• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.05.2023

16:57

GABRIJEL ESKOBAR: Primena Ohridskog sporazuma mora da počne od ZSO

prinstcreen

Politika

GABRIJEL ESKOBAR: Primena Ohridskog sporazuma mora da počne od ZSO

Podeli vest

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, izjavio je danas da bi primena sporazuma tzv. Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa trebalo da počne od Zajednice srpskih opština.

Eskobar je na video konferenciji za novinare rekao da su EU i SAD fokusirane na to da taj sporazum postane realnost.

- Ta realnost se stvara sa ZSO. Normalizacija je usmerena na prava manjina, posebno Srba. Naše je očekivanje je veoma jasno i zahtev da napredujemo sa ovim - rekao je Eskobar i naveo da je počeo rad na formiranju ZSO, ali da taj posao mora stalno da se gura napred kako bi se došlo do modela.

Ocenio je da je primetan mali napredak u dijalogu. Eskobar očekuje da će u roku od dve nedelje doći do novog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

- Veoma je važno da obe strane, posebno Kosovo, shvate ovaj proces ozbiljno i ubrzano krenu da ga završe- rekao je on.

Kako je rekao, bitno je da sve strane normalizuju odnose i da se harmonizuju sa stavovima EU. Na pitanje da Priština vidi ZSO kao drugu Republiku Srpsku, Eskobar je odgovorio da se ne traži model kakav je primenjen u BiH. Upitan da li će sporazum biti postignut do kraja godine, on je napomenuo da je važno da se razgovara o bitnim temama i da se nada da će do rešenja doći do kraja godine. Na pitanje da li je Srbija prekršila sporazum kada je glasala protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope, Eskobar je rekao da nije siguran u to.

- To zavisi od Evropske unije, koja je garant sporazuma. Proces implementacije nije odlučen u trenutku kada se glasalo, ne znam da li je Srbija bila dužna da to ne blokira - naglasio je Eskobar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija