• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2024

15:35

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!

TANJUG/ Sava Radovanović

Politika

Nastavlja se talas nasilja i ugrožavanja sloboda Srba na KiM! Kurtijeva kriminalna vlast hoće da iseli jedini list u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku!

Podeli vest

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se nastavlja talas nasilja, provokacija i ugrožavanja sloboda srpskog stanovništva zahtevom redakciji "Jedinstva", jedinog lista u pokrajini koji izlazi na srpskom jeziku, da se iseli iz prostorija u Kosovskoj Mitrovici u kojima se nalaze od 2003. godine.

Redakcija "Jedinstva" već jednom je bila izložena egzodusu s obzirom da su nasilno proterani iz Prištine 1999. godine iz prostorija koje su vlasništvo zaposlenih i za koje imaju kompletnu dokumentaciju i posedovni list. 

Kako se navodi, to je grub udarac na slobodu medija i informisanja, ali i na sve novinare i zaposlene u "Jedinstvu" koji osam decenija profesionalno, hrabro i požrtvovano obavljaju jedan od najtežih i najizazovnijih poslova.

Ističe se da je cilj ponovnog proterivanja "Jedinstva" da Srbi ostanu potpuno uskraćeni za istinite i pravovremene informacije, koje dobijaju putem štampe. 

"Kao i uvek kada se radi o ugrožavanju ljudskih i institucionalnih prava našeg naroda u pokrajini, ne postoji nikakav pravni dokument kojim bi se dokazalo da 'Jedinstvo' bespravno koristi prostor u ulici Kralja Petra Prvog u Kosovskoj Mitrovici, pa se zbog toga i ovog puta pribeglo pretnji golom silom i specijalnom policijom koje su upućene novinarki i direktorki ovog lista, gospođi Radi Komazec", navodi se u saopštenju.

Kancelarija dodaje i da činjenica da je to samo poslednji u nizu incidenata koji se poslednjih meseci događaju gotovo svakodnevno, pokazuje da režim Aljbina Kurtija nastoji da stalno održava atmosferu zastrašivanja i podgrevanja kolektivne psihoze i mržnje prema Srbima i na taj način izazove njihov konačni egzodus sa prostora Kosova i Metohije.  

"Naravno da su ideolozi etnički čistog Kosova i Metohije protivnici dijaloga i bilo kakve normalizacije na terenu i umesto šansi za napredak nude mržnju i beznađe", navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi i da će obavestiti sve međunarodne misije o tom udaru na "Jedinstvo" i slobodu štampe i da će pomoći zaposlenima u redakciji da se sa ovim izazovom izbore.

"Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković će tokom boravka u Briselu obavestiti posrednika u dijalogu o pretnjama i udaru na ovaj ugledni list i njegove zaposlene", navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija