• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.09.2023

20:51

Pustite profesionalce da rade svoj posao! Otvoreno pismo direktora ABS Marini Lipovac Tanasković

Tanjug

Politika

Pustite profesionalce da rade svoj posao! Otvoreno pismo direktora ABS Marini Lipovac Tanasković

Podeli vest

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović uputio je otvoreno pismo Marini Lipovac Tanasković, potpredsednici Narodne stranke, odgovarajući joj na kritike iznete u vezi sa Nacrtom strategije bezbednosti saobraćaja.

Otvoreno pismo Stamatovića objavljujemo u celosti.

Neobično je da gospođa Lipovac Tanasković svoje strucno mišljenje zasniva na paušalnim ocenama i da joj iznad struke i dobrobiti svih građana, bude grubo i neprikladno stranačko prepucavanje.

Tačno je da je izrada Nacrta Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima i pratećeg Akcionog plana  završena prošle godine. Ono što je gospođa Lipovac Tanasković preskocila da kaže, jeste da je ministar unutrašnjih poslova ukazao na pomenutom odboru da je u poslednjih 10 meseci intenziviran rad na finalizaciji procesa donošenja navedenih strateških dokumenata. Na osnovu sprovedene javne i stručne rasprave, kao i na osnovu intenzivnih konsultativnih procesa sa svim relevantnim subjektima, ažuriran je sadržaj dokumenata. Paralelno, svi subjekti su sagledali i dovršili i finansijske planove u vezi sa strateškim aktivnostima. Svi ti procesi su realizovani, zbog čega se može sa sigurnošcu reći da smo spremni za usvajanje Strategije i Akcionog plana.

S obzirom na to da gospođi Lipovac Tanasković nije poznato šta znači faza Nacrta nekog dokumenta: To je radni oblik dokumenta podložan pravno-tehnickoj redakciji predloženog teksta ili njegovo međusobno uskladjivanje, kako bi finalizovan tekst, uz obezbeđeno potpuno saglasje sa svim relevantnim faktorima i evropskim kriterijumima, bio usvojen od strane Vlade i na taj način se  obezbedila primenljivost, sledljivost i sprovodljivost istog uz obezbeđene institucionalne kapacitete.

Zato je istina da takav dokument, na ovakav način, uz uključivanje svih institucija, nije donet u poslednjih 20 godina.

Na pomenutom odboru ministar Gašic je izneo i statističke pokazatelje za period od 2000 do 2022. godine. U tom periodu došlo je do značajnog smanjenja broja poginulih lica na godišnjem nivou (2001. godine je 1.275 lica poginulo u saobraćajnim nezgodama, a 2022. godine poginulo je 553 lica u saobraćajnim nezgodma). Jasno se uočava da je više od duplo manje lica godišnje izgubilo život u saobraćajnim nezgodama 2022. u odnosu na 2001.godinu. Bitno je napomenuti da je 2001. godine bilo oko 1.4 miliona registrovanih vozila u Republici Srbiji, dok je 2022 godine taj broj porastao na oko 2.7 miliona registrovanih vozila, što jasno ukazuje da se intezivno radi na sistemskom unapređenju bezbednosti saobraćaja, jer na dva puta veći broj registrovanih vozila na našim ulicama, mi beležimo dva puta manji broj poginulih kada upoređujemo 2001 i 2022 godinu.

U navedenom periodu došlo je i do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i to za 15.585 nezgoda na godišnjem nivou (2000. godine se dogodilo 48.822 saobracajnih nezgoda, a 2022. godine se dogodilo 33.237 saobracajnih nezgoda). U navedenom periodu došlo je i do ublažavanja posledica saobraćajnih nezgoda, koje se ogledaju u smanjenju broja teških telesnih povreda za 1.899 na godišnjem nivou (2000. godine je bilo 5.204 teško povredenih, 2022. godine je bilo 3.305 teško povređenih u saobraćajnim nezgodama).

Kada govorimo o periodu od početka ove godine ministar je naglasio da je  trenutno 60 lica manje poginulo u odnosu na isti period prošle godine.

Zato, samo pustite profesionalce i struku da rade svoj posao, jer građani znaju da radimo isključivo u njihovom interesu, a ne zarad ništavnih političkih poena, koji vam se na svakim izborima nekako obiju o glavu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija