• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.09.2023

18:43

Nebojša Bakarec: Lažno istraživanje agencije „ĐilaStata"!

Privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Lažno istraživanje agencije „ĐilaStata"!

Podeli vest

Poslanik u Skupštini Srbije i član Predsedništva SNS Nebojša Bakarec napravio je detaljnu analizu istraživanja javnog mnjenja istraživačke agencije Stata koju prenosimo u celosti.

Deo prozapadne, antivučićevske opozicije traži izbore, a Boga mole da ih ne bude. Ipak opozicioni patuljci, koji glume džinove, glume i da traže izbore. Da bi podgrejali atmosferu, tačnije, kreirali javno mnjenje, đilasovci iz meseca u mesec objavljuju, lažna, frizirana istraživanja javnog mnjenja. Izvođač radova je Đilasova agencija „Stata", kojoj više priliči naziv „ĐilaStata". O prethodnom lažnom istraživanju agencije „Stata" iz jula 2023. već sam pisao 11.08.2023., i taj tekst možete pročitati na sajtu „Informera", na sledećem linku:

https://informer.rs/vesti/politika/819218/nebojsa-bakarec-istrazivanja-javnog-mnenja

Da je istraživanje agencije „Stata" lažno, više ne tvrdim samo ja, već to potvrđuje i saopštenje opozicione „Narodne stranke" Vuka Jeremića od 19.9.2023. u kome stoji: „Narodna stranka saopštava, povodom istraživanja javnog mnjenja agencije „Stata", da je cilj naštelovanih ili preciznije lažnih istraživanja, koja su preneli i relevantni mediji, kreiranje lažne slike o popularnosti političkih stranka u Srbiji. Cilj takvih friziranih istraživanja jeste lažno predstavljanje stvarnog stanja u Srbiji. Agencija koja je objavila „istraživanje" javnog mnjenja, je ista agencija koja je 2022. godine izašla sa istraživanjem pred poslednje gradske izbore u Beogradu, po kojem će SNS i SPS zajedno osvojiti 29,3 odsto glasova, a SNS je na izborima dobio 38 odsto i SPS 6,9 odsto - ukupno 44,9 odsto. To znači da je margina greške bila čitavih 15,6 procentnih poena".
Kratko ću podsetiti na to sramno januarsko istraživanje agencije „Stata", objavljeno 11.2.2022. To istraživanje „State" su objavili Šolakovi i Đilasovi mediji, npr. Đilasov portal „Direktno" 11.2.2022. pod naslovom: „Istraživanje u januaru: Opozicija pobeđuje u Beogradu". „Stata" je totalno promašila u predviđanju rezultata izbora za Skupštinu grada Beograda, i pokazala da se radi o nameštenom istraživanju. Tada je „Stata" predvidela da će SNS i SPS imati 29,3% a dobili su 44,9%. Promašaj „State" od „samo" 15,6%! „Stata" je predvidela da će Đilasovi „Ujedinjeni" imati 28,2%, a u stvarnosti su dobili 21,3%. Promašaj „State" od „samo" 8%. „Stata" je predvidela da opozicija pobeđuje u Beogradu i preuzima vlast, a dogodilo se obrnuto. Tada, u februaru 2022. „Stata" je objavila i niz drugih besmislica. „Stata" je 2022. ustanovila da Đilasov kandidat za gradonačelnika, Vladeta Janković može da računa na 49.4 odsto glasova. Rezultati gradskih izbora su pokazali da je Đilasova lista „Ujedinjeni"-Vladeta Janković je osvojila 21,3%. „Stata" je u slučaju „Ujedinjenih" tj. Vladete Jankovića promašila za 28,1%! „Stata" je dvostruko povećala rejting Vladete Jankovića.

Istraživanja javnog mnjenja

Većina opoziciono naklonjenih agencija ili istraživača, lažira istraživanja javnog mnjenja, ako ih uopšte i sprovode. To je oblast koju niko ne kontroliše. Zbog toga je stav opoziciono nastrojenih agencija za istraživanja javnog mnjenja - zbog čega da plaćamo istraživanja rejtinga stranaka - jeftinije je da ih izmislimo. Jedine agencije koje rade tačna i profesionalna istraživanja javnog mnjenja i ne lažiraju rezultate, su „Ipsos", „Faktor plus" i „Demostat".

Foto: printscreen

 

 

Istinito i tačno istraživanje javnog mnjenja objavila je u aprilu, agencija „Faktor plus": SNS-45,5%, SPS-10,7%, SSP-6,9%, Zavetnici-4,5%, NADA 4,5%, Dveri-4%, NDBG-3%, NS-2,5%, Zajedno-2,5%, Ponoš-2%, SRS-2%, SDS-2%, DS-2%, PSG-1,2%, manjine-4%, neka druga-3,2%.
Istinito i tačno istraživanje javnog mnjenja objavila je i agencija „Ipsos" u junu 2023. Ono što je „Ipsos" objavio u junu, se poklapa sa ovim istraživanjem agencije „Faktor plus". Istraživanje agencije „Ipsos" je predstavio profesor i istraživač Srđan Bogosavljević. Srđan Bogosavljević je 11.6.2023. izjavio je da u slučaju maksimalne izlaznosti stranke vlasti imaju 56%, antivučićevske-proEU stranke 22%, a antivučićevske-antiEU stranke 18%. Znači, po „Ipsosu" - vlast 56%, opozicija 40%, manjine 4%. Agencija „Ipsos" je najuglednija agencija za istraživanje javnog mnjenja u Srbiji, i jedna od najuglednijih u svetu.

Foto: printscreen

 

Podsetiću i na rezultate beogradskih i parlamentarnih izbora 2022. Nema tačnijeg istraživanja javnog mnjenja od izbora!

Foto: printscreen

 

 

Gradski izbori u Beogradu 2022. (oni koji su prešli cenzus): SNS 38,02%, „Ujedinjeni za pobedu Beograda" 21,32%, koalicija Moramo (Zajedno) 10,81%, SPS-JS 6,99%), koalicija NADA 6,3%, Zavetnici 3,5% i Dveri 3,37%.

Foto: printscreen

 

 

Parlamentarni zbori Srbija 2022. (oni koji su prešli cenzus): SNS-44,27%, Ujedinjeni 14,09%, SPS-JS-11,79%, NADA-5,54%, Moramo Zajedno-4,84%, Dveri POKS-3,92%, Zavetnici-3,82%.

Foto: printscreen

 

Lažno istraživanje agencije „Stata"- septembar 2023.

Vidimo da je „Stata" radeći na novom lažnom istraživanju kopipastirala (iskopirala) svoje julsko istraživanje i malo ga izmenila shodno Đilasovim zahtevima. Novo lažno istraživanje agencije „Stata" je navodno obavljeno od 8. ?? 13.9. 2023., na uzorku od 1580 ispitanika. Istraživanje je objavljeno u Šolakovim i Đilasovim medijima 19.9.2023. godine. „Stata" navodi da je podatke prikupljala „Kombinovano OnLine, telefonski i terenski" i da je margina greške 2 do 3%. „Stata" saopštava sledeću laž o rejtingu političkih stranaka ili koalicija: „SN-36.3%, SSP-9.8%, SPS-7.3%, NPS-Aleksić-5.5%, Pokret Srce-Ponoš-4.4%, koalicija „Zeleno - levi front"-4.0%, NDSS-3.0%, Zavetnici-3.4%, „Dveri"-2.6%, Pokret „Evropski put"-Basta-2.5%, PSG-1.9%, SDS-1.5%, DS-1,2%, SRS-1,2%, Narodna stranka-0.5%, manjine-4.2%, „POKS", „Kreni - Promeni" i „Suverenisti" zajedno-0.7%.

Najupadljivije neistine i obmane „State" se tiču rejtinga SNS. Kako je „Stata" politički opredeljena, Đilasova agencija, koja protežira antivučićevske prozapadne stranke, ona je veštački spustila stranke vlasti, i veštački podigla sve svoje miljenike iz antivučićevskih prozapadnih stranaka. U odnosu na julsko istraživanje kada je Stata SNS-u dala 37,8%, Stata" je sada SNS još više veštački spustila na 36,3%. Istina je da SNS-u rejting raste, a ne opada. Međutim, Đilas kaže „Stati" da ima da prikaže pad rejtinga SNS, pa „Stata" posluša. Argumenti u prilog toj mojoj tvrdnji o rastu rejtinga SNS , su uspešna državna politika Vučića i SNS, rast plata i penzija, smanjenje inflacije, a sa druge strane, propali su protesti opozicije, opozicione stranke se raspadaju i svađaju (Narodna stranka se raspala i iznedrila NPS, raspala se stranka „Zajedno"- istupanje Ćute tj. Ekološkog ustanka iz „Zajedno"), opozicija ne može da se dogovori kada i koje izbore želi itd. Dakle, rejting SNS je na nivou od 46%. To potvrđuju i istraživanje agencije „Faktor plus"(45,5%) i rezultati izbora 2022. (44,3%). „Stata" je veštački umanjila rejting SNS za 9,7%. Smanjila je i rejting SPS-JS za oko 2%. „Stata" je veštački podigla rejting SSP sa stvarnih 7% na 9,8%, i poslala Đilasovu poruku- laž, da rejting SSP raste i u odnosu na jul (9,6% po „Stati").

Dalje je agencija „Stata" po Đilasovom nalogu, posegla za baš velikim lažima. „Stata" je prikazala čak 5 drastično lažnih rejtinga stranaka: 1.NPS-Aleksić-5.5%). 2.Pokret Srce-Ponoš-4.4%. 3.Pokret „Evropski put"-Basta-2.5%. 4.PSG-1.9%. 5.Narodna stranka-0.5%.

Prvo, novoformirana Aleksićeva stranka, koja nije postojala do pre 2 meseca, ne može da ima 5,5%, što je bi je činilo drugom najjačom opozicionom strankom. Većina građana u Srbiji ne zna da NPS postoji. Za toliko kratko vreme čak ni politička zvezda kakav je na početku predsedničke kampanje bio Barak Obama, ne može za dva meseca da stigne od nule do 5,5%. Aleksić je prisutan samo u Šolakovim medijima, a njihov domet je ograničen. Rejting Aleksića i NPS je odredio Đilas. Stvarni rejting Aleksića i NPS ne prelazi 1%. Dakle, agencija „Stata" je pet i po puta povećala rejting NPS-u. Slično, ali manje drastično, važi i za rejting Ponoševe stranke. „Stata" je prikazala da stranka Zdravka Ponoša - „Pokret srce" ima  4,4%. Radi se o tek registrovanoj, vanparlamentarnoj stranci, koja je počela sa radom u maju 2022. kao neregistrovana stranka, pokret građana, i koja je uspela da se registruje tek posle 14 meseci mukotrpnog prikupljanja potrebnih 10.000 potpisa. Radi se o zaista marginalnoj stranci, čije polje delovanja pokriva više drugih opozicionih parlamentarnih stranaka (SSP, NS, NSP itd.). Po prirodi stvari Ponoševa vanparlamentarna stranka je slabije prisutna u medijima. Jednostavno rečeno, SRCE nije treća po jačini opoziciona stranka ili koalicija, već se radi o stranci koja je ispod cenzusa i koja najverovatnije ima oko 1,5%. Treće, veoma je smešno u istraživanju „State" to je što je po Đilasovom nalogu, prikazala da nepostojeći pokret „Evropski put", bivšeg ministra Baste ima 2,5%. Osim što ne postoji, taj pokret je nemoguće izmeriti, zbog toga što ima podršku u promilima (max 0,1%), a ne u procentima. Četvrto, „Stata" opet po Đilasovom nalogu, stranci PSG daje 1,9%. PSG je isušena stranka posle odlaska Saše Jankovića, i skandala koje i dalje pravi njen bivši predsednik Sergej Trifunović, sada član predsedništva PSG. Program PSG se potpuno poklapa sa SSP, i na političkom nebu nema mesta za obe stranke. PSG ima manje od pola procenta podrške. „Stata" je učetvorostručila rejting PSG. I konačno, „Stata" je veštački spustila rejting Narodne stranke sa 1,5% na 0,5%, dakle, tri puta niže od stvarnog. Otud i reakcija i saopštenje Narodne stranke. „Stata" je podigla rejting koalicije „Zeleno levi front" (NDBG) sa 3% na 4%. „Stata" je prilično tačno prikazala rejting desnice. Da sumiramo, agencija „Stata" je veštački spustila stranke vlasti za preko 11%, a istovremeno je veštački podigla rejting svojih miljenika iz prozapadne opozicije za 15,1% (SSP-2,8% NPS-4,5%+ SRCE-2,9%, Basta-2,5%, PSG-1,4% i Zeleno levi front-1%)! Slično je Stata uradila i u julu mesecu, a još drastičnije laži je prikazala u februaru 2022. godine.

Mehanizam manipulacije, tj. friziranja, kome pribegava „Stata" je uglavnom isti. Istraživanja su uglavnom telefonska ili „online". To je ozbiljna metodološka greška. Pouzdano je isključivo terensko istraživanje. Naravno i najskuplje, zbog toga što je potrebno angažovati anketare, obučiti ih i platiti ih. Terensko istraživanje je jedini tip istraživanja koji pruža anonimnost ispitaniku. Da bi ispitanici što iskrenije odgovorili, potrebno je pružiti im anonimnost. Anketiranje, ispitivanje ispitanika putem telefona (fiksni, mobilni) i online, su potpuno invalidna, i ispitanici znaju da nisu anonimna. To uzrokuje smanjenu iskrenost ispitanika. Zbog toga te dve vrste prikupljanja podataka imaju nedopustivo veliki stepen nepouzdanosti. Margina greške kod „State" je nedopustivo visoka - 3%, što ukazuje na još jednu ozbiljnu metodološku grešku. Uobičajena margina greške kod agencija koje ne lažiraju istraživanja je 1%. Podsećam na to da „Stata" verovatno uopšte ne radi istraživanje, već samo izmišlja i frizira izmišljotine. U Srbiji, i mnogim drugim državama, niko ne kontroliše agencije za istraživanje javnog mnjenja, u pogledu tačnosti istraživanja rejtinga političkih subjekata, i u pogledu toga da li uopšte rade istraživanje. Ne postoji regulatorno, kontrolno nadzorno telo, koje bi nateralo istraživače javnog mjenja da postupaju odgovorno, stručno i pošteno. Kada bi takvo kontrolno telo postojalo, sasvim sigurno bi izricalo kaznene mere agencijama poput „State".

Foto: printscreen

 

 

Agencija „Stata" je saopštila i sledeću besmislicu, navodno dobijenu istraživanjem: „Proteste „Srbija protiv nasilja" podržava 44% građana Srbije, 39% ne podržava i 17% o tome nema stav". „Stata" je „istražila" da proteste „Srbija protiv nasilja" podržava 44% građana Srbije. Radi se o očiglednoj neistini. Ovi protesti su propali odavno. Već mesecima protestima u Beogradu prisustvuje samo par hiljada ljudi. U unutrašnjosti su to desetine, ili stotine ljudi. Stoga je procenat građana koji podržavaju proteste opozicije na nivou Srbije, koji prikazuje „Stata", ogromna obmana. Da je procenat podrške stvarno 44%, poseta tim protestima bi u septembru, kada je sprovedeno istraživanje, bila barem desetostruko veća od par hiljada ljudi u Beogradu. „Stata" tvrdi da u septembru proteste podržava gotovo 3 miliona građana, a na proteste ukupno u svim gradovima ne dođe više od 3000 građana. Ovakav rezultat- 44% podrške protestima, nije moglo da pokaže bilo kakvo istraživanje, već samo „istraživanje", dakle čista izmišljotina. Da podsetim, ukupan broj birača iznosi 6,5 miliona. Jedan procenat podrške je 65.000. Istina je sledeća, proteste podržava onoliko građana, koliko ih prisustvuje šetnjama ili okupljanjima tog dela opozicije. Sada je to oko 3000 građana u Srbiji. To je dvadeseti deo procenta tj. 0,05%! Čak i da udvadesetostručimo taj broj od 3000 građana, i da kažemo 57.000 građana podržava proteste, ali ne dolazi na njih, to je jedan procenat građana. U svakom slučaju proteste kao što vidimo podržava manje od 1% građana!!! Stata prikazuje 44%, tj. 44% puta više od stvarnog procenta ljudi koji podržavaju proteste. Zaista drastična laž!

Foto: printscreen

 

 

Zaključak

Od prošlih izbora Narodna stranka se raspala na tri dela, POKS se raspao na tri dela, raspala se stranka „Zajedno", nestao je faktor „početak rata u Ukrajini" povoljan po desnicu, propali su protesti antivučićevske prozapadne opozicije itd. O podelama u opoziciji, je slikovito govorio vatreni opozicionar, predsednik NUNS-a Željko Bodrožić. On je na TV N1, 8.8.2023. rekao: „Cepanjem Narodne stranke šalje se poruka koja je loša - da ne mogu ni u jednoj stranci da se dogovore, a kamoli u celoj opoziciji. Narodna stranka nije samostalno učestvovala na izborima, i teško je proceniti njen rejting, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je on iznad statističke greške. Tako da se sad statistička greška podelila na dva dela. Kako opozicija može da se ujedini, ako samo u Narodnoj stranci imate tri čoveka - Vuka Jeremića, Miroslava Aleksića i Zdravka Ponoša - koji su se razišli u prethodnih godinu dana, i toliko loših stvari jedni o drugima rekli".
Za kraj, ponoviću komentar predsednika Vučića o istraživanjima javnog mnjenja, kada je gostovao na TV Prva: „Deo opozicije se uljuljkuje u lažnim istraživanjima. Oni se uljuljkuju lažnim i nepostojećim informacijama. Ako želite da živite u sopstvenim lažima i tim balonima, ja nemam problem sa tim". Kada dođu izbori, buđenje iz snova biće veoma bolno za celu opoziciju.
Autor je poslanik i član predsedništva SNS
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija