• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2024

19:48 >> 20:00

Vučić se obratio iz Njujorka! Predsednik sumirao rezultate posete UN

Printskrin

Politika

Vučić se obratio iz Njujorka! Predsednik sumirao rezultate posete UN

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sumira utiske nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN u Njujorku.

O glavnim temama razgovora sa generalnim sekretarom Guteresom Vučić kaže:

- Odneli smo pripremljene papire i dokumenta vezane za ukidanje dinara i to smo isporučili u pisanoj formi. Razgovarali smo o svim problemima na KiM i u regionu.On dobro poznaje situaciju - kaže Vučić.

Ukazao je da su razgovarali o geopolitičkim prilikama, o sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti, kao i o značaju Ujedinjenih nacija.

- Ono što moram da kažem, čini mi se da svuda, u svakom razgovoru koji imate, pa čak i sa generalnim sekretarom UN, na kraju uvek kao tema se pojave američki izbori. Dakle, šta god pričali, o čemu god pričali, jer danas imate kao najveći sukob rusko-ukrajinski, ukoliko dođe do promena u Americi, očekuju svi da tu dođe do deeskalacije. Ali onda očekuju da bude eskalacija na drugom delu gde je upravo došlo do deeskalacije, to je između Kineza i Amerikanaca, objasnio je Vučić.

Naveo je da je bilo reči o tome kakav uticaj to može da ima u svetu, ali i u Evropi.

Naglašava da je naše bilo da kažemo šta mislimo o situaciji na Kosovu i Metohiji, da kažemo koliko je za nas važna i Generalna skupština i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

- Jedan dobar, vrlo dobar razgovor i važno je da uvek održavamo taj kontakt i pokazujemo značaj UN i zbog poštovanja povelje, a i zbog poštovanja Rezolucije 1244, rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu američke ambasadorke na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN da svi problemi treba da se rešavaju u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije, Vučić kaže da je ona formalno u pravu.

- Zato što je doneta odluka 2010. godine u vreme kad su neki neodgovorni ljudi o tome donosili odluke u našoj zemlji da se izvučimo iz UN i da sve prebacimo na EU. Pritom neću da kažem da im je bilo lako, mogu da zamislim kakav je pritisak bio. Sve to razumem, da budem sasvim fer. Nemam ja šta njoj da zamerim po tom pitanju. Nemam šta da je zamerim inače na celom govoru imajući vidu američku poziciju, poručio je Vučić.

Dodao je i da je do nekog trenutka dok je govorila bio iznenađen koliko je to bilo pozitivno za Srbiju.

- E onda je naravno morao da se napravi potpuni balans, pa da se govori o Banjskoj mnogo duže nego o svemu drugom. Ali i to je sve razumljivo, to je sve ono što očekujemo od Amerikanaca i što jeste američka politika, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je urađena prva analiza sednice, a kasnije će detaljno analizirati svaku izgovorenu reč.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija