• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.09.2023

17:41

Teror da prestane, konačno formirati ZSO! Orlić nakon važnog sastanka: KFOR da zaštiti Srbe na Kosovu!

Pedja Milosavljević

Politika

Teror da prestane, konačno formirati ZSO! Orlić nakon važnog sastanka: KFOR da zaštiti Srbe na Kosovu!

Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa delegacijom Odbora za spoljne i evropske poslove Predstavničkog doma Kipra, na čelu sa predsednikom Harisom Georgijadisom, sa kojima je razgovarao o nedavnim događajima na severu Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, sagovornici su zajednički potvrdili da Srbija i Kipar gaje tradicionalno prijateljstvo, zasnovano na istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda, kao i uzajamnoj podršci vitalnim nacionalnim interesima.

Predsednik Narodne skupštine je poručio da Srbija duboko ceni principijelan stav Kipra da ne priznaje Kosovo, kao i jasnu podršku Srbiji prilikom pokretanja procedure u Savetu Evrope.

- Prijatelji stoje zajedno kada je teško. Ovi dani nisu laki, u našoj zemlji proglašen je Dan žalosti zbog tragičnih događaja na prostoru KiM, za koje je isključivi krivac Aljbin Kurti. Svi dobro znaju da je Kurti, kroz teror koji nad Srbima sprovodi mesecima unazad, izazvao eskalaciju, što mu je sve vreme i bio cilj. Do čega može da dovede opasno ponašanje Kurtija, upozoravao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj skupštini UN. Predsednik Srbije je od predstavnika zemalja Kvinte tražio da Kfor, konačno i u potpunosti, preuzme staranje o bezbednosti u srpskim sredinama - poručio je predsednik Orlić, dodajući da Kurtijeva policija, koja je i izazvala nasilje, očigledno mir neće uspostaviti.

Naglasio je da Srbi na Kosovu, kao i cela Srbija, traže da teror prestane, da se konačno formira ZSO, da su opredeljeni za dijalog i da se u miru sveobuhvatni razvoj naše zemlje nastavi.

- To je naš principijelan stav, kojim smo se vodili u svakoj situaciji, uz jednako jasnu poruku da, uprkos svim pritiscima, Srbija tzv. Kosovo neće priznati nikada - rekao je Orlić.

Georgijadis je poručio da Kipar stoji čvrsto iza odluke o nepriznavanju Kosova, te da će po ovom pitanju ostati dosledan i u budućnosti. Naglasio je da prijateljska Srbija i bratski srpski narod mogu da računaju na podršku Kipra po svim najvažnijim pitanjima za našu zemlju, uključujući i snažnu podršku evropskom putu.

Kiparski zvaničnik, koji je ujedno i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom u Predstavničkom domu Kipra, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se broj članova PGP sa Republikom Kipar u Skupštini Srbije neprestano uvećava, iskazujući zahvalnost poslanicima na velikom interesovanju za saradnju sa kiparskim parlamentom.

Na agendi razgovora našla se i tema intenziviranja saradnje u oblasti ekonomije, investicija, energetike i svim drugim segmentima od interesa. Sagovornici su zajednički konstatovali da izuzetni politički odnosi i dinamična saradnja dva parlamenta, predstavljaju temelj za dalji zajednički rad u budućnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija