• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.05.2024

14:08 >> 15:35

ANA BRNABIĆ NA KOLEGIJUMU INFORMERA: Prva tačka našeg programa je briga o građanima!

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

ANA BRNABIĆ NA KOLEGIJUMU INFORMERA: Prva tačka našeg programa je briga o građanima!

Podeli vest

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić gostovala je u "Kolegijumu" Informera.

Čitava koalicija je aktivna na terenu

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

- U demokratiji nije bilo moguće pobediti sa 84 glasa od 193. Možda je opozicija imala istu metodologiju kad su rekli da su pobedili na izborima. Mi imamo bilborde, spotove, jak terenski rad. Čitava koalicija je stvarno aktivna na terenu i ja im se zahvaljujem svima. Prva tačka programa je briga o građanima, kao što je Vučić rekao. Nije to kampanja na koju su ljudi navikli - ističe Brnabić.

Da li bi za Jasenovac glasali oni koji su za Srebrenicu?

- Sigurna sam da veliki broj onih koji su glasali za ovu rezoluciju, ne bi glasali za rezoluciju o Jasenovcu. Volela bih da čujem šta bi imali da kažu u tom slučaju - rekla je Brnabić.

Ne mislim da je svima u interesu mir na Balkanu

- Aleksandar Vučić je daleko najpopularniji političar u Severnoj Makedoniji. Sad vidite kako se oni sada loše osećaju. Vučić je uvek bio prvi koji je rekao "hajde da pomognemo makedonskoj braći". Nikad ništa nismo tražili zauzvrat i nismo imali nikakve teritorijalne pretenzije. Njihovo rukovodstvo nije moglo da se odupre pritisku. Ja ne mislim da je svima u interesu mir na Balkanu, nakon ovoga. Kako je bilo ko na svetu mogao da pomisli da će ovakva rezolucija doneti bilo kakvo pomirenje? Ona je produbila jaz među narodima. Ona je na najbrutalniji način imala ideju da podrije mir i stabilnost na Balkanu - navodi Brnabić.

Sponzori rezolucije su otvorili Pandorinu kutiju

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

Mislim da će ovo dovesti do novih sličnih rezolucija. Sponzori ove rezolucije su otvorili Pandorinu kutiju. Nikaragva je imala jako dobar govor, gde su oni sami najavili neke rezolucije. Vučić je dan pre glasanja pokušao da ga odloži. On je rekao: ako glasate za ovu, kako onda nećete glasati za rezoluciju o genocidu Hrvatske nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu. Vi, koji ste izvršili najveće genocide na ovom kontinentu, vi ćete sad nama da određujete šta je genocid i terate nas da se izjašnjavamo o tim stvarima - navodi Brnabić.

Ne da nije bilo konsenzusa, nije bilo ni razgovora

- Ovakve rezolucije su uvek imale konsenzus, prvo u okviru države, pa regionalno. Ovde ne da nema konsenzusa, nije bilo ni razgovora. Prekršen je, vrlo jasno, član 12 povelje Ujedinjenih nacija. Oni su toliko stvari prekršili - kaže Brnabić.

Vučić je zamolio Monako da bude uz Srbiju

Foto: Zoran Sinko

Ana Brnabić

Ne smemo da smetnemo s uma da se po prvi put desila jedna stvar, a to je odsustvo Monaka. Vučić se lično čuo sa knezom Albertom i zamolio ga da bude uz Srbiju. Ja sam mislila da je neupitno da Monako glasa "za". Kina je, takođe, prvi put bila jasno protiv. Tu je takođe posao uradio Aleksandar Vučić, tokom posete Sija i u Njujorku - rekla je.

80% afričkog kontinenta ne priznaje lažnu državu

Od 54 afričke države, vi imate 43 koje ne priznaju takozvanu Republiku Kosovu. Za njih je Kosovo Srbija. To je 80% svih država na afričkom kontinentu. To su partnerstva kojih smo se ponovo setili tek pre 10 godina. Prisustvo u Africi je dalo rezultate po pitanju Kosova i Metohije i sad po pitanju ove rezolucije - ističe Brnabić.

Vučić je probudio slobodan svet

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ana Brnabić

- Videli smo neko buđenje sveta, jer neke države to više neće da trpe. Aleksandar Vučić je probudio slobodan svet. Mislim da mu je fizička bezbednost ugrožena i to otkako je proglasio rat mafiji i kriminalu. Zbog toga ja nisam bila za to da ide na samit u Crnoj Gori. Molila sam strane zvaničnike da povedu računa o obezbeđenju tamo. Ovo jeste prst u oko tim velikim silama, iako ne bih volela da se tako protumači. Ključno je to što su oni naterali zemlje da se izjašnjavaju u ovakvoj formi o ovakvoj temi. Mi sad treba da pokušamo da ipak negde spustimo loptu, zato što moramo da razumemo pod kakvim pritiskom su te zemlje bile.

Neke države nisu ni znale da su kosponzori rezolucije

Imate predsednika jedne male zemlje, koji pokazuje takav otpor toj hegemoniji velikih sila. Onakve stvari sme da izgovori samo Aleksandar Vučić. Zabrinulo me je to što je Vučić rekao da je ovo kraj njegove karijere. Ja stvarno mislim da mu oni ovo neće oprostiti. Dobili su samo 84 glasa, od kojih je veliki broj glasova od ucenjenih i uplašenih država. Imala sam razgovore sa nekim zemljama koje su rekle da ne možemo da razumemo pod kakvim su pritiskom bile. Ucenjivali su, pritiskali, a i u velikoj meri i lagali. Prestonice nekih zemalja nisu ni znale da su kosponzori. Antigva i Barbuda, s njima smo imali komunikaciju i bili smo uvereni da će glasati protiv. Saznajemo da su kospoznori, a da toga nisu ni svesni. Odmah su se povukli iz sponzorstva i glasali protiv - poručila je.

Iskoristili su žrtve u političke svrhe

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ana Brnabić

Nemačka predstavnica nijednom nije pomenula srpske žrtve. Oni su bošnjačke žrtve iskoristili u političke svrhe. Ovo je prva ovakva rezolucija koja, ne samo da nije usvojena konsenzusom, nego je usvojena manjinom. Ekvadoru je neko platio članarinu i oni su u poslednjem trenutku glasali "za". 84 prema 191, usvojeno - rekla je Brnabić.

Dva trenutka tokom sednice su mi bila izuzetno teška

- Za mene su dva trenutka bila izutetno teška. Prvi je bio kad je Nemačka počela da obrazlaže rezoluciju, jer mislim da je to odvratno licemerje i osećate se kao da vas je neko pljunuo. Drugi momenat je bio kad je krenulo glasanje. Oni su namestili način glasanja kako im odgovara. Tu mi je bilo jako, jako teško. To je taj trenutak istine. Znam koliko svima to znači. Krenule su mi suze kad sam videla da se broj glasova "za" zaustavio na 84 - kaže Brnabić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija