• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.06.2023

10:53

Vesić: Do kraja meseca kreće saobraćaj na obilaznici oko Beograda

Informer

Politika

Vesić: Do kraja meseca kreće saobraćaj na obilaznici oko Beograda

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je obilaznica oko Beograda, deonica do Bubanj potoka, gotovo potpuno završena i da će do kraja meseca biti puštena u saobraćaj.

- Do kraja meseca otvaramo tu deonicu, tako da će sav tranzitni saobraćaj biti izmešten sa Gazele, odnosno iz centra Beograda. Da bi obilaznica bila potpuna, gradićemo i 31 kilometar od Bubanj potoka do Pančeva - rekao je Vesić za TV Pink.

Dodao je da je pre nekoliko meseci počelo projektovanje deonice obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, koja će osim 31 kilometra drumske obilaznice, podrazumevati i 28,8 kilometara železničke obilaznice, jer će se kod Vinče graditi drumsko-železnički most.

To znači da ni tranzitni železnički saobraćaj više neće prolaziti kroz beogradske tunele, podvukao je Vesić.

- Završetak obilaznice do Bubanj potoka je veoma važno za Beograd i to je velika pobeda politike predsednika Aleksandra Vučića, da se Srbija saobraćajno poveže i da završimo projekat koji se radi od  1991. godine. Najviše je urađeno u poslednjih 10 godina - istakao je Vesić.

Prošle sedmice potpisan je ugovor o gradnji petlje Jakovo, u nastavku brze saobraćajnice Novi Beograd – Surčin, a Vesić kaže da je time ispunjeno Vučićevo obećanje o uređenju petlje, koja će dodatno olakšati izlazak na autoput „Miloš Veliki“ za oko 40.000 žitelja tog kraja.

Ugovor je vredan 3,3 miliona evra, a oko 2,2 kilometara puta, počeće da se gradi već ove sedmice, i biće završeno i pre kraja godine.

Time će se, napomenuo je ministar, ukinuti sav tranzitni, teretni saobraćaj kroz centar opštine Surčin, od industrijske zone do autoputa.

Vesić je naveo i da će se raditi pruga koja će Zemun povezati sa Surčinom, gde će se graditi i nacionalni stadion, a aerodrom „Nikola Tesla“ dobiće vezu gradskom železnicom, koja će kasnije biti produžena i do Obrenovca.

Najavio je i da će narednih dana biti otvorena umetnuta pista na beogradskom aerodromu, prva nova od 1962. godine, te ponovio da će do početka letnje sezone početi da radi i novi terminal.

Kada je reč i izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, koje je usvojila vlada, Vesić je rekao da je to najevropskiji zakon, potpuno usvojen sa evropskim direktivama.

Naveo je da će biti transparentan, omogućiti brže izdavanje dozvola, uvesti principe zelene gradnje.

- Gradiće se ekološkim materijalima, uvodi se projektovanje u BiM modelu, pa će Srbija biti tek druga zemlja u Evropi, posle Nemačke koja to uvodi u praksu. Zaštitićemo građane, jer će investitori pre prijave radova morati da imaju osiguranje od štete trećim licima, kao i dokaz o kretanju građevinskog otpada... - nabrojao je Vesić.

Dodao je da su izmenama samo praktično ispravljeni nedostaci važećeg zakona.

Kada je reč o pokretnoj kancelariji, Vesić je rekao da je tu praksu započeo kao zamenik gradonačelnika Beograda, a sada nastavlja kao član Predsedništva SNS, kako bi vikendom, van radnog vremena, razgovarao sa građanima.

- Verujem da je to pravi način, da političari razgovaraju sa građanima, da čuju njihove probleme - rekao je Vesić, koji je u subotu posetio opštine Bajmok i Svetozar Miletić na severu Vojvodine.

Naveo je da je mnogo projekata urađeno u tim opštinama i nastaviće da se rade, a kao najvažnije projekte u Vojvodini naveo brzu saobraćajnicu od Bačkog brega, na granici sa Mađarskom do Srpske crnje na granici sa Rumunijom, i izgradnju brze pruge Novi Sad – Subotica.

- Brzom saobraćajnicom, dužom od 180 kilometara, povezaćemo sever Vojvodine, koji će postati atraktivniji za život i investicije. Povećaće se i broj automobila, jer će to biti najbrža veza Rumunije sa Mađarkom i dalje ka Evropi - rekao je Vesić.

U tom kontekstu, naveo je da će granični prelaz Bački breg biti integrisan sa mađarskom stranom i ništa manje opterećen od Horgoša u budućnosti.

Zahvaljujući brzoj pruzi već 2025. godine od Beograda do Subotice stizaće se za sat i 12 minuta, a biće obnovljena i pruga Vrbas – Sombor, za brzinu od 120 kilometara na sat.

- Politika predsednika Vučića je da se Srbija saobraćajno poveže, jer se time obezbeđuje nove investicije i bolji život građana - zaključio je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OBEŠENA LUTKA NA PROTESTU - DIREKTAN POZIV NA UBISTVO VUČIĆA, OZBILJNO SHVATITI PRETNJU! Vesić osudio vandalizam na prozapadnom protestu
Politika

OBEŠENA LUTKA NA PROTESTU - DIREKTAN POZIV NA UBISTVO VUČIĆA, OZBILJNO SHVATITI PRETNJU! Vesić osudio vandalizam na prozapadnom protestu

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je da je obešena lutka predsednika Aleksandra Vučića, koja se sinoć videla na protestu u organizaciji dela opozicije, direktan poziv na njegovo ubistvo i pozvao nadležne organe da ozbiljno shvate tu pretnju, poručujući da je atmosfera koja se stvara duboko zabrinjavajuća.

04.06.2023

10:56

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija