• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.09.2023

22:10

Vučić se obratio naciji nakon Kurtijevog zla kod Banjske! Grenel podržao Srbe, dok Ponoš ismeva stradale

Shutterstock

Politika

Vučić se obratio naciji nakon Kurtijevog zla kod Banjske! Grenel podržao Srbe, dok Ponoš ismeva stradale

Podeli vest

Na severu Kosova od rano jutros traju dramatični događaji, a u mestu Banjska, odjekuju pucnji. Kako je saopštila takozvana Kosovska policija u sukobu sa nepoznatim osobama, nedaleko od Banjske poginuo je jedan policajac.

Sukob je prema saopštenju policije počeo noćas oko 2.30 sati, kada su pripadnici jedinice za brzu intervenciju primetili da su na ulazu Bajnsku dva kamiona bez registarskih oznaka bila postavljena na mostu i da je ulaz u ovo selo preko mosta bio blokiran.

O dešavanjima na severu Kosova obaveštavaćemo vas iz časa u čas.

22.00 NATO general i propali kandidat za predsednika Srbije Zdravko Ponoš dotakao je samo dno smejući se i sprdajući se sa činjenicom da Albanci nisu želeli da pomognu ranjenom Srbinu, koji je kasnije preminuo. Na to mu je odgovorio predsednik Skupšrine Srbije Vladimir Orlić - i to oštro!

21.40 Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je svoju neizmernu podršku Vučiću i rukovodstvu Srbije!

21.30 Ričard Grenel podržao Srbe, a osudio jednostrane akcije Kurtija, naglasio da osude stižu i iz drugih delova sveta!

20.00 Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića: Ovo je jedan od najtežih dana!

19.00 Oglasila se Vjosa Osmani i situaciju kod Banjske, teror u crkvi, nazvala "plemenitom misijom"!

 

 

- U plemenitoj misiji, u odbrani integriteta i suvereniteta Republike Kosovo, svi smo na strani Kosovske policije. Sve zajedno sa jednom porukom: Teroristi nas ne odbijaju, već samo jačaju našu odlučnost. Hvala našim herojima u uniformama. Kosovo je večno - napisala je Osmani, koja je očigledno izgubila kompas i ništa joj nije sveto!

18.52 Priština tvrdi: Ubijena trojica napadača

Ubijena su trojica napadača u razmeni vatre u selu Banjska gde se od kasno sinoć ne smiruju tenzije, potvrdila je takozvana Kosovska policija. Jedan od njih je uhapšen, dok su ujedno uhapšene još četiri osobe koje se dovode u vezu sa "kriminalnom grupom".

- Na području sela Banjska bezbednosna situacija i dalje ostaje napeta, a napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice se nastavljaju istim intenzitetom, u zavisnosti od kretanja kriminalnih grupa - oglasila se sa još jednom tzv. Kosovska policija, trećim saopštenjem nakon izbijanja novih tenzija.

17.00 "Bombardujte Beograd!"

16.00 Naredni sati su ključni! Srbi na KiM strepe zbog noći koja je pred njima i isčekuju obraćanje predsednika Vučića zakazano za 20h!

15.50 Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da se "nasilje mora prekinuti odmah".

 

 

15.20 Kurti želi rat! Ovo su njegovi poslednji, očajnički trzaji!

15.00 Oglasio se član porodice stradalog policajca sa KiM i pozvao Kurtija da se uključi u pregovore kako bi dalji gubici života bili sprečeni!

13.28. Pojavile su se i prve fotografije iz manastira Banjska. Dramatične scene!

13.57. Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da najoštrije osuđuje sinoćni napad na pripadnike Kosovske policije i dodao da je nasilje neprihvatljivo.  

"Najoštrije osuđujem stravičan napad na Kosovsku policiju sinoć. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice i kolege. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Svi moraju da se odmah vrate dijalogu", napisao je Lajčak na društvenoj mreži "X" i uz objavu dodao i saopštenje visokog predstavnika EU Đuzepa Borelja.

 

 

13.40 Vesna Vukašinović, novinarka Kosovo onlajn iz Leposavića, uključila se u program naše televizije i ogovorila o situaciji u Banjskoj.

13.29 Konferencija Petra Petkovića je otkazana, a u popodnevnim časovima će se javnosti obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

13.22 Novinar TV Most Lazar Stević uključio se u program Informer TV i otkrio kakva je situacija na KiM.

12.34 Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće danas u 14 sati, u Palati Srbija, vanrednu konferenciju za medije.

12.13 Šefica UNMIK-a Karolina Zijade izrazila je saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i osudila incident u kom je do toga došlo, saopštila je ta misija.

Zijade je pozvala počinioce na odgovornost i požela brz oporavak povređenim policajcima.

"UNMIK pažljivo prati situaciju i poziva sve strane na uzdržanost", navedeno je u saopštenju.

11.57 Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem u kojem navodi da najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio jutros na severu Kosova, u blizini sela Banjska, u kome je jedan kosovski policajac ubijen, a dvojica povređena.

To je ozbiljan incident koji može imati velike posledice i zato je veoma važno da se preduzme sve kako bi se sačuvao red mir i poredak, ističu iz Eparhije raško-prizrenske.

"Eparhija najiskrenije izražava saučešće članovima porodice poginuloga policajca i iskreno se nada da će se dvojica ranjenih što pre oporaviti. Eparhija je  jako zabrinuta jer prema najnovijim informacijama, grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju", navodi se između ostalog u saopštenju.

11.45 Specijalci Kosovske policije sa dugim cevima nalaze se i u Severnoj Mitrovici. Vozilo specijalne policije stacionirano je na početku ulice Kralja Petra Prvog u Severnoj Mitrovici, kod NIS-ove pumpe, a specijalci naoružani dugim cevima nadgledaju situaciju.

11.38 Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode izjavio je da počinioci napada na pripadnike Kosovske policije moraju biti izvedeni pred lice pravde.  

"U potpunosti se slažem sa izjavom mog američkog kolege. Počinioci ovog ubilačkog napada na pripadnike kosovske policije moraju biti izvedeni pred lice pravde", poručio je Rode na društvenoj mreži "X".

 

 

11.29 U bazi specijalnih jedinica Kosovske policije koja se nalazi u blizini prelaza Jarinje mogu se videti dva oklopna vozila i nekoliko naoružanih policajaca na magistralnom putu Leposavić - Raška, javljaju reporteri Kosovo onlajna.

Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je iz pravca Raške ka Leposaviću. Sve koji izlaze sa Kosova, kako javlja naš novinar, policija detaljno kontroliše uz obavezno otvaranje gepeka.

11.18 Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer istakao je da osuđuje napade na kosovsku policiju i naglasio da ona ima legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u skladu sa ustavom i zakonima Kosova.

11.16 U Banjskoj su se oko 11 časova čuli pucnji. Nije poznato ko je otvorio vatru, javljaju reporteri Kosovo onlajna. Na ulazu u Banjsku nalazi se jedno oklopno vozilo specijalnih policijskih snaga Kosova i vozilo Euleksa, pripadnika Kfora nema.

Ulaz u Banjsku je blokiran. Jedan meštanin nam se požalio da je pokušao da prođe ka ovom mestu kako bi nahranio stoku, ali ga nisu ga pustili. Civilna vozila nesmetano prolaze kroz Balaban u oba pravca.

11.01 Kosovska policija zabranila je vozilu Hitne pomoći da prođe do mesta Banjska kako bi lekarska ekipa pružila pomoć pacijentu koji je zatražio pomoć jer mu je pozlilo, preneo je vozač saniteta reporteru Kosovo onlajna.

"Imali smo poziv, čoveku je pozlilo u Banjskoj, ali nas ne puštaju da idemo do njega. Čovek može da umre svakog momenta, ali nama ne dozvoljavaju da prođemo. Ne znam kako da prođemo", rekao je vozač Hitne pomoći za Kosovo onlajn.

Sanitet je zaustavljen na magistrali, a policajci koji su mu prišli rekli su vozaču da nastavi da vozi i da nema zadržavanja na magistrali.

10.49 Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak došao je na Kosovo, preneli su izvori portala Dukađini.

10.25 Na skretanju prema Banjskoj, na samoj raskrsnici nalazi se više oklopnih vozila specijalnih jedinica policije, a duž magistrale vidljivi su policajci ROSU sa dugim cevima, javljaju reporteri Kosovo onlajna sa terena.

Policija je pre nekoliko trenutaka zatražila od novinarskih ekipa da se udalje. 

10.00 U stanicu policije u Severnoj Mitrovici, kako saznaje Kosovo onlajn, stigao je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano. Ispred stanice, kako javlja naš reporter, do pre nekoliko trenutaka nalazilo se pet vozila Euleksa.

Situacija je mirna, a kapija na ulazu u krug stanice policije je zatvorena. U krugu policije, kako može da se vidi, su i vozila UN i OEBS-a.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija