaju dovoljno radnih mesta da prihvate sve Albance sa takozvanog 'Kosova', koji će ovo iskoristiti... - naglašava Paunovićeva.

Kurtijevi mentori
Više je od bezobrazluka ovakav odnos prema Srbiji, koja se trudi da kroz dijalog dođe do normalizacije. Kurtijevo ponašanje je, očigledno, beskrajno simpatično njegovim mentorima
Snežana Paunović, potpredsednica Skupštine Srbije

Miloš Garić, urednik portala 'Kosovo onlajn', upozorava da će Evropa tek da nagrađuje lažnu državu za sva kršenja međunarodnih sporazuma i nasilje.

- Evropska unija sprovodi volju Nemačke kao najuticajnije evropske države, a politika Berlina je da otvoreno čini sve na afirmaciji 'kosovske nezavisnosti'. Tako će Nemačka nastaviti da gura 'Kosovo' u Savet Evrope, a zatim i u članstvo u EU, bez obzira na to što Kurti i Priština krše međunarodne sporazume i sprovode teror nad Srbima. Dakle, bez obzira na sve nelogičnosti, Evropa će nastaviti da nagrađuje Prištinu kad god to bude mogla, a Beogradu će istovremeno držati pridike i isporučivati račune - objašnjava Garić.

Očekivana odluka

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku ocenjuje da je ovo bila preporuka Evrope još pre pet godina, koja je sada samo formalizovana.

- Evropska komisija preporučila je još 2018. godine da 'Kosovo' dobije viznu liberalizaciju, ali je zbog protivljenja nekih zemalja članica tu odluku Savet ministara potvrdio tek u martu ove godine. To je sada uradio i Evropski parlament. Španija preuzima predsedavanje Savetom EU od 1. jula do 31. decembra i to je razlog što primena vizne liberalizacije počinje tek 1. januara 2024. godine, kada oni završe svoje predsedavanje - zaključuje Grubješićeva.

ELVIRA KOVAČ, ODBOR ZA EU INTEGRACIJE

Potrebno je realno sagledati trenutak u kome se nalazi dijalog Beograda i Prištine, pod okriljem EU, u kome jedna strana dobija nagradu, a druga čeka dve godine na otvaranje klastera.

Savet Evrope danas ne raspravlja o 'Kosovu'

Zahtev takozvanog 'Kosova' za članstvo u Savetu Evrope neće danas biti na dnevnom redu sednice Komiteta ministara ove organizacije, saznaje Informer. Prema našim informacijama, na članstvu lažne države najviše insistira Nemačka, koja čak traži i vanrednu sednicu Komiteta ministara o ovom pitanju, i to već za 21. april!

Šef diplomatije Ivica Dačić potvrđuje da postoje namere da se pitanje aplikacije Prištine posle višemesečne blokade 'otkoči', i to baš na 10. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma i deceniju čekanja na formiranje Zajednice srpskih opština.

- Kakva je to poruka?! To je poniženje i poruka da 'Kosovo' može da radi šta hoće. U Savet Evrope nikada nije primljeno nešto što nije država! Srbija neće dozvoliti da se njena konstruktivnost posmatra kao slabost... - ističe Dačić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax_orion

pre 1 godinu

I vama kad su ukinuli vize nagradili su vas za genocide po Hrvatskoj i BiH. I što se sad bunite? I srbija je stvorena na genocidu i pljački

Pik

pre 1 godinu

Kako mogu ukinuti vize nekom ko nije drzava ? I kazu Kosovo je srbija. Pa nesme niko krociti na teritoriju kosova bez odobrenja tamnosnjih vlasti.

Ana

pre 1 godinu

EU bolju uslugu nije mogla da nam napravi. Talas ilegalnog preseljenja sledi... Pa uzivajte sa njima

Krivi

pre 1 godinu

Sve i svakoga kritikujete, a ni spomena o dvojcu (bez kormilara), koji su najodgovorniji za tragičnu sudbinu srpskog naroda na Kosmetu, a to su A.V. i Ivica Dačić.

ono kad si luzer i dva puta iz

pre 1 godinu

Da nam EU i USA nisu okupirali Kosovo 1999. godine zbog katastrofalne politike Vučića, Dačića, Voline,Miloševića i Šešelja ne bi bilo ni šiptarske narko države.

Neno

pre 1 godinu

Tek sad zahvaljujući Vučiću da je bio Jeremić na vlasti odavno bi dobili vizi!

Mile lala

pre 1 godinu

Sad je vreme da se u Srpskoj dijaspori osnuje crvena brigada čiji bi zadatak bio lov, uništenje i reket šiptara u inostranstvu

voja

pre 1 godinu

pa ovo moze jos i da bude dobro za srbiju,sam sljam i kriminalci se nece vise zadrzavati na kosovu bezat ce za evropu i manje ce biti pritiska na srpski narod koji zivi dole ,ali zato ce se evropa brzo pokajati sto je dozvolila kosovu da se setkaju po evropu bez viza

Kosova

pre 1 godinu

GOVNO SRBIJANSKO SHKAVELLI NECEMO MI U EU NEGO CEMO KAO BOSOVI POSJETITI ZARADITI PARE I TAKO ODRZAVACEMO NASE KOSOVO A VI SHKAVELLI JEBO VAM MATER RUS KUKAJTE SA NJIM JEBITESE SA RUSA JEBO VAS MATER NECE VAS SHKAVELLE NI BOG O SHKJA SHKAVI O SHKA JAUQIFSHA FAMILIN TERORISICKE

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija