• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.10.2023

17:45

(VIDEO) Zašto smo mi uspeli, a drugi nisu? Vučić na otvaranju Prokopa: Imali smo jasnu većinu, donosili smo odluke koje vuku zemlju napred!

Miloš Rafailović

Politika

(VIDEO) Zašto smo mi uspeli, a drugi nisu? Vučić na otvaranju Prokopa: Imali smo jasnu većinu, donosili smo odluke koje vuku zemlju napred!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji otvaranja železničke stanice Beograd-centrar, a sve pojedinosti u vezi sa ovom centralnom temom u Srbiji možete pratiti iz minuta u minut na portalu Informer.rs.

18.43 - Obraćanje Vučića

- Radovi na Prokopu počeli su od ideje sedamdesetih, izrade projekta do 1976. godine i svi su pokušavali da daju svoj doprinos - rekao je na početku obraćanja predsednik Vučić.

- Zašto smo mi uspeli, a drugi nisu? Mi smo imali veću priliku, jer smo imali veću podršku naroda. Imali smo jasnu, nedvosmislenu većinu i mogli smo da donosimo odluke koje su Srbiju vukle napred - kazao je Vučić.

- U ljudima Srbije je naša najveća snaga, u ljudima Srbije je budućnost - podvukao je šef države.

- Uvek sam smatrao da je važno da razvijamo sve gradove u Srbiji. Zato je važno da ovo bude podstrek za dalji rad. Radimo na pruzi Niš-Brestovac, Novi Sad-Subotica, možete mislite za sat vremena dođete do Subotice i uživate na Paliću. Godinu dana posle toga i naši mađarski prijatelji završiće svoj deo pruge, pa ćemo ići i do Budimpešte, uz pomoć naših evropskih partnera dobili smo velike grantove i ja se nadam da ćemo to na najmudriji način iskoristiti.

- Zadovoljan sam što su radovi na staničnoj zgradi završeni do 20. oktobra, što su ispoštovani rokovi, pred nama je Ekspo 2027 na koji ćemo dovesti ceo svet, to je fantastična prilika za ogroman ekonomski rast Srbije i za bolji život građana - podvukao je Vučić.

18.40 Dodik: Srbija da se drži Vučića

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je na otvaranju Prokopa da Srbija treba da se drži predsednika Aleksandra Vučića.

Foto: Informer

 

- Sudbina je dovela gospodina Vučića i njegovu ekipu, uz zahvalnost svima onima koji su radili na projektu, želim da kažem da državnici, kakav je bez sumnje Vučić, se cene po tome šta ostave iza sebe, a mislim da je Srbija puna infrastrukturnih, zdravstvenih, komunalnih i svih drugih institucija koji su izgrađene baš u ovom vremenu - poručio je Dodik.

Dodao je da je to koncentracija napretka koji Srbija nikada nije imala i verujem da će to teško dosegnuti u buduće vreme zbog globalnih problema.

- Važno je da ostane okupljena, da bude posvećena, da se drži Aleksandra Vučića, i ako ostane takva, snažna i okupljena, onda je i RS sigurna. Hvala vam na podršci koju smo imali. Dugo sam u vođstvu RS, mnogi su predsednici bili, ali kod Vučića se nađe i po kojih 100 miliona evra za RS - rekao je Dodik. Konstatovao je da je ovo najbolji period saradnje Srbije i RS i da ona takva i treba da bude.

18.33 - Svečana ceromonija: Obraća se Šapić

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas ima neverovatno zadovoljstvo i ogromnu čast.

Foto: printscreen

 

- Da budem prisutan na otvaranju projekta istorijski važnog, ne samo za Beograd, već i za Srbiju - rekao je Šapić.

- Imao sam tu vrstu sreće, imam je i dalje, da su se za period dok se nalazim na mestu gradonačelnika Beograda, dogodile četiri, možda, najvažnije infrastrukturne stvari vezane za naš grad. Započeti su radovi na Beogradskom metrou, završena je železnička stanična zgrada Prokop, ova na kojoj se danas nalazimo", rekao je Šapić. Šapić se zahvalio i predsedniku na svim projektima koji su do sada sprovedeni i koji se rade. "I moram da se zahvalim ne samo u svoje ime, pre svega ime Beograđana i predsedniku države gospodinu Vučiću i vladi Republike Srbije, koja je omogućila da se stvori osnova da danas budemo ovde. Za nekoliko meseci bićemo i u autobuskoj stanici, kao što smo pre dva meseca bili na obilaznici ili pre par meseci na početku radova na Makišu, kada smo obilazili početak radova na Beogradskom metrou - dodao je gradonačelnik.

Šapić je dodao da će sledeće godine da se krene i u izgradnju propratnih saobraćajnica, koje su glavne veze auto-puta sa ovom železničkom stanicom.

Foto: Miloš Rafailović

 

 

18.27 - Srbija drugačija zemlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas prilikom obilaska nove stanične zgrade Beograd centar da bez obzira na to koliko je bilo potrebno uštedeti u prethodnom periodu, nije želeo da odustane od izgradnje te stanice, jer će doneti Srbiji zdravu privredu i budućnost.

Obilazeći novootvorenu staničnu zgradu, Vučić je podsetio da je izgradnja počela još 1978. godine i da se već tada osećala kriza i da su radovi na izgradnji zbog toga trajali dugo, a kako je rekao, potpuno su obustavljeni 2001. godine kada je, dodao je, počeo težak period za srpski privredu.

Foto: Miloš Rafailović

 

 

- Mi smo nastavili izgradnju sa, neki će reći, nevelikim kuvajtskim kreditom od 20 miliona. Onda još 61,2 miliona, kroz različite radove od 2014.-16, pa od 2016.-22, pa onda još dodatnih 15 miliona za ovu staničnu zgradu. Imaćemo i šatl voz, koji će ići najverovatnije prema sajmu. To će biti dužine 900 metara samo, ali želimo da napravimo to na najbolji mogući način - rekao je Vučić i istakao da će spajanjem sa metroom, Srbija biti potpuno drugačija zemlja.

18.11 - Važno je da nastavimo da sanjamo

- Mi nastavljamo da radimo. Tek ćemo da radimo, a naši protivnici su imali druge snove. Dok vi razmišlajte šta da uradite za ljude, oni razmišljaju šta će da urade za sebe - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o kritikama opozicije.

Foto: printscreen

 

 

18.09 - Približavamo se rezultatima razvijenih od nas

- Veoma ozbiljno i ubrzano se približavamo rezultatima mnogo razvijenijih od nas, mnogo toga gradimo i možemo da uradimo, a kakva će biti situacija u svetu ne možemo da predvidimo - podvukao je šef države.

Foto: Informer.rs

 

 

18.07 - Srbija jurila napred

- Svi smo radili za isti cilj i zato je zemlja jurila napred i napravila ovakve rezultate i ovakvu razliku, važno je kakvo rukovodstvo ljudi izaberu - naveo je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Informer

 

 

18.02 - Ovde će biti novi centar grada

Predsednik Srbije ocenio je da će stanica Beograd-centar biti novi centrar grada.

- Ono što ja vidim kao problem su parking mesta. Znam da ima garaža, ali nije dovoljno. To je jedino što me brine - rekao je predsednik.

17.56 - Državni vrh prisustvuje otvaranju

Predsednik Srbije, ministri u Vladi, predsednik Republike srpske Milorad Dodik stigli su na svečano otvaranje Prokopa.

Foto: printscreen

 

***

Kako je Informer već pisao, Vučić se oglasio na Instagramu uoči otvaranja zgrade koja će promeniti izgled Beograda ali i cele Srbije.

- Ovaj veličanstveni objekat je jedna od najlepših staničnih zgrada u Evropi i veliki uspeh naše Srbije. Prokop je danas i simbol razlike između praznih obećanja i predanog rada - objavio je predsednik na Instagram nalogu.

 

 

 

Činjenice o Prokopu

* Izgradnja nove glavne železničke stanice Beograd, u Ulici Stevana Filipovića, u Prokopu, počela je 3. decembra 1976. godine.

* Radovi su trajali svega dve godine, da bi 1996. bili u ograničenom obimu nastavljeni, a zatim 2001. godine ponovo potpuno obustavljeni.

* Posle 40 godina od početka gradnje 26. januara 2016. završeni su podzemni koloseci, a naredne, 2017. godine, stupanjem na snagu novog reda vožnje "Srbija voza", "Beograd centar" je postao polazna stanica za unutrašnji železnički saobraćaj.

(MAPE) Evo kako da dođete do "Prokopa": Direktno idu tri linije, ovim putem možete i sa dve trole!

Zgrada Beograd-centar

Nova zgrada železničke stanice u Prokopu prostire se na ukupnoj bruto površini od 6.250 kvadratnih metara, ima 100 mesta za parkiranje i zaustavljanje vozila na gornjem nivou kompleksa, 12 pokretnih stepenica i 10 liftova, 13 komercijalnih sadržaja.

Objekat stanične zgrade se svečano otvara i pušta u rad na Dan oslobođenja Beograda, osam meseci od najave da će na taj dan i biti otvoren. Stanična zgrada je prizemna, postavljena centralno u odnosu na celokupan kompleks na Prokopu - „Hajd Park Siti”, a u realizaciju projekta je uloženo više od 20 miliona evra.

Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije podužno iznosi 80 metara a poprečno 63 metra, a u zgradu je ugrađeno više od 700 tona čelika i 23 kilometra čeličnih profila, navodi firma PSP Farman Beograd koja je gradila staničnu zgradu.

Nova zgrada će imati 13 komercijalnih sadržaja na više od 1.020 metara kvadratnih: restoran, kafe, zdrava ishrana, pekara, kiosci, apoteka, banka, menjačnica, rent-a-kar, info pult Turističke Organizacije Beograda, ambulanta, kancelarija MUP-a, biletarnice i prostorije koje koriste železnička preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije, Srbija Voz i Beogradčvor.

 

Objekat je klimatizovan, biće ventiliran i grejan najsavremenijim uređajima i sistemima sa mogućnošću daljinske kontrole rada.

Zapadno od stanične zgrade se planira i objekat nadzemne garaže sa 568 mesta za parkiranje, uz mogućnost proširenja kapaciteta za dodatnih 96 mesta. Duž obodne interne saobraćajnice kompleksa planira se izgradnja 262 parking mesta na otvorenom, a slobodne površine između objekata su osmišljene kao ozelenjeni park.

Foto: Informer

 

Objekat ima dva ulaza, odnosno izlaza, na severnoj i južnoj strani, a ispred svakog se nalaze platoi sa urađenim ozelenjavanjem i popločanim površinama. Objekat je prilagođen nesmetanom kretanju i boravku osoba sa posebnim potrebama u skladu sa normama pristupačnosti železničkom sistemu.

Centralni hol stanične zgrade projektovan je kao gradski trg oko kojeg su koncipirani komercijalni sadržaji koji čine da stanična zgrada ne bude samo u funkciji tranzita putnika, već predstavlja centralno mesto dešavanja celog kompleksa.

U realizaciji projekta je učestvovalo više od 20 projektantskih kuća, više od 40 izvođačkih organizacija, više od 220 radnika u proseku svakog dana na gradilištu, tokom 438 dana gradnje, odnosno više od ukupno 700.000 radnih sati na gradilištu.

Foto: Informer

 

 

Na objektu su primenjeni najsavremeniji materijali i tehnologije izvođenja tokom gradnje i ugrađeni su sistemi koji omogućuju povezivanje postojećih perona i novoizgrađenog objekta, pored stepeništa liftovi i pokretne stepenice, spajajući delove kompleksa u jednu funkcionalnu celinu sa potencijalom budućeg razvoja donjeg dela stanice.

Za sve objekte investitor „Relvej Siti” je pribavio dozvole za gradnju i u toku je izgradnja šest objekata, a planirani rok za završetak izgradnje čitavog kompleksa je 2025. godina.

Bulajić: Stanicom u Prokopu putnici dobijaju jedno novo korisničko iskustvo

Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbija voza Ivan Bulajić rekao je danas da će otvaranjem jednog velelepnog objekta kakav je železnička stanica Beograd centar putnici dobiti jedno novo korisničko iskustvo, jer je stanica opremljena mnogim pogodnostima koje će olakšavati putovanja.

Foto: Informer

 

 

- Možda najvažnije za putnike je novitet u oblasti bezbednosti, jer je ovaj objekt opremljen izuzetno velikim brojem kamera za videonadzor, postoje barijere i na perone ne može da se uđe bez karte. Postoji policijska stanica i ambulanta koja će biti na usluzi našim putnicima - rekao je Bulajić za Tanjug.

On je dodao da će u okviru stanice poslovati veliki broj restorana, kafića, apoteka, prodavnice i sve što je, kako je rekao, putniku potrebno da se pre putovanja oseća komforno.

- Što se tiče samog Srbija voza, mi smo našim putnicima sada nuobezbedilidimo veći broj šaltera. Postoji informacioni pult gde mogu da se informišu o svim važnim temama vezanim za njihovo putovanje, imamo i kartomate, imamo sve ono što je potrebno - naglasio je Bulajić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija