• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.03.2024

18:22

Vesić otvorio regionalnu studentsku konferenciju: Na vama ostaje svet, gradite mostove i kreirajte bolju budućnost

MGSI

Politika

Vesić otvorio regionalnu studentsku konferenciju: Na vama ostaje svet, gradite mostove i kreirajte bolju budućnost

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture otvorio je danas na Zlatiboru 4. Regionalnu konferenciju studenata gradjevinarstva, arhitekture i geodezije, kojima je poručio da se školuju za najlepše zanimanje, jer će ono što izgrade ostati generacijama koje će doći posle njih i posavetovao ih da se povezju sa kolegama iz regiona i zajedno grade bolju budućnost.

Skup, u organizaciji Studentske unije Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, okupio je više od 250 studenata iz Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, koji će tri dana usavršavati svoje znanje kroz brojna predavanja u okviru konferencije.

- Posao koji ste izabrali i za koji se školujete je jedan od najlepših na svetu, jer ćete učestvovati u izgradnji puteva, pruga, zgrada, svega što ostaje iza vas i čime ćete se ponositi do kraja života. Povezivaćete ljude, a svoja društva činiti boljim, što je posebno značajno - rekao je Vesić podsećajući na reči nobelovca Ive Andrića da "od svega što čovek gradi,  ništa nije značajnije i vrednije od mostova".

Ministar im je ukazao i da je na njima da isprave neke greške koje su učinile generacije njihovih roditelja i da sarađuju, bez obzira iz koje zemlje dolaze i kojim jezikom govore.

- Treba da se držimo zajedno, jer u vremenima koja dolaze, u Evropi i svetu, biće veoma važno da se male zemlje pomažu jedna drugu, pogotovo ako živimo jedni pored drugih, jer drugačije nećemo opstati - rekao je Vesić.

Foto: MGSI

 

Napomenuo je da je prioritet Ministarstva na čijem je čelu upravo povezivanje Srbije sa susednim zemljama.

U tom smislu, podsetio je da na gradnju brze pruge od Novog Sada do Subotice, kojom će saobraćaj krenuti do kraja ove godine, a koja će biti nastavljena i ka Nišu, a zatim i od Niša ka Skoplju. Takođe, gradiće se brza pruga ka Šidu pa dalje ka Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Italiji.

Dodao je da se grade auto-put i dve brze saobraćajnice prema BiH, a tek će se graditi auto-put ka Kotromanu i dalje ka RS i BiH, te da sledi i izgradnja brze pruge od Beograda do Sarajeva, za brzinu od 120 kilometara na sat. 

U pravcu ka Crnoj Gori, obnavlja se pruga Beograd – Bar, a od septembra će početi gradnja autoputa od Požege, ka Boljaru.

- Bolje ćemo povezati naše narode, jer je naš cilj i iskrena želja da se povežemo sa susedima, da ljudi i roba mogu brže da putuju - rekao je Vesić.

U tom kontekstu, najavio je da bi sredinom aprila trebalo da profunkcioniše integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, a sredinom maja i sa Hrvatskom, dok će naredne sedmice biti potpisani ugovori sa oba putarska preduzeća u BiH o zajedničkoj naplati putarine.

- Vama želim da nastavite putem saradnje, da živite za projekte koje ćete raditi, ali da znate da ne radite samo za sebe, već za sve koji će doći posle vas. Poštujte jedni druge, radite zajedno, jer samo tako možete da stvorite bolju budućnost za sve u regionu - poručio im je ministar Vesić. 

Podsetio je da je Ministarstvo koje vodi uvelo studentsku praksu, kroz koju je do sada prošlo više od 150 studenata, a njih šestoro već je dobilo posao.

- Radićemo na tome da ih što više zapošljavamo, jer znamo koliko znači zapošljavanje posle završenih studija - rekao je Vesić i podsetio da su strane kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji pokrenule program u okviru kojeg studenti odlaze u edukativne posete zemljama iz kojih te kompanije dolaze, kako bi stekli dodatnu praksu.

Najavio je i da će Ministarstvo pokrenuti program subvencija za studentima univeziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu za kupovinu bicikala.

- Sve radimo kako bismo vam omogućili da steknete dodatnu praksu, pored teorijskom i stručnog obrazovanja na fakultetima. Ono što će vam se dešavati u životu, često neće zavisti od vas, biće i nepravdi i osećanja da vas ne cene dovoljno... Ali, moj savet vama je da se borite, da verujete u sebi, jer rad uvek pobedi nerad. Mladi ste, borite se, na vama ostaje svet, ovaj naš region. Držite se zajedno i kreirajte bolju budućnost svih - poručio im je ministar Vesić.

Studenti su ministru Vesiću uručili Zahvalnicu za izuzetan doprinos i podršku studentskim projektima.

Student prodekan Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Marko Starović zahvalio je ministru Vesiću na podršci studentima, kroz projekat prakse u Ministarstvu, koje je i pokrovitelj skupa, i u preduzećima iz tog resora.

- Formalno obrazovanje jeste najvažnije, i treba da bude na prvom mestu, ali i ovakvi, neformalni dogadjaji, rad u studentskim organizacijama, mogu da donesu nemerljiva iskustva i šansu za napredak studenata, u profesionalnom i akademskom smislu - rekao je Starović.

Otvaranju konferencije prisustvovali su pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tanja Popović, državni sekretar Ministarstva Vladimir Džamić, pomoćnik ministra Ivan Divac i posebna savetnica ministra Dobrila Ponorac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija