• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.07.2023

18:11

Drecun: Sednica SB bi bila prilika da se ukaže na teške posledice akcija Prištine

printscreen

Politika

Drecun: Sednica SB bi bila prilika da se ukaže na teške posledice akcija Prištine

Podeli vest

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da bi sednica Saveta bezbednosti UN, čije će održavanje zatražiti Beograd, bila prilika da se čuje kakva je realna situacija na severu KiM i ukaže na moguće opasne posledice ponašanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali i da se zatraži da se neutrališu naoružane strukture u pokrajini čije postojanje nije predviđeno Rezolucijom 1244.

Gostujući na TV Tanjug, Drecun je na pitanje šta bi Srbija dobila održavanjem sednice o KiM, rekao da Savet bezbednosti UN treba obavestiti pre preduzimanja nekih mera do kojih bi moglo da dođe ako Kurtni nastavi da teroriše Srbe, a iz svega što Priština radi se, kako je dodao, vidi da ne izgleda da će doći do deeskalacije situacije.

- U Savetu bezbednosti gde je jedino mesto gde se razgovora o situaciji na KIM treba da se iznese sva težina problema i da se ukaže na izuzetno teške posledice ako se Kurtiju dozvoli da nastavi sa takvim aktivnostima i da se zatraži da shodno mandatu i obavezama, Savet bezbednosti postupi po Rezoluciji 1244 da onemogući strukture privremenih prištinskih institucija da na severu terorišu srpski narod i da neutralizuje postojanje naoružanjih struktura koje nisu po Rezoluciji - specijalne operativne i inteventne jedinice, kosovska policijska služba, takzovana vojska kosova, sadašnje KBS - rekao je Drecun.

On je naglasio da je odgovornost Saveta bezbednosti u tome što te strukture postoje i što su one glavni uzrok terorisanja Srba.

 - Vučić upravo želi da kaže da je prisustvo tih naoružanih formacija glavi uzrok krize na severu, jer da njih da nema Kurti ne bi imao mehanizam da teroriše srpski narod. Upravo preko te sile suprotne Rezoluciji 1244 Kurti sprovodi nasilje nad Srbima -rekao je Drecun.

 On je upozorio i na činjenicu da smo već suočeni sa intenzivnim pokušajima da se kosovskometohijsko pitanje i njegovo rešavanje potpuno izmesti iz UN.

 - Tome služe predlozi o održavanju međunarodne konferencije o KiM, EU predlog o normalizaciji odnosa, izbegavanje formiranja ZSO i Briselskog sporazuma, jer je očigledno da oni koji žele da očuvaju lažnu državu Kosovo, iako je potpuno jasno da je to potpuno promašen projekat političkog Zapada, nastoje da spreče bilo kakve razgovore o budućnosti KiM preko UN - rekao je Drecun.

Podsetio je da ništa od toga ne može da se desi dok je Rezolucija 1244 na snazi, bez obzira što se neki ponašavaju suprotno.

 - Dok je ne promene i ne stave ad akta, ne mogu da obezbede ključni cilj lažne države - članstvo Kosova u UN da bi mogla da stekne pun međunarodni kapacitet - podsetio je on.

 Drecun je rekao i da bi velike sile zbog izlaganja u Savetu bezbednosti morale da se izjasne, ali da se boji da zbog njihovog pristrasnog odnosa i posvećenosti očuvanju lažne drave nećemo imati konkretnto rešenje.

 Na konstataciju da je Antonio Gutereš u poslednjem izveštaju naveo da situacija na KiM nikada nije bila teža od postizanja Briselskog sporazuma i to šta bi tek sada naveo, Drecun podseća da su upravo zbog takvih ocena i neke zemlje tražile da se sednice ukinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15