• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2023

16:08

Danijela Vujičić osudila upad u Crkvu Svetog arhangela Mihaila: Ovo je kap koja je prelila čašu, odbranićemo svetinje od bandita!

Informer

Politika

Danijela Vujičić osudila upad u Crkvu Svetog arhangela Mihaila: Ovo je kap koja je prelila čašu, odbranićemo svetinje od bandita!

Podeli vest

Poslanica u Skupštini Srbije u tehničkom mandatu Danijela Vujičić osudila je upad lažnog sveštenika Nikole Džufke u Crkvu Svetog arhangela Mihaila u selu Rakitnici u opstini Podujevo.

U izjavi za Informer, ona je poručila da je na delu pokušaj prekrajanja srpskog verskog, nacionalnog, duhovnog i istorijskog postojanja na Kosovu i Metohiji.

- Paljenje crkva i manastira 2004. godine je bilo sa ciljem brisanja našeg postojanja na KIM. Sada pokušavaju drugim načinom da nam otmu Srpsku pravoslavnu crkvu i albaniziju narod tj. pokušavaj kako to oni zovu kosovarizacije pravoslavnih svetinja u cilju prekrajanja našeg verskog i duhovnog  i istorijskog  postojanja na KIM. Ovakvi i slični akti ukazuju na hitnu potrebu zaštite naše kulturne i duhovne baštine, pre svega od pojedinaca i organizacija povezanih sa kosovskim institucijama, ili sa pojedincima koje deluju uz veću ili manju podršku tih institucija - navela je ona i otkrila nepoznate podatke o Džufki.

- Ko je bandit Nikola Džufka. On  je građanin Republike Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik. O njemu je detaljno izvestila javnost kanonska Pravoslavna Crkva Albanije koja je prenela saopštenje Mitropolije Elbasanske koji otvoreno laže i obmanjuje u medijima da je završio verske studije, iako nije učinio ništa slično. Tačnije rečeno, završio je srednju stručnu školu za prehrambenu tehnologiju u Elbasanu, čak ponavljajući poslednju godinu. Autokefalna Pravoslavna Crkva Albanije jedini duhovni i zvanični autoritet koji garantuje očuvanje i promociju dogmatskih i crkvenih principa, koja se vodi od strane svojih legitimnih tela u skladu sa svojim statutom i crkvenim kanonima - navodi naša sagovornica.

Kako je ocenila, upad u svetinju je kap koja je prelila čašu.

- Rakitnica je nekada bila srpsko selo, ali su se poslednje srpske porodice iselile posle srpsko-turskog rata 1878. godine. U selu je očuvana stara crkva posvećena Sv. Arhanđelu Mihailu letnjem. Albanci iz sela je zovu 'Kiša Lazarit' - Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo telo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu. Ovo je kap koja je prelila času. I u ovome nisu sami. Zavet Cara Lazara cara Dušana kralja Milutina, Stavropigijalna larva srpskih patrijaraha Pećka Patrijarsija nas obavezuje da branimo nase duhovno i kulturno nasleđe koje smo nasledili, branili i odbranićemo ma koje bande bile i čiju god politiku sledile - zaključila je Vujičićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija