• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online, Infomer.rs

03.05.2023

09:11

VAŽNO NAM JE DA SAČUVAMO MIR I STABILNOST! Petković: Zabrinuti smo za dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, Kurti želi da protera srpski narod!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

VAŽNO NAM JE DA SAČUVAMO MIR I STABILNOST! Petković: Zabrinuti smo za dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji, Kurti želi da protera srpski narod!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je, nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu i odbijanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija da razgovara O ZSO, zabrinut kako će se dalje razvijati situacija na Kosovu.

Petković je naveo da je to bio i prvi utisak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji je rekao da brine na su na severu Kosova i Metohije otvoreni putevi za nove krize.

Petković je dodao da normalizacija odnosa i razgovori o tome gotovo da ne postoje.

- Sa Prištinske strane postoji negiranje svega što je dogovoreno kada je reč o sporazumima o ZSO. Čuli smo Kurtija da juče kaže da za njega ne postoji Upravljački tim, i da on nema nikakvu ulogu, iako postoji poseban sporazum o njegovom mandatu. Upravljački tim ima četiri člana, na sastanku su bile dve dame koje su profesionalno predstavile nacrt Statuta koji je nastao pre gotovo pet godina. Sve vreme tokom njihovog izlaganja Kurti se sa Bisljimijem podsmevao, ometao tok izlaganja, pokušavao da nipodaštava te dve divne dame. Tolika mržnja prema svemu što je srpsko je neverovatna. On nije spreman da se dogovara ni oko čega, nije zainteresovan da se formira ZSO - istakao je Petković.

Kako je dodao, Upravljački tim je 2018. godine imao četiri meseca da izradi dokument, koji je odrađen marljivo, a koji se bazira se na četiri sporazuma iz Brisela.

- Naša strana se drži potpisanih dokumenata. Vidite vrstu licemerja, oni od nas traže da poštujemo nešto što nije potpisano, iako je predsednik jasno stavio do znanja koje su naše crvene linije, a sa druge srane imamo četiri potpisana sporazuma na koje se obavezala Priština, a oni to neće da sprovedu, a da ne govorim da je i potpis EU stavljen na Briselski sporazum - rekao je Petković.

Istakao je da Kurti ne želi mir, nove dogovore, kao ni ZSO.

- Od kada je došao na vlast ponavlja kako ne želi formiranje ZSO. Ona je nama neophodna, jer predstavlja mehanizam za zaštitu kolektivnih i individualnih prava Srba na KiM. Kurti želi da protera srpski narod, zbog čega ulazimo iz krize u krizu - naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, Srbija neće dozvoliti da ZSO bude na nivou nevladine organizacije, dodajući da se 10 godina bori za njeno formiranje.

Petković ističe da se treća tačka jučerašnjih razgovara ticala upravo situacije na terenu nakon "antidemokratskih izbora na severu Kosova".

- Imali smo izbore na koje je izašlo 3,4 odsto ljudi, 1.500 Albanaca i 13 Srba, i sada je situacija takva da su Albanci izabrani za nekakve gradonačelnike. Sada postoji rok do 28. maja, od trenutka kada je CIK proglasio izborne rezultate do momenta kada oni treba da preduzmu dužnost. To su sve situacije koje sada otvraju nova pitanja, nove bezbednosne dileme se javljalju pred nama. Sa te strane, EU je prodložila prelazno rešenje, što je Kurti odbio, a naša strana prihvatila, jer nam je važno da sačuvamo mir i stabilnost - kazao je Petković.

On je poručio građanima Srbije i narodu na Kosovu da, koliko god da je teško i mučno razugovarati sa Kurtijem, mora da se sačuva mir i životi Srba na KiM.

- To je važno, sve drugo nema smisla, nema budućnosti, a ako nemamo dijalog, ako smo u slepoj ulici u koju nas je uveo Aljbin Kurti, kako da pričamo o budućnosti i o kompromisu - upitao je Petković.

Istakao je da je na EU i međunarodnoj zajednici da izvrši pritisak na Prištinu.

- Pa da vidimo da li će on drugačije sagledavati stvari, jer bez razgovora i sa ovakvim represivnim ponašenjem Aljbina Kurtija ja ne vidim kako možemo dalje, i ne vidim na koji način mi možemo da govorimo o kompromisu, jer je to zabranjena reč u Prištini - zaključio je Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ceca

pre 11 meseci

Kurtiju nikada neće poći za rukom da ostvari svoje bolesne ciljeve.

Ruza

pre 11 meseci

Kurti na sve načine pokusava da protera srpski narod sa KiM, ali nece uspeti u tome. Vucic se bori da sacuva mir i stabilnost KiM!

Marija

pre 11 meseci

Kurti je zaslepljen mržnjom i ne vidi da je najbolje za sve sačuvati mir!

Stoja

pre 11 meseci

Srbiji su mir i stabilnost prioritet. Niko to neće narušiti.

Una

pre 11 meseci

Kurti nikada neće proterati Srbe sa KiM. Vlada Srbije nikada to neće dozvoliti.

Marija

pre 11 meseci

Pametni će se uvek na pametan način boriti za svoju zemlju, baš kao Vučić. Dok će glupi ići glavom kroz zid, baš kao Kurti.

Ya

pre 11 meseci

Kurtijevi planovi o progonu Srba sa KiM su varvarski.

Ljubica

pre 11 meseci

Kurti zeli da protera Srbe sa KiM a medjunarodna zajednica posle 10 godina i dalje cuti.

Nenko

pre 11 meseci

Mir i stabilnost ocuvati u ovom ludom vremenu je bas tesko, ali uz Vucica se nadamo najboljem.

Zvrk

pre 11 meseci

Zabrinutost je evidentna kod svih nas, sa verom u Boga i Vucica koji se lavovski bori za opstanak Srba na KiM, pobedice istina i pravda.

Ena

pre 11 meseci

Predstavnici Evrope su obesmislili pregovore time što dozvoljavaju Prištini da već 10 godina ne sprovode obavezu o formiranju ZSO. Sada je bitno samo sačuvati mir.

Milka

pre 11 meseci

Nećemo i ne možemo odustati od zahteva da se formira ZSO

Milko

pre 11 meseci

Zapadne sile moraju da reaguju i budu pravednije

Milko

pre 11 meseci

Nismo očekivali ni razrešenje situacije na KiM ali bezobrazluk i cinizam Kurtija vrevazilazi svaku meru

Nina

pre 11 meseci

jasno nam je da iza Kurtija stoje zapadne sile ali mi nećemo odustati od poštovanja briselskog sporazuma i formiranja ZSO

Dejan

pre 11 meseci

Borićemo se dok se ne ispoštuje briselski sporazum i ne formiraZSO koja će našem narodu garantovati sigurnost i uslove za opstanak

Dejan

pre 11 meseci

Nismo očekivali puno od ove runde pregovora u Briselu ali Kurtijevo ponašanje nam jasno govori da sa njim nema dogovora ni kompromisa

Dejan

pre 11 meseci

Moramo se boriti da sačuvamo mir i stabilnost ali i za nastavak pregovora do konačnog formiranja ZSO

Dejan

pre 11 meseci

Naš narod na KiM trpi šiptarski teror i mi ne smemo odustati od borbe da se formiraju ZSO koje znače i uslov za bezbedan i normalan živpot na ovoj teritoriji

Dejan

pre 11 meseci

Kurti je još jednom pokazao ogromnu mržnju prema srpskom narodu i ogroman bezobrazluk i bahatost

Dejan

pre 11 meseci

nema odustajanja ni predaje, medjunarodna zajednica mora uticati da se posštuje briselski sporazum

Leonardo

pre 11 meseci

Nadam se da će pregovori biti uspešni mada Kurti uvek nešto tera po svom. Podrška Vučiću.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija