• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.06.2024

15:46

Vulin: Kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan miran

Aleksandar Jovanović Cile

Politika

Vulin: Kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan miran

Podeli vest

Svesrpski sabor je dobra vest za Balkan, jer kada su Srbi jedinstveni i stabilni onda je i Balkan siguran i miran, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Vulin je ukazao da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu ne može da se rešava parcijalno i pojedinačno, nego samo posmatrajući Srbe kao celinu, odnosno jedinstven politički narod.

On je rekao da će suštinska poruka skupa koji će sutra biti održan u Beogradu, biti da su Srbi nakon dugih decenija lutanja ponovo postali jedinstven politički narod i da će zajedno donositi odluke suštinske za opstanak bez obzira gde oni žive.

Vulin je istakao da podele na prekodrinske, ovodrinske Srbe, na nekakve Prečane, na Srbe iz ove ili one republike ili države, treba da prestanu od momenta kada bude održan ovaj veliki Svesrpski sabor.

"Poruka je - mi smo jedno, svesni smo izazova koji su pred nama i nećemo dozvoliti da nas, kao u vekovima iza nas, dele, svađaju i okreću jedne protiv drugih", naglasio je Vulin, koji je i senator Republike Srpske u intervjuu za Srnu.

Povodom negativnih komentara o Svesrpskom saboru od susednih naroda, Vulin je rekao da oni mogu da osećaju samo zavist, ako nisu u stanju da tako okupe sve svoje sunarodnike, kao i da ne treba da osećaju strah, jer skup nije uperen protiv ijednog drugog naroda.

"Ovo je dobra vest za Balkan, jer kada su Srbi stabilni, kada su Srbi jedinstveni, kada je Srbija snažna, onda je Balkan siguran i miran. Ovo nije upereno ni protiv jednog naroda, već je ovo korišćenje prava Srba da budu jedinstven politički narod i da o najbitnijim pitanjima u vezi sa sopstvenim opstankom odluke donose zajedno, razmišljajući o tome kako se one odnose na Srbe bez obzira gde oni žive", naveo je.

Povodom rezolucije o Srebrenici i šta sve Srbi mogu očekivati od Zapada, koje izazove kada je reč o Srpskoj, Kosmetu i bezbednosti srpskih zemalja, Vulin je rekao da se posle glasanja o toj rezoluciji sada pokazuju prave namere njenih autora.

"Vi sada vidite, posebno u bosanskohercegovačkoj javnosti gde se mnogo piše i govori o tome, kako odjedanput govore kako su Srbi počinili genocid. Zaboravili su onu priču o pojedincima i da to nije narod, nego sada govore da su Srbi počinili genocid, da Srbi treba da odgovaraju, da je srpsko rukovodstvo to koje evo sad pokušava da promeni istoriju", ukazao je Vulin.

On je dodao da sada očekuje da počne "izvođenje radova", odnosno da će početi pozivanje na rezoluciju, koju je donela Generalna skupština UN.

"A, iz toga proizilazi da moramo da promenimo udžbenike, da smo dužni da drugačije posmatramo ne samo svoju istoriju, nego da drugačije posmatramo stvaranje i nastanak Republike Srpske, pa ulogu Srbije, pa ratnu odštetu, pa nas uvlače u sve one teme koje nemaju nikakvog smisla", naglasio je Vulin.

I naravno, dodao je, ova rezolucija je doneta sa lažnom idejom da će doprineti pomirenju i stabilizaciji na Balkanu, a već sada u BiH je uzavrela atmosfera, u kojoj se Srbi s pravom osećaju povređenim i uvređenim zato što su ih nazvali "genocidnim".

"Imate Bošnjake, odnosno delove njihovih političkih elita, jer ne možemo govoriti o celom narodu, a koji smatraju da je sada potrebno kazniti Srbe zbog onoga što se dešavalo u 'genocidu' i da je potrebno Republiku Srpsku svesti na nekakav nivo folklora. To izaziva apsolutno nestabilnost i probleme unutar BiH", ističe potpredsednik srpske vlade.

Dodao je da je Vlada Crne Gore pred padom zato što su njeni predstavnici glasali za rezoluciju, iako je to u apsolutnoj suprotnosti sa ogromnom većinom građana Crne Gore ne samo Srba, već većinom građana Crne Gore.

"Imate problem u Severnoj Makedoniji gde se ogolilo funkcionisanje te zemlje u kojoj novoizabrani predsednik kaže da on ni na koji način nije Dodao je da se ne sme zaboraviti ni Hrvatska koja je već počela da se ljuti na donošenje rezolucije o Јasenovcu, iako su, kada su donosili rezoluciju o Srebrenici, govorili da to nema veze sa Srbijom i pitali 'gde se pominje Srbija?'". Vulin je zato upitao: "A gde se u rezoluciji o Јasenovcu pominje Hrvatska? A, morala bi se pominjati".

"Dakle, vidite do čega je to dovelo i ja očekujem da su to sledeći izazovi. Naravno da će nastaviti da pokušaju da umanje Republiku Srpsku. Nije im uspelo da odvoje Srbiju od Srpske, nije im uspelo da ubede Srbiju, da kažu da je rezolucija o Srebrenici zapravo rezolucija o tamo nekim zlim Srbima iz Republike Srpske. To je napad na celinu srpskog naroda", jasan je Vulin.

Sledeće što očekuje Vulin je i nastavak udara na imovinu Republike Srpske i samu suštinu postojanja Republike Srpske kao međunarodno priznatog pravnog entiteta.

On je rekao da bi mogli da razmišljaju da u neko dogledno vreme ukinu Republiku Srpsku, a od Srbije naplate ratnu odštetu kada bi u neko dogledno vreme uspeli da smene predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali je istakao da neće uspeti ni u tome ni da odvoje Srbiju od Srpske i, samim tim, niti da unište Srpsku.

"Srbija je garant Dejtonskog sporazuma. Sabor će to potvrditi. Podsetićemo čitav svet da su Srbi jedinstveni i da Srbija ne misli da zaboravlja na Republiku Srpsku kao što ne misli da zaboravlja na Srbe u Crnoj Gori ili ne misle da zaboravi Srbe u Severnoj Makedoniji ili Srbe u Hrvatskoj ili Srbe gde god oni žive", poručio je.

Vulin je istakao da je Srbija učestvovala u donošenju Dejtonskog sporazuma i da će se Srbija boriti da Dejtonski sporazum bude sačuvan, ne duh Dejtona, ne tumačenja Dejtona, već eksplicitno slovo Dejtona, kako je napisano tako mora da se sprovodi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)
Live TV

Posle Severne Koreje i Vijetnama, na red došla Indija! Putin stvara prijateljstva po celom azijskom kontinentu! (VIDEO)

Šta znači evroazijski trougao? Da li će zaista indijski premijer Remodni posetiti Rusiju početkom jula. Ova poseta pokazaće da su Indija i Rusija na istoj strani. Dvojica lidera sastaće se prvi put posle dve godine. Indija se uzdržava od Rezolucije UN koja osuđuje Rusiju zbog sukoba u Ukrajini. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Uroš Šuvaković i prof. dr Prvoslav Davinić koji su govorili o ovoj, ali i drugim važnim temama.

26.06.2024

18:47

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)
Live TV

Piksijevi igrači nisu imali pojma šta rade! Da li trener treba da ponudi ostavku nakon debakla reprezentacije? (VIDEO)

Fudbalska reprezentacija Srbije završila je svoje učešće na Evropskom prvenstvu u fudbalu. Ovo je jedno veliko takmčenje u kome nismo uspeli da prođemo grupu. U emisiji "Info dan" gosti su bili sportski novinar Dejan Anđus i direktor Srpskog telegrafa Saša Milovanović. Uživo u program uključilli su se trener Crvene zvezde Zoran Filipović, fudbalski trener Milorad Anđus i fudbaler Zdravko Kuzmanović.

26.06.2024

17:10

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17