• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

20.04.2023

14:39

Nebojša Bakarec: Poslaničko pitanje o Kosovu i Metohiji!

nebojša bakarec

Politika

Nebojša Bakarec: Poslaničko pitanje o Kosovu i Metohiji!

Podeli vest

Danas 20.4.2023., sam imao čast da ume poslaničkog kluba SNS, postavim poslaničko pitanje, na početku sednice. Pitanje sam postavio Vladi Republike Srbije. Pitanje glasi: „Da li ponašanje srpske opozicije, koja se u pogledu Kosova i Metohije ponaša isto kao i Kurtijev režim, da li takvo ponašanje opozicije otežava napore Srbije i predsednika Vučića, u borbi za KiM?“.

Deset godina je prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma. Posle 10 godina se pokazalo da je Briselski sporazum odličan za Srbe, da je zaštitio Srbe, i da je maestralno projektovana Zajednica srpskih opština, trn u oku Albancima, ali i srpskoj opoziciji. Kurtijev režim sprovodi nasilje nad Srbima. Albanska vlast i Kurti se protive sprovođenju Briselskog sporazuma, i osnivanju Zajednice srpskih opština, Kurtijev režim kriminalizuje Srpsku listu, satanizuje državu Srbiju, demonizuje predsednika Vučića. Skandalozno je da sve ovo radi i srpska opozicija. Kriminalizuju Srpsku listu, protive se sprovođenju Briselskog sporazuma, osnivanju ZSO, satanizuju državu, organizuju nasilje nad Srbima u Srbiji, prete smrću predsedniku Vučiću na svojim skupovima, organizuju snajperiste, kupuju snajpere za odstrel predsednika Vučića. Deo opozicije podržava lažnu državu Kosovo. Sve to ni Kurti ne bi smislio. Nije li srpsku opoziciju sramota da se ponaša isto kao i Kurtijev antisrpski i fašistički režim?

Foto: nebojša bakarec

Podsetiću da broj etnički motivisanih incidenta na Kosovu i Metohiji, iznosi čak 320 za 28 meseci Kurtijeve vlasti! (2023. - 42,  2022. - 150, 2021. – 128 incidenata). Za dve i po godine Kurtijeve vlasti, Albanci su upucali i ranili 7 Srba (Milan Jovanović, Stefan i Miloš Stojanović, Miljan Delević, Ljubomir Mirić, Boban Ristić, Srećko Sofronijević). Albanci su izboli, pretukli i ranili 22 Srbina. Albanci su uhapsili 25 Srba. Na sve ovo kolektivni Zapad ili nije reagovao, ili je jedva reagovao. Na sve ovo srpska opozicija uglavnom nije reagovala, ili je napadala predsednika Vučića. Sramno!

Podsetiću na poslednji primer. Ne čudi nas sramna i mlaka reakcija kolektivnog Zapada na pokušaj ubistva Srbina Milana Jovanovića 10.4.2023. kod Zvečana, koji je počinila Kurtijeva fašistička policija. Čudi nas još gora reakcija srpske opozicije, koja uopšte nije osudila pokušaj ubistva Milana Jovanovića. Od svih dvadesetak stranaka opozicije, pokušaj ubistva Milana Jovanovića su osudili samo Zavetnici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tri dana posle pokušaja ubistva Milana Jovanovića,13.4.2023. u Raški sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Foto: nebojša bakarec

Za ovih 10 godina Srbija je za Srbe na KiM, uradila više nego bilo ko u 20. i 21. veku! Kao što se Briselski sporazum pokazao kao pun pohodak, tako i držanje predsednika Vučića, u pregovorima o novom Planu EU za KiM, može biti ocenjeno navišom ocenom, kao držanje vrhunskog državnika. Nije bez razloga veliki pisac F.S.Ficdžerald, rekao: „Čovekovo držanje može biti odraz čvrstih stena ili vlažnih močvara karaktera“. Predsednik Vučić je najčvršća granitna stena! Predsednik Vučić je odredio crvene linije Srbije, i dok je Vučića, Srbija nikada neće priznati nezavisnost lažne države Kosovo, i neće dati saglasnost da Kosovo postane član UN!

Predsednik Vučić nije stvorio probleme na Kosovu i Metohiji, niti je doprineo njihovom produbljivanju. Za proteklih deset godina predsednik Vučić je u pogledu rešavanja problema na KiM, uradio više nego bilo ko pre njega. Predsednik Vučić je za Srbe na KiM, učinio više nego bilo ko u istoriji. Predsednik Vučić je spasao srpski narod na KiM od pogroma, iseljavanja i siromaštva. Predsednik Vučić je zaslužan za to što je 28 država povuklo priznanje lažne države Kosovo. Zahvaljujući predsedniku Vučiću, Kosovo ne priznaje 107 država, dok samo 83 države priznaju lažnu državu Kosovo. Predsednika Vučića podržava 95 odsto Srba sa KiM. Predsednik Vučić je uzdigao i izgradio Srbiju. Predsednik Vučić je više nego udvostručio plate, penzije i broj zaposlenih. Predsednik Vučić vratio Srbiji dostojanstvo. Predsednik Vučić u ovim najtežim mesecima zaslužuje našu potpunu podršku i poverenje. Srbija zaslužuje političko jedinstvo, a ne ekstremizam sujetne opozicije. Živela Srbija! Ovde je bio kraj mog pitanja.

Čitaocima Informera ću predočiti samo deo potresnih podataka o etnički motivisanim incidentima na Kosovu i Metohiji, u periodu od 2021. do 2023. godine, koja nisam mogao da iznesem postavljajući poslaničko pitanje, zbog ograničenog vremena. Navešću samo ranjavanja vatrenim oružjem, noževima, prebijanja i hapšenja Srba.

Za dve i po godine Kurtijeve vlasti, Albanci su upucali i ranili 7 Srba (Milan Jovanović, Stefan i Miloš Stojanović, Miljan Delević, Ljubomir Mirić, Boban Ristić, Srećko Sofronijević). Albanci su izboli, pretukli i ranili 22 Srbina. Albanci su uhapsili 25 Srba. Na sve ovo kolektivni Zapad ili nije reagovao, ili je jedva reagovao. Na sve ovo srpska opozicija uglavnom nije reagovala, ili je napadala predsednika Vučića. Sramno!

2021. godina:

1) 02.02. Upucan Srbin Boban Ristić u Laplјem selu; 2) 26.02. Izboden srpski mladić M. M. od strane Albanca u Kosovskoj Mitrovici; 3) 05.03. Pregažen srpski dečak L. P. u Gračanici od strane Albanca koji je pobegao s mesta nesreće; 4) 07.03. U selu Šilovo, opštini Gnjilane, u nogu je od strane Albanca upucan Srbin, vlasnik restorana; 5) 30.03. Uhapšena povratnica na KiM Mila Anđelković kojoj su Albanci uzurpirali porodičnu kuću; 6) 10.04. Napad flašama na srpske mladiće Marka Nikolića i Miloša Rošića u kafiću na severu Kosovske Mitrovice; 7) 13.04. Napad na mladića Luku Dimitrijevića u Gračanici; 8) 18.04. Uhapšena novinarka RTS Tamara Grujić u Vučitrnu; 9) 26.04. Od strane Albanaca napadnut Lazar Đorđević sa porodicom na svom imanju u selu Gojbulјa u opštini Vučitrn; 10) 05.05. Miroslava Lukića iz Velike Hoče fizički napala trojica Albanaca. Pretrpeo je prelom nosa; 11) 27.06. Napadi na Dragicu Gašić, prvu srpsku povratnicu u Đakovicu. Kamenovanje stana, leplјenje slika mrtvih lјudi, najavlјeni protesti NVO sa zahtevima za iselјenje; 12) 01.07. Grupa Albanaca pretukla 13-godišnjeg dečaka, Nikolu P. Dobio je modrice i podlive a pokidali su mu i krstić koji je nosio oko vrata; 13) 12.07. Ranko Bacić (67) iz sela Dolac kod Kline, napadnut je od strane albanaca sa povredama lica i ruku. Nanete su mu teške telesne povrede; 14) 21.07. Srbolјub Veselinović (80) raselјeno lice sa KiM, zadržan je nekoliko sati na prelazu „Jarinje“ a zatim priveden na informativni razgovor u Prizren, zbog navodno nelegalne seče šume; 15) 09.08. Nikola Perić (23) iz sela Zebince u Novom Brdu brutalno je pretučen od strane trojice Albanaca kada se vraćao sa ispaše stoke; 16) 17.08. Crpski mladić D.M.(20) pretučen je od strane Albanaca u Bošnjačkoj Mahali; 17) 23.08. Dvanaestogodišnji dečak Mihajlo S. pretučen je u centru Kosovske Kamenice od strane grupe albanskih huligana. Zadobio je povrede lica i hospitalizovan je; 18) 23.09. Pripadnici ROSU pretukla su trojicu srpskih mladića u blizini administrativne linije Brnjak; 19) 13.10. Prilikom akcije ROSU teško je ranjen Srećko Sofronijević (36) koji je upucan s leđa, a više od 10 lјudi je zatražilo lekarsku pomoć; 20) 21.12. Kosovska policija je sa specijalcima ROSU pod punim naoružanjem upala u nekoliko sela i opštinu Štrpce, uz upotrebu sile uhapsila 10 lica srpske nacionalnosti zbog navodne korupcije i blokirala rad opštine i normalno funkcionisanje grada;

2022. godina:

1) 16.01. Mladić Milan Kovačević iz sela Banje kod Srbice fizički je napadnut od strane lokalnog Albanca i udaren u predelu glave; Prethodno mu je nelegalno sečena šuma i zapalјena koliba; 2) 01.05. Na devet mladića i devojaka srpske nacionalnosti koji su boravili na Gračaničkom jezeru, dvojica mladića albanske nacionalnosti ispalilo je nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u njihovom pravcu; 3) 12-13.06. Dvojicu mladića srpske nacionalnosti B.S. i V.D. iz Parteša napao je Albanac nožem i zadao im teške telesne povrede; 4) 27.06. Uhapšen je Milorad Đoković, povratnik iz Vitomirice pod sumnjom da je navodno počinio ratne zločine; 5) 28.06. Dvedestogodišnjeg Nikolu Nedelјkovića iz Beograda pripadnici Kosovske policije priveli su tokom obeležavanja Vidovdana na informativni razgovor u Prištinu zbog navodnog raspirivanja mržnje; 6) 29.06. Na administrativnom prelazu Jarinje uhapšen je predsednik humanitarne organizacije "Srpska solidarnost" Branko Antić, samo zato što je na Gazimestanu povodom obeležavanja Vidovdana pevao srpske pesme; 7) 31.07. Kosovska policija uhapsila je dvojicu mladića srpske nacionalnosti, Sava B. i Stefana O. iz Zubinog Potoka samo zato što su nosili majice sa natpisom "Nema predaje"; 8) 02.08. Pripadnici ROSU kidnapovali su Srbina Dejana Spahića i sanitetsko vozilo u kome se nalazio dok je prevozio medicinsku infuziju i lekove na putu Leposavić – Kosovska Mitrovica; 9) 27.08. Staricu srpske nacionalnosti Božanu R. (84) iz severnog dela Kosovske Mitrovice brutalno su pretukla i oplјačkala dvojica muškaraca u njenoj kući. Prema njenim rečima, napadači su pričali na albanskom jeziku; 10) 12.09. Nemanju Mitrovića (19) iz Babinog Mosta kod Oblića izboli su nožem članovi albanske porodice. U tom napadu ranjen je i otac mladića Saša Mitrović; 11) 01.10. Upucan Srbin Ljubomir Mirić (55) u Gračanici; 12) 09.12. Na administrativnom prelazu uhapšen je Milјan Adžić i određen mu je pritvor od 30 dana bez ikakvog pravnog osnova i dokaza; 13) 10.12. Pripadnici Kosovske policije su na administrativnom prelazu Jarinje bez ikakvog osnova uhapsili Dejana Pantića, policajca koji je 5.novembra izašao iz kosovskih instutucija; 14) 10.12. Kosovska policija je u mestu Ribnjak zaustavila vozilo u kome su se nalazili Davor Marković i njegov sin Andrija iz Zubinog Potoka i maltretirali ih duže od sat vremena, pri tom naneli povredu glave Andriji Markoviću; 15) 15.12. Slađan Trajković koji je napustio Kosovsku policiju uhapšen je zbog navodnih ratnih zločina;

Foto: nebojša bakarec

2023. godina:

1) 06.01. Muškarac albanske nacionalnosti pucao je na dvojicu srpskih mladića Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21) u Gotovuši dok su nosili badnjak i zadao im prostrelne rane; 2) 07.01. Stefana Tomića (18) iz Klokota je na Božić pretukla grupa Albanaca dok se vraćao iz crkve sa liturgije; 3) 22.01. Lazara M. (15) pretukla su četvorica Albanaca u Suvom Dolu; 4) 23.01. Pripadnici ROSU su kod Bistričkog mosta pucali na automobil u kome su se nalazila dva Srbina, Dušan S. i Milјan D, koji je i pogođen metkom; 5) 28.03. Na administrativnom prelazu Jarinje, pred suprugom i maloletnom decom, uhapšen je Milјan J., bivši policajac koji je napustio službu novembra 2022. 6) 01.04. Kosovska policija uhapsila je Milovana Božovića iz Zubinog Potoka; 7) 07.04. Kosovska policija privela je lekara KBC u Kosovskoj Mitrovici Nikolu Todorovića; 8) 10.04. Kosovska policija pucala je na Milana Jovanovića (39) iz Zvečana kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu i zadala mu prostrelne rane iznad klјučne kosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čatlajić iz Tenja

pre 1 godinu

Jel' ti i deda tako fanatično branio Pavelića ?

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija