• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kosovo online

26.02.2024

13:04

"Ne znam dokle će se moći ovako..." Studenti i mladi čekaju isplate ispred Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici!

Kosovo online

Politika

"Ne znam dokle će se moći ovako..." Studenti i mladi čekaju isplate ispred Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici!

Podeli vest

Početak poslednje nedelje februara u Severnoj Mitrovici obeležen je velikim redovima ispred ekspozitura Banke Poštanske štedionice, a među građanima su ovoga puta bili i studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, s obzirom da bi danas trebalo da podignu stipendije, kao i mladi ljudi zaposleni preko programa "Moja prva plata", koji su pokušavali da podignu uplate.

Strahinja Jeftić kaže da je sa kolegama koji su zaposleni preko programa "Moja prva plata" danas došli da podignu novac.

- Međutim, odlukom CBK nama je onemogućeno da podignemo naša novčana sredstva. Ova odluka nije zaobišla ni straije kolege koji imaju dugogodišnje radno iskustvo a ni sugrađane Kosovske Mitrovice. Mi zaista želimo da ostanemo na ovim prostorima, ali pod ovakvim uslovima i okolnostima, ali nisam siguran koliko je realno imati normalan život. Ono što jedino ostaje na nama, da se svi legitimnim načinima izborimo za bolju budućnost i nadam se da ćemo u tome uspeti - kaže Jeftić.

Ivana Minić kaže da ni danas nije u mogućnosti da podigne zarađenu platu koju joj je Srbija omogućila kroz ovaj program.

- Pitanje je da li ćemo uopšte stići od ovolikog reda. Postoje i druge kolege koje nisu u mogućnosti da odu do centralne Srbije da podigne novac i bilo bi lepo da se ovo izreguliše - kaže ona.

Student Ranko Milovanović ističe da su danas studenti došli da podignu novac i svoje iskažu svoje nezadovoljstvo zbog okolnosti u kojima su se našli. Podseća da su studentski rashodi veliki, plaćaju dom, školarinu, menzu i knjige.

- Ovom odlukom CBK nama je uskraćeno normalno studiranje u 21. veku. Mnogi studenti su korisnici studentskih kartica preko kojih primaju kredite i stipendije koje izdaje Ministarstvo prosvete Srbije, a ovom odlukom nismo u mogućnosti da ih koristimo kako bismo podigli novac. Brojni studenti koji dolaze ovde iz centralne Srbije, roditelji im uplaćuju novac, a zbog ove zabrane nisu u mogućnosti da podižu novac kako bi mogli da plaćaju dažbine. U ime svih studenata našeg univerziteta, apelovao i pozvao međunarodnu zajednicu, pojedince, organizacije i organe da učine nešto - poručuje on.

Student iz centralne Srbije koji se školuje u Severnoj Mitrovici Marko Ranđelović naglasio je da mu je jutros legao novac koji ne može da podigne i samim tim, ne može da uplati ratu za školarinu i overi semestar.

- Ne znam dokle će se moći ovako, posle svih ovih odluka koje su sprovedene. Narušeni su nam uslovi, a imali smo poprilično dobre uslove. Kao što vidite veliki broj studenta je ovde, jako je teška situacija, nadam se da će se i druge evropske studenske ogranizacije neće ostati neme i odreagovati, pružiti nam podršku - navodi Ranđelović.

Od 1. februara na Kosovu je počelo sprovođenje uredbe Centralne Banke Kosova kojom se zabranjuje dinar. Ova uredba pogodila je prvo najosetljivije slojeve društva – penzionere, invalide, sugrađane koji primaju socijalne, dečije i druge dohotke iz Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija