• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTRS

27.08.2023

22:07

Mnogi položili vence na Manjači! Dodik: Srbi su narod koji zaslužuje sobodu, ali mu slobodu ne daju (FOTO+VIDEO)

rtrs

Politika

Mnogi položili vence na Manjači! Dodik: Srbi su narod koji zaslužuje sobodu, ali mu slobodu ne daju (FOTO+VIDEO)

Podeli vest

Danas se borimo za slobodu srpskog naroda kao što se i Petar Kočić borio u svoje vrijeme, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na centralnoj manifestaciji 58. Kočićevog zbora.

Služena je Sveta liturgija - pomen Petru Kočiću i njegovom ocu Gerašimu, položeni su venci na spomenik poginulim borcima odbrambeno otadžbinskog rata. Pored zvaničnika Srpske, venac je položio i princ Filip Karađorđević.

- Srbi su narod koji zaslužuje slobodu, ali Srbi su narod kome ne daju slobodu, Srbi su narod kome ne daju da bude svoj na svome, kako u Kočićevo tako i u neko današnje vreme. Vreme je da se otisnemo, a to je ono što jeste, borba za naš identitet, trajno, borba za našu državu Republiku Srpsku, jednako kao što se borimo za našu državu Srbiju. Naša država nije BiH i ne smemo da prihvatimo da to jeste, ona je trenutno naše moranje, ali i ova i neke slične generacije moraće da odbace te nametnute okvire i da se bore za slobodu jer to zaslužujemo - poručio je Dodik.

Foto: rtrs

Venci položeni na Manjači

Na slogu i zajedništvo srpskog naroda pozvao je i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić.

- Mogu samo da kažem da je Kočić živ da bi danas bio predsednik NSRS ili predsednik Republike i ne bi priznavao OHR. Potpisivao bi sve ono što i mi potpisujemo da branimo svoju imovinu i bio bi zajedno s nama - rekao je Stevandić.

Ko je bio Kočić?

Petar Kočić bio je mnogo više od književnika i pripovedača. Bio je autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovek svoga kraja i roda. Proganjan, hapšen i zatvaran zbog svojih ideala. Da je obiležio epohu istinske borbe srpskog naroda za slobodu, saglasan je predsednik Srpske, rekavši da borba za iste vrednosti, traje i danas. Boriti se za slobodu srpskog naroda, za njegovo pravo i imovinu, danas je najvažnija stvar.

Saglasan je sa ovim i predsednik Srpske, dodavši da baš kao u Kočićevo vreme, strani namesnik koji je Nemac i danas pokušava da nameće svoju volju na štetu Srba i da oduzme imovinu i slobodu.

- Čitati Kočića znači razumeti današnje vreme, jer je situacija identična - rekao je Dodik.

- Ali eto neka sudbina nas povezala, kao što vidite i ja ću uskoro na neke sudanije, i ja ću isto probati da na isti način kao Kočić da to kažem i da ih omalovažim. Oni koji misle da je ovde dovoljno da ste samo njemačkog porekla i da mrzite Srbe, da možete da nametnete Zakon i da zatvarate ljude zato što ne poštuju lik, delo i nedelo - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske, na Manjaču je došao u društvu princa Filipa Karađorđevića i princeze Danice.

- Sretan sam što sam ovde sa svojom porodicom - rekao je princ Filip Karađorđevića.

Dobitnik "Kočićeve nagrade" je Đorđo Sladoje. Čast je, kaže, primiti nagradu koja nosi ime velikog srpskog pisca čija su dela narodna svojina i deo nacionalnog identiteta.

- Delo Petra Kočića prevazilazi klasično poimanje književnosti i ono je odavno postalo narodna svojina i deo nacionalnog identitetta - istakao je Sladoje.

Manifestacija koja je simbol Banjaluke i cele Republike Srpske, naredne godine mogla bi dobiti mesto predviđeno za tu namenu.

- Imamo plan da naredne godine napravimo govornicu koja će imati sve betonirane puteve, čitavu svoju postavku i da napravimo jednu arenu - izjavio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Tradicionalno, održana je i borba bikova. U slavu Petra Kočića, mnogi su danas došli na Manjaču.

A tradicija je i narodno pripovedanje koje se nastavilo nakon zvaničnog dela manifestacije, kojem su se pridružili i zvaničnici Srpske.

"Otadžbina pripada meni, ali podednako ona pripada i onima koji ne misle kao ja", rekao je davno Kočić.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija