• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2024

11:35

Surlić: Bez međunarodnog pritiska ne može se očekivati promena stava Prištine

Beta

Politika

Surlić: Bez međunarodnog pritiska ne može se očekivati promena stava Prištine

Podeli vest

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić izjavio je danas, povodom jučerašnjih razgovora delegacije Beograda i Prištine u Briselu koji su završeni bez dogovora, da se bez ključnog međunarodnog pritiska ne može očekivati bilo kakva promena stava Prištine, istakavši izričit stav Prištine da dinar više ne može biti sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji.

On je za Tanjug rekao da se na osnovu izjava koje su date vidi da je beogradska delegacija došla sa konrektnim predlozima i jasno razrađenim planom, dok se tzv. kosovska strana samo kupila vreme time što je ponudila da se primeni ono što je iznela kao njene crvene linije, uredbu Centralne banke i zakonski okvir koji onemogućava da se dinar koristi na teritoriji KiM.

- Međunarodni pritisak je taj koji je ključan, to za sada ne postoji i ne vidi se da će biti, ako već do sada nije načinjen neki korak. Eventualno u kontekstu članstva u Savetu Evrope možemo očekivati da se od Prištine zahteva neki korak koji bi se označio kao dobra volja, ali to bi bilo samo kompromisno rešenje, daleko od onoga što je pozicija Srbije i Beograda i onoga što Srbi na Kosovu očekuju - ocenio je Surlić.

Kako je naveo, budući da se najavljuju parlamentarni izbori na Kosovu, Surlić smatra da bi evetnualno pozitivan ishod u Savetu Evrope bio veliki vetar u leđa premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju i njegovom pokretu, odnosno da bi na toj temi on mogao da osvoji značajan broj glasova što bi produžilo agoniju za srpsku zajednicu na Kosovu.

 - Imali smo tu jednu kratku sekvencu dobre volje sa zemljištem koje je bilo sporno koje je sada u rukama manastira Dečani, ali sve ostalo što je podugačak spisak problema sa kojima se suočava srpska zajednica na Kosovu ostaje, i ne vidi se prostor ni volja Prištine da to primeni, a pogotovo ukoliko ostvare članstvo u Savetu Evrope - istakao je on.

Ukoliko Priština bude primljena u Savet Evrope, Surlić kaže da Srbija u tom slučaju ne bi trebalo da izađe iz Saveta Evrope, zato što smatra da bi to više proizvelo štete u diplomatskom smislu za imidž Srbije, nego njen ostanak.

- Jasno je da Savet Evrope nije institucija koja bi dramatično mogla da utiče na ono što jeste delokrug nadležnosti, to je vladavina prava, unapređenje demokratije, ljudska prava. Savet Evrope i članstvo u Savetu Evrope je nešto što se podrazumeva za svaku buduću članicu EU. Izlazak iz Saveta Evrope čini mi se da ima više negativnih i kontraproduktivnih aspekata, nego da bi se naštetilo pozicije Prištine i onih koji podržavaju ideju nezavisnog Kosova - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija