• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

27.05.2023

07:30

DRAMATIČNO! ALBANCI ŠOK-BOMBAMA I SUZAVCEM NAPALI GOLORUKI SRPSKI NAROD NA KIM: Dok hejteri prave haos u Srbiji, Šiptari otimaju sever Kosova!

Kosovo onlajn

Politika

DRAMATIČNO! ALBANCI ŠOK-BOMBAMA I SUZAVCEM NAPALI GOLORUKI SRPSKI NAROD NA KIM: Dok hejteri prave haos u Srbiji, Šiptari otimaju sever Kosova!

Podeli vest

Vojska Srbije po naređenju predsednika Vučića podigla borbenu gotovost na najviši nivo i uputila snage na administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Sirene za uzbunu na severu pokrajine.

Specijalne snage "kosovske policije" Aljbina Kurtija, bacajući šok-bombe i suzavac na goloruki srpski narod na Kosovu i Metohiji, upali su juče u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić sa većinskim srpskim stanovništvom.

Specijalci s dugim cevima su u sedišta Privremenih organa Vlade Srbije uveli apsolutno nelegitimne i nelegalno izabrane gradonačelnike po nalogu vlasti u Prištini. Tom prilikom ranjeno je više desetina Srba koji su sprečavali nasilan upad Albanaca u njihove opštine.

Ovo se desilo baš u danu kada hejteri iz opozicije najavljuju nove proteste i prete haosom u Srbiji.

Blokada tri grada

Zbog dramatične situacije na KiM, predsednik i vrhovni komandant Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti svih jedinica Vojske Srbije na najviši nivo i hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom.

Kako su javili naši dopisnici, prvo su se oglasile sirene za uzbunu na severu pokrajine pošto su se na ulicama pojavili "kosovski policajci" pod punom ratnom opremom. U Zvečanu su prvo Kurtijevi specijalci napali Srbe koji su čuvali zgradu opštine.

Vučević: Srbija će znati kako da odgovori na napad

Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da je Srbija maksimalno posvećena nastavku dijaloga, da ne želi eskalaciju sukoba, niti bilo kakve ratove.

- Nema "Bljeska", nema 17. marta 2004. godine. Nećete pokupiti preostale Srbe i potrpati u traktore i poslati ka centralnoj Srbiji. Ako je to cilj, a po meni jeste, morate znati da će Srbija naći adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti koja preti za našu državu i naše građane, svakako vodeći računa da po gotovo svaku cenu čuvamo mir - poručio je Vučević.

Dodao je da je Beograd u stalnoj komunikaciji sa Kforom i međunarodnim posrednicima, te da vrši politički i diplomatski pritisak da se svi dozovu pameti i utiču na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Govoreći o crvenim linijama za Srbiju, Vučević je poručio da je crvena linija ako neko krene da ubija Srbe, ako neko krene da im upada u kuće, da ih proteruje, ugrožava imovinu i decu.

Bacajući šok-bombe i suzavac, povredili su najmanje deset Srba, koji su primljeni u bolnicu u Severnoj Mitrovici. Albanci su nešto pre podneva blokirali sva tri grada, sve prilaze i izlaze iz njih, a ispred zgrade opština postavili su oklopna vozila i jedinice za razbijanje demonstracija. Među pripadnicima takozvane "kosovske policije" bilo je nekih koji su na šlemovima imali oznake "kosovskih bezbednosnih snaga" (KBS), koje ne mogu da uđu na sever pokrajine bez prethodnog odobrenja komandanta Kfora.

Naši izvori u južnoj pokrajini javili su da je Kurtijevim specijalcima naređeno da na silu ubace albanske gradonačelnike u srpske opštine i istaknu zastave Kosova. Oni su izabrani na lokalnim izborima 23. aprila, a koje su Srbi bojkotovali.

Teror Prištine

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da se pripadnici Vojske Srbije po naredbi predsednika Vučića razmeštaju na pozicijama ka administrativnoj liniji.

- Nešto pre 14 sati, načelnik Generalštaba Vojske Srbije izdao je dalja naređenja da jedinice Vojske Srbije zauzmu određene pozicije, sve u cilju zaštite suvereniteta Republike Srbije i njenih građana - rekao je Vučević i dodao:

- Sve ono na šta je predsednik Vučić upozoravao danima i nedeljama da Priština srlja dalje u eskalaciju i sprovođenje terora nad srpskom zajednicom, pre svega na severu KiM, i skretao pažnju međunarodnoj zajednici i posrednicima u dijalogu između Prištine i Beograda pokazalo se, nažalost, tačnim.

Ministar je istakao i da je Vojska Srbije odmah postupila po naredbi predsednika Vučića da se podigne borbena gotovost i vojska uputi na administrativnu liniju.

- Neko mora da razume da nas ono što Aljbin Kurti radi vodi ka crvenim linijama, vodi nas ka potpunom kolapsu dijaloga, vodi nas ka deeskalaciji na terenu - rekao je Vučević.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lena

pre 10 meseci

Dokle ce Albanci napadati nas narod ne dozvoljavajuci im da zive mirno u svojoj zemlji. Kurtijevom teroru nema kraja.

Marija

pre 10 meseci

Moramo zaštititi narod na KiM po svaku cenu.

Joka

pre 10 meseci

Siptari maltretiraju Srpski narod na KiM, a u Srbiji hejteri ne mare za to.

Vojka

pre 10 meseci

Kao hijena Kurti uvek izabere osetljiv trenutak i napada svim raspolozivim srestvima.

Milenko

pre 10 meseci

Njima nije stalo do KiM. Samo do sopstvenih interesa.

Pera

pre 10 meseci

Teror Kurtija se nastavlja, siguran sam da ce predsednik Vucic spremno odgovoriti na nemile dogadjaje u nasoj pokrajini

Ksenija

pre 10 meseci

Kurtijevi teroristi terorišu srpski živalj.

Marija

pre 10 meseci

Opozicija bi trebalo da se dozove pameti dok jos nije kasno.

Ljubica

pre 10 meseci

Podmukao potez i proterivanje naseg mucebog naroda na KiM... za svaku osudu i kaznu

Ljubica

pre 10 meseci

Vojska je spremna da zaštiti naš narod. Sigurnost naših građana koji žive na severu KiM je prioritet.

Mirko

pre 10 meseci

Siptari nastavljaju sa bespravnim ulascima na sever KIM i terorisu nas narod, nadam se da ce medjunarodna zajednica odreagovati...

Bela

pre 10 meseci

Jadan ovaj narod na KiM sta sve trpi... Srbija ce uvek biti uz njih!

Hana

pre 10 meseci

Zapad bi trebao da reaguje po hitnom postupku na ovaj teror Kurtij prema srpskom narodu.

Vojka

pre 10 meseci

Ono sto Kurti ne ocekuje je da ce se nas narod u pokrajni braniti uz pomoc svoje drzave.

Jelena

pre 10 meseci

Kurti i dalje vrši teror nad Srbima. Stravično.

Maja

pre 10 meseci

Lepo je terorista Kurti vrebao priliku,i umesto opozicije koja bi najradije napravila juce haos po Beogradu pokazao svoje pravo po ko zna koji put maltretirajuci Srpski narod na KiM. Prevarili su se ako su mislili da ce Srbija sedeti skrstenih ruku!

Mimaa

pre 10 meseci

Podrška Srbima na KiM da ne nasedaju naAlbanske provokacije

Alex

pre 10 meseci

Ovako nesto smo mogli da ocekujemo od Kurrija. Covek je podmukao i opasan jer dok opozicija skrece paznju na sebe ini koriste priliku

Ljilja

pre 10 meseci

Nije dovoljno poslati vojsku na administrativnu liniju, time se Kurti neće zaplašiti.

Jelena

pre 10 meseci

Pa dal može i ima nekog da ovom monstrumu i teroristi Kurtiju stane na put?

Alex

pre 10 meseci

Ovako pokazuju albanci da nisu uopste za saradnju, ini bi sve na silu oteli ako mogu. Ali necemo dozvoliti

Vojka

pre 10 meseci

Sta god Kurti radio ipak ima pokroviteljstvo njegovih tvoraca koji osecaju da je sad trenutak da napadnu Srbiju svim silama.

Tanja

pre 10 meseci

Ima li nekog da spreči ovo bahaćenje od strane Albanaca?

Ivana

pre 10 meseci

Šta zapad čeka i Kfor, zašto niko nereaguje ili ih nezanima više. Rat nije rešenje ali nešto se mora uraditi.

Milos

pre 10 meseci

Ovi što misle da sve znaju i da su mnogo pametni traba da odu na KiM da pomognu našem narodu. Lako je sedeti u fotelji i mudrovati.

Nikola

pre 10 meseci

Vučić na čelu Srbije kao i sad Vučević neće dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju na prostorima KiM naš narod mora da bude bezbedna i mora da mu se pruži podrška i tako će i biti

Alex

pre 10 meseci

Stvarno su uzasni ali ovako smo i ocekivali o njih jer su podmukli i nisu za saradnju

Joka

pre 10 meseci

Srpska Vojska je rasporedjena duz administrativne granice, tu ostaju do daljih naredjenja.

Nina

pre 10 meseci

Naš narod na KiM imaće podršku i ako treba svi kao jedan odlazimo tamo niko ne sme da teroriše nedužan narod pa ni jedan pacov Kurti

Gaga

pre 10 meseci

Šiptari su stoka koja ne zna za teritorijalni integritet.

Zoki

pre 10 meseci

Srbima na KiM je neophodan mir. Neko mora to da im obezbedi.

Katarina

pre 10 meseci

Našem narodu na KiM nije im nimalo lako, ali oni imaju i dalje snagu da se bore i da ostaju na svojim ognjistima uprkos teroru koji prozivljavaju noc i dan. Mi im moramo biti vetar u ledja da im pomognemo u svakom momentu.

Mirko

pre 10 meseci

Srbi na KiM se ne mogu osećati bezbedno dok se siledžijama ne stane na put.

Katarina

pre 10 meseci

Ovo je strasno sa čime se Srbi na KiM suočavaju, a Evropa I Amerika zatvara oči na sve to!

Katarina

pre 10 meseci

Jedini cilj je proterivanje Srba ,eto video je Kurti da se ne predajemo tako lako i da imamo veliku snagu mnogo vecu od njega to je snaga uma za sta on ni zna sta je.

Una

pre 10 meseci

Ovakvim terorom Kurti pokazuje da ga dijalog uopste ne zanima

Katarina

pre 10 meseci

Koliko nisko udaraju,ne znaju šta će od muke pa udaraju na čestite i nevine ljude.Albanci su dokazali da nemaju ni obraz ni čast u svojim prljavim igrama.

Katarina

pre 10 meseci

Sramno i bestidno ponasanje pristinskih vlasti prema srpskom stanovnistvu na KiM.

Katarina

pre 10 meseci

Srbi na KiM treba uvek da imaju na umu da ce Srbija biti uz njih i uvek ce im biti istinska podrska,ali i oslonac.

Darko

pre 10 meseci

Siptarima se blizi kraj sto se tice maltretiranja.

Katarina

pre 10 meseci

Mucno i podlo je ovo sto radi na KiM Kurti srpskom narodu i mora naici na zescu reakciju Medjunarodne zajednice.

Katarina

pre 10 meseci

Kakvo kukavicko i jadno ponasanje Pristinskih vlasti,treba stati na kraj Kurtijevom teroru.

Sandra

pre 10 meseci

Vučić je uvek bio za mir ali teško je tome ostati dosledan dok druga strana pokušava sa stvori tenziju i nerede.

Katarina

pre 10 meseci

Srbija će uraditi sve što je neophodno da bi zaštitila svoj narod na KiM!

Jana

pre 10 meseci

Situacija na KiMje alarmantna!Narod trpi teror od strane Kurtijevih plaćenika

nevena

pre 10 meseci

Da li će neko zaustaviti ovo iživljavanje nad Srbima

Katarina

pre 10 meseci

Srbija ce zastititi svoj narod i nece dozvoliti maltretiranje.Kurtijevom izivljavanju i teroru se mora stati na put!

Silvija

pre 10 meseci

Priština preteruje a Kurti nije ispoštovao sporazum. On neće državu naroda KiM već hoće svoju državu.

Marina

pre 10 meseci

Nadam se samo da će se tenzije smiriti. Niko ne želi da ulazi u oružane sukobe. Narod na kraju najviše ispašta.

Katarina

pre 10 meseci

Srbija ce uvek biti uz svoj narod na KiM i pruziti svaki vid podrske kako bi opstali na svojim ognjistima i ziveli u miru.

Katarina

pre 10 meseci

Srpski narod na KiM prolazi kroz jako teske trenutke obzirom da Pristina ne prestaje sa provokacijama i maltetiranjem srba. Verujem da ce Vučić uciniti sve sto je moguce da se sacuvaju mir i nas narod na KiM.

Katarina

pre 10 meseci

Kurti je prekršio sva pravila poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Svim srcem sam uz naš narod na KiM. I velika podrška Aleksandru Vučiću za ovakvu borbu za svoj narod.

Katarina

pre 10 meseci

Kurtijevo ponasanje se otelo kontroli, on ne zna vise ni sta radi ni sta prica. Srbija nece dozvoliti da on maltretira Srbe koji zive na KiM i da nam otima teritoriju.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija