• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.09.2023

17:39

Širenje plamena: Politizacija projekta "Jadar"

Shutterstock

Politika

Širenje plamena: Politizacija projekta "Jadar"

Podeli vest

U poslednjih nekoliko godina, Srbija se našla upletena u strastvenu i ponekad kontroverznu debatu o Jadar rudniku, značajnom projektu rudarenja koji predvodi globalni gigant u oblasti rudarstva, Rio Tinto.

I dok rudnik obećava značajne ekonomske koristi za Srbiju, stvaranje radnih prilika i suprotstavljanje opadanju populacije zemlje, istovremeno je postao bojište za kampanje dezinformacija vođene od strane ekoloških aktivista koji su zakoračili u sferu politike. Ovaj članak ulazi u višeslojnu priču oko Jadar rudnika i zabrinjavajući trend da se ekolozi pretvaraju u političare i seju seme dezinformacija.

Predsednik Aleksandar Vučić u poslednje vreme nailazi na teške kritike zbog svoje čvrste podrške stranim direktnim investicijama (FDI) u Srbiji. Protivnici tvrde da Vučićeva strastvena promocija FDI podseća na faustovski pakt, gde se resursi nacije navodno prodaju zarad kratkoročnih ekonomskih dobitaka. Međutim, ove kritike često pogoduju zaboravljajući brojne koristi koje su već proizašle iz FDI u Srbiji u poslednjim godinama. FDI je bio ključna podrška Srbiji, omogućavajući obnovu infrastrukture, stvaranje radnih mesta i podsticanje ekonomske rasta. Od 2007. godine, Srbija je privukla 42 milijarde evra FDI, što mnogi kritičari biraju da ignorišu.

Da bi se istakla važnost FDI, pogledajmo stvarne koristi koje je Srbija ostvarila od investicija zemalja poput Nemačke i Italije. Nemačka, evropski ekonomski div, konstantno je bila jedan od vodećih izvora FDI u Srbiji. Nemačke kompanije su uspostavile proizvodne pogone u Srbiji, uglavnom fokusirane na automobilsku industriju, stvarajući hiljade radnih mesta i ubacujući milijarde evra u lokalnu ekonomiju. Ova nemačko-srpska saradnja dovela je do toga da Srbija postane regionalni centar za proizvodnju, izvozeći auto-komponente na tržišta širom sveta.

Italija, još jedan evropski ekonomski div, takođe je dala značajan doprinos FDI u Srbiji. Italijanske kompanije poput konglomerata za proizvodnju naočara Luxottica i giganta slatkiša Ferrero, teško su investirale u Srbiju, iskorišćavajući strateški položaj zemlje i visoko kvalifikovane radnike. Ove investicije su ojačale izvozne sposobnosti Srbije i poboljšale ekonomsku diverzifikaciju.

Konkretno, Srbija je svedok izuzetnog ekonomskog proširenja u poslednjim godinama, uglavnom zahvaljujući prilivu FDI. Prema najnovijim podacima iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije, priliv stranih investicija porastao je za neverovatnih 36 odsto samo u protekloj godini. Ove strane investicije nisu samo podigle BDP zemlje na nove visine, već su takođe obnovile nadu u zemlji koja se suočava sa obeshrabrujućim padom populacije. Fenomen "odliva mozgova", koji je doveo do toga da najsjajniji talenti Srbije traže prilike u inostranstvu, značajno je doprineo ovom demografskom padu. Međutim, Jadar rudnik, ambiciozan projekat vredan milijarde dolara, obećava da može preokrenuti ovu tendenciju. Pružanjem prilika za zaposlenje i podsticanjem veštih Srba da ostanu i doprinose svom zavičaju, Jadar rudnik može predstavljati prekretnicu u demografskoj putanji Srbije.

Dok svet prelazi na održiva rešenja mobilnosti, električna vozila (EVs) su postavljena da dominiraju tržištem. Pogotovo, litijum-jonske baterije su srce tih EV-a, ističući ključnu ulogu koju litijum igra u automobilskoj revoluciji. Srbija je strateški pozicionirana da bude značajan doprinosnik ovom paradigmatskom preokretu.

Fokusirajući se na lokalni kontekst, područje, uključujući Loznicu, služi kao mikrokosmos širih problema koji muče Srbiju. Masovna nezaposlenost i depopulacija bacili su očajnu senku nad ovu regiju. Razni faktori, poput loše finansijske situacije i geografske udaljenosti od glavnih urbanih centara, odvukli su mlade i radnu snagu. Međutim, Jadar rudnik predstavlja tračak nade usred ovog mračnog pejzaža, obećavajući hiljade radnih mesta i perspektivu ekonomske obnove za Loznicu i njene okolne zajednice. Razvoj rudnika predstavlja spas za ova mesta, koji se bore sa mračnim posledicama depopulacije i rastuće nezaposlenosti.

Možda jedan od najuznemirujućih aspekata trenutne rasprave je brzo širenje dezinformacija, koje predvode ekološki aktivisti koji su zakoračili u politiku. Jedna od najčešćih optužbi je da Rio Tinto namerava uništiti domove u selu Gornje Nedeljice. Međutim, važno je naglasiti da su ovi planovi prvobitno predloženi pre nekoliko godina od strane zelenih nevladinih organizacija, uključujući "Zaštitimo Jadar" i "Rađevina", pozivajući se na bezbednosne zabrinutosti. Konkretno, ove organizacije su bile zabrinute činjenicom da deca često igraju u blizini predloženog gradilišta. Dezinformacije su zamaglile granice između stvarnih bezbednosnih briga i neosnovanih optužbi, čime je javnosti otežano da razlikuje istinu od fikcije.

Politizacija ekoloških aktivista i rezultirajuće širenje dezinformacija baca veo zbunjenosti nad stvarnošću koja okružuje projekat Jadar rudnika. Dok legitimne zabrinutosti o bezbednosti životne sredine zaslužuju pažnju, imperativ je prepoznati potencijalne ekonomske i društvene koristi koje ovaj projekat može doneti Srbiji. Vučićeva nepokolebljiva posvećenost FDI, umesto rizične igre, odigrala je ključnu ulogu u revitalizaciji ekonomije Srbije i suočavanju sa hitnim problemima depopulacije i nezaposlenosti.

Visoko je vreme da prevaziđemo dezinformacije i uključimo se u informisane, konstruktivne dijaloge koji stavljaju dugoročne interese Srbije i njenih građana u prvi plan. Očuvanje balansa između ekoloških briga i ekonomske revitalizacije predstavlja ključnu tačku oko koje bi trebalo da se oblikuje javno mnjenje. Nerealna optuživanja i politizacija projekta samo doprinose podelama u društvu, umesto da se traže rešenja koja donose prosperitet i očuvanje životne sredine. Jadar rudnik, sa svim svojim izazovima i kontroverzama, može biti kamen temeljac za Srbiju ka održivoj budućnosti, gde ekonomska dobit ide ruku pod ruku sa zaštitom životne sredine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija