• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2024

13:31

Srbija pred novim izazovom! Zelenski u Tirani povukao lukav potez: Beograd mora da odigra mudro

Shutterstock, Reuters

Politika

Srbija pred novim izazovom! Zelenski u Tirani povukao lukav potez: Beograd mora da odigra mudro

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je danas na Samitu u Tirani da se oformi poseban forum za odbrambenu industriju između Ukrajine i zemalja Balkana, i izneo predlog o zajedničkoj proizvodnji municije.

- Ponosni smo što u Ukrajini posluje oko 500 odbrambenih kompanija, ali to nije dovoljno da pobedimo Putina. Vidimo probleme u snabdevanju municijoim, i zainteresovani smo da zajednički proizvodimo municiju sa vama' - rekao je Zelenski, dodajući da bezbednosni napori Ukrajine i balkanskih zemalja treba da se isprepliću i ojačaju.

On je istakao da Ukrajina i balkanske zemlje zaslužuju da budu deo evropske i evroatlantske zajednice.

- Smatramo da poštovanje svakog naroda i pravo na bezbednost treba da budu univerzalni principi. Do toga se može doći kroz saradnju. Smatramo da svaka zemlja u Evropi koja održava principe evropske zajednice i želi da postane članica, zaslužuje punopravno članstvo u EU - rekao je Zelenski.

Zelenski se tokom svog obraćanja zahvalio domaćinu Samita, albanskom premijeru Ediju Rami na podršci Albanije Kijevu.

- Zahvaljujem premijeru Rami na ličnoj podršci, kao i na podršci cele zemlje. Cenim gostoprimstvo i priliku da tazgovaramo o tome kako da osnažimo celu Evropu. Sada se određuje put kojim će Evropa ići u narednim generacijama - rekao je Zelenski i dodao da je za sve slobodne zemlje važno da režim ruskog predsednika Vladimira Putina izgubi.

Albanski premijer Rama je istakao da je Albanija ''duboko počastvovana'' što je Zelenski doputovao u Tiranu.

- To je rat koji nije izabrala Ukrajina, niti zajednica naroda, on je nastao iz starog imperijalističkog sna - rekao je Rama.

Istakao je da je prisustvo Zelenskog u Tirani znak da Putin nije potisnuo volju ukrajinskog naroda da bude slobodan. ''Putin je želeo da Ukrajinu zbriše s mape za nekoliko dana, ali ona je danas prisutnija više nego ikad'', rekao je Rama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija