• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

30.05.2023

20:02

Stoltenberg: Šaljemo 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

Tanjug/AP

Politika

Stoltenberg: Šaljemo 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

Podeli vest

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost".

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečile dalju eskalaciju situacije.

- I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru - naveo je on.

Istakao je da su "ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati". 

- KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja za sve građane na KiM i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija - poručio je Stoltenberg.

Juče je u Zvečanu došlo do sukoba između pripadnika KFOR-a i tzv. kosovske policije i građana, a povređeno je više od 50 Srba i oko 25 pripadnika KFOR-a.

Tzv. kosovska policija nasilno je u petak upala u zgrade opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, upotrebivši suzavac, dimne i šok bombe protiv Srba koji su pokušali da je spreče da uđe u opštinske prostorije.

Povređeno je više Srba, a tzv. kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM - Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića - izabrani su na izborima koje su Srbi bojkotovali, nakon što su u novembru prošle godine napustili prištinske institucije zbog kršenja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica ROSU na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 10 meseci

Čitamo vas kao BUKVAR, šaljete ih da bi dokrajčili Srbe NA KiM. Ko je sa vama tikve sadio, zna se gde su završile. Idite KUĆI-

Miki

pre 10 meseci

Treba u novinama objaviti imena vojnika KFORa i policajaca koji su tukli neduzne Srbe.Da vidimo ko su ti ostrasceni vojnici i iz koje zemlje dolaze, a siptarsku bagru treba progoniti i objaviti poternice za njima.Javno sa slikama i imenima svih clanova porodice.Mi smo kukavice treba im dati do znanja da ce kad tad platiti za svoja dela.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija