• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. C.

04.05.2023

07:20

PALE SVE MASKE! ALBANSKI EKSTREMISTA KAO PUŠTEN S LANCA! Kurti potvrdio: Isteraću silom Srbe sa Kosova!

EPA

Politika

PALE SVE MASKE! ALBANSKI EKSTREMISTA KAO PUŠTEN S LANCA! Kurti potvrdio: Isteraću silom Srbe sa Kosova!

Podeli vest

Takozvani premijer 'Kosova' i zvanično je krenuo ka svom cilju, istrebljenju svih Srba sa KiM - samo dan nakon sastanka u Briselu ukinuo je Upravljački tim koji je bio zadužen za osnivanje i izradu Nacrta Zajednice srpskih opština.

Takozvani premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti razrešio je Upravljački tim za izradu statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) i na taj način i zvanično krenuo ka ispunjenju svog konačnog cilja - istrebljenju svih Srba sa KiM!!!
Samo dan nakon sastanka u Briselu, na kojem je druga tačka dnevnog reda bila Zajednica srpskih opština, Upravljački tim, koji je angažovala upravo 'vlada' Aljbina Kurtija, prestao je da postoji, a tim činom prestao je da postoji i dijalog Beograda i Prištine i Zajednica srpskih opština, odnosno pokušaj njenog konačnog stvaranja nakon 10 godina od Briselskog sporazuma!

 
Bezakonje

Ovo je klasično bezakonje Aljbina Kurtija koje EU pod hitno mora da zaustavi, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO!
Petar Petković


Bez statusa


Upravljački tim je Briselskim sporazumima iz 2013. i 2015. godine bio zadužen za osnivanje ZSO i izradu Nacrta statuta Zajednice, a činilo ga je četvoro predstavnika Srba iz opština na severu Kosova i Metohije, dok ga je zvanično potvrdila 'vlada' u Prištini. Nacrt ZSO završen je još 2018. godine, a na sastanku u utorak u Briselu trebalo je da bude predstavljen. Međutim, delegacija Prištine je odbila da sasluša predstavljanje nacrta, a prezentaciju je, prema rečima koordinatorke Upravljačkog tima Danijele Vujičić, ispratila sa nipodaštavanjem i podsmehom.


Tu je već bilo sasvim jasno da Priština nema nikakvu nameru da formira Zajednicu srpskih opština, što je nepunih 12 sati nakon sastanka u Briselu i potvrdila.
- Nakon predstavljanja Nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom u Briselu, Upravljački tim ostao je bez statusa. Dakle, dana 3. maja 2023. godine, odlučio sam da razrešim dužnosti članove ovog menadžment tima, koji čine Danijela Vujičić, Jelena Bolović, Igor Kalamar i Dejan Radojković - rekao je takozvani ministar lokalne samouprave Elbert Krasnići.


Ova odluka Prištine o ukidanju Upravljačkog tima je, prema rečima direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, jednostrana i protivpravna.
- Ni Kurti, niti njegov takozvani ministar Krasnići nemaju nikakvo pravo da urade ovako nešto! Ovo je klasično bezakonje Aljbina Kurtija koje EU pod hitno mora da zaustavi, jer ukidanje Upravljačkog tima vodi ukidanju ZSO, pa samim tim i ukidanju procesa dijaloga. Sada je valjda svima jasno da Kurti ne želi da formira Zajednicu srpskih opština i da na svaki način želi da izbegne ovu najvažniju obavezu. Ovakvim iznuđenim potezima Kurti nedvosmisleno pokazuje da ne želi ni mir, ni dijalog - rekao je Petković i izrazio bojazan za dalji razvoj situacije na Kosovu i Metohiji.

moj ugao


Nebojša Stefanović
predsedništvo SNS

Ako zapadni posrednici ne mogu prištinske pregovarače da nauče pristojnom ponašanju, onda mogu i moraju da ih podsete da je ZSO njihova obaveza i da moraju da je ispune, onako kako su je prihvatili.

Nema izbegavanja


S druge strane, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da Priština nikako ne može da izbegne obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.
- Nacrt statuta o ZSO je rađen u skladu sa Briselskim sporazumom, sa principima Zajednice i sve je poznato i hiljadu puta ispričano za ovih 10 godina. To nije nikakav Vučićev nacrt statuta, a to što sadašnja vlast u Prištini ne priznaje sporazum, to je druga strana medalje. Zato i postoji dogovor iz Ohrida kako bi se iz drugog pokušaja ta Zajednica konačno formirala. Više nema prostora za izbegavanje. Međutim, opasnost leži u izjavama specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je rekao da ZSO treba formirati u skladu sa evropskim standardima. Pa Briselski sporazum temelji se na evropski standardima, sve je već napisano, dogovarano i ispregovarano, jer da je drugačije, to bi značilo da je prethodna garnitura EU, na čelu sa Ketrin Ešton, radila kontra evropskih standarda?! - kaže Suzana Grubješić, koja smatra da će uloga Sjedinjenih Američkih Država sada biti mnogo više izražena u dijalogu nego ranije.
- Samo uz snažnu podršku SAD može se doći do rešenja, makar onoga kojim će svi biti nezadovoljni. Bez SAD gledali bismo briselski dijalog i narednih deset godina - zaključila je Grubješićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija