• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

23.11.2023

11:29

Kurti hoće da ukine srpske pasoše na Kosovu i Metohiji!

EPA

Politika

Kurti hoće da ukine srpske pasoše na Kosovu i Metohiji!

Podeli vest

Takozvana "vlada Kosova" na čelu sa ekstremistom Aljbinom Kurtijem uputila je pismo zvaničnicima Evropske unije povodom predloga Evropske komisije da građanima sa Kosova i Metohije sa pasošima koje izdaje Srbija bude omogućeno da putuju bez viza, tražeći da se srpski pasoši ukinu!

U pismu do kojeg je došao "Telegraf", navodi se da Srbi ove godine dobijaju kosovske pasoše "u sve većem broju od kada je Kosovo dobilo pravo na bezvizni režim".

"Izdavanje pasoša od strane Koordinacionog direktorata Srbije je neprihvatljivo, jača paralelne institucije, krši sopstvene obaveze Srbije prema EU i protivno je preporukama koje su navedene u godišnjem izveštaju za Srbiju", navodi se u pismu "vlade Kosova" upućenom institucijama Evropske unije, piše "Telegraf" .

U pismu se navodi da ovi pasoši koje je izdala "nelegalna institucija" predstavljaju rizik od netačnih podataka i narušavanja bezbednosti za koje se "Kosovo" ne može smatrati odgovornim.

"Ovi dokumenti nisu bili podvrgnuti bezbednosnim proverama koje imaju kosovski pasoši, niti su bili deo ispunjavanja bezbednosnih kriterijuma za dijalog o liberalizaciji viznog režima koje je definisala Evropska komisija. Iako Kosovo ne priznaje pasoše koje izdaje Direkcija za koordinaciju, mi smo posvećeni izdavanju pasoša po pojednostavljenoj proceduri kako bismo osigurali da nijedan kosovski Srbin koji traži pasoš ne ostane bez putne isprave. Ukoliko bude zabrinutosti u vezi sa procedurom opremanja kosovskim pasošima svih preostalih Srba, pozivamo EU da prati ovaj proces", piše u pismu "vlade Kosova"

Aljbin Kurti, podsetimo, prethodno je zabranio Srbima sa Kosova i Metohije da glasaju na predstojećim izborima 17. decembra, pokušavajući da uceni Beograd da prizna nezavisnost lažne države.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija