• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.06.2024

19:31

Moćan govor predsednika Vučića na Svesrpskom saboru! Pogledajte ceo snimak obraćanja (VIDEO)

Rade Prelić/Tanjug

Politika

Moćan govor predsednika Vučića na Svesrpskom saboru! Pogledajte ceo snimak obraćanja (VIDEO)

Podeli vest

Centralno obeležavanje manifestacije - Prvog svesrpskog sabora "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska zajedno", održano je danas na Trgu republike u prisustvu predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića koji je održao moćan govor.

Pogledajte ceo snimak obraćanja: 

- Danas je važan dan iz mnogo razloga. Mi Srbi neretko nemamo svest o istorijskim događajima, toga se setimo posle mnogo decenija. Danas je postignut dogovor o srpskom jedinstvu koje će trajati doveka i niko više nikada neće moći da uništi srpsko jedinstvo. Pre 10 godina postigli smo dogovor sa Dodikom da bez obzira na razlike da se Srbija i Srpska nikada ne svađaju, da nam se nikad više ne ponove blokade i barikade na Drini, već da uvek budemo u svakoj muci zajedno i danas smo to potvrdili Deklaracijom i niko više nikada neće moći da sruši.

Kaže da će ministri uvek ići ministrima iz Srpske.

- Sada će ekskurzije ići u Srpsku, kao što će iz Srpske ići u Srbiju, pa kada upoznamo naše zemlje, onda možemo da upoznajemo i svet. Tako male odluke a tako velike i važne. Danas smo doneli i formalnu odluku o izgradnji memorijalnog centra povodom genocida počinjenog nad našim narodom u Jasenovcu.

Dodaje da će lično nadgledati rad na izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini i u Beogradu.

- Sa tim ćemo ići brzo, najbrže i najbolje moguće. Pričali smo i o svim konkretnim stvarima, o izgradnji auto puteva. U ponedeljak prebacujemo 10 miliona evra za izgradnju deonice Bijeljina-Sremska Rača. Hoćemo da budemo spojeni sa drugim najvećim gradom u RS - rekao je predsednik.

Podseća da će u ponedeljak biti izdvojen novac za autoput Bijeljina-Sremska Rača.

- Živimo u teško vreme, ne našom krivicom. Nismo mi zapodenuli ratove u svetu, neki drugi su. Neki su započinjali protiv nas to pre 20 godina, ilegalnom i kriminalnom agresijom protiv ove zemlje. Počinili su strašne zločine, a mi smo za njih bili kolateralna šteta. I zato danas umemo da prepoznamo koliko je važna sloboda, koliko je važna nezavisnost zemlje i da sami donosimo odluke gde i kakav je put Srbije. Pa gde i kakav je put Srpske. I nema ništa važnije od toga. Moramo da budemo mudriji nego obično, da pokažemo da smo dovoljno pametni. Ginuli smo u 20 veku više nego drugi, dajte da pametnom politikom sačuvamo glave naše dece! Da kroz mir ostvarimo naše interese i ciljeve. To je naš najvažniji zadatak - poručio je Vučić.

Kaže da danas nisu govorili predstavnici Srba sa KiM.

- A zašto da govore, kada oni imaju svog predsednika koji predstavlja teritoriju Kosova i Metohije kao deo Srbije. Nije to neka druga teritorija, to je deo Srbije. I biće deo Srbije uvek i nikada ne mogu da nam ga oduzmu.

On kaže da je mnogima u Sarajevu kriv samo Milorad Dodik i Republika Srpska.

- I ovde znate da je na KiM kriva samo Srbija i Aleksandar Vučić. Ali dolaze promene u svetu, moramo da sarađujemo i sa Zapadom, i sa Istokom. Moramo da se bavimo ekonomijom, to je ugaoni kamen naše bezbednosti. Sve što imamo danas imamo zahvaljujući ekonomiji. I fabrike, i ljude, i što možemo naše institucije da finansiramo širom regiona - istieč predsednik.

Kaže da nam je ekonomija potrebna i za pet migova koji će nadletati centar grada.

- Moramo znati šta nam je cilj, i da sve radimo na mudar i pametan način, onako kako je o tome mislio veliki Miloš. I da vam kažem, pošto su uvek postojale sumnje kako ćemo se odnositi prema KiM. I tako već 12 godina mi tobože ne vodimo računa o nacionalnim interesima, pa ćemo tobože sutra da ga priznamo. Tako su govorili i za RS.

On dodaje da smo nedavno imali jedan prelomni trenutak, posle decenija napadanja na Srbe.

- Pokušali su i u Savetu Evrope, i sa donošenjem rezolucije da smo genocidan narod. Kažu ne piše to nigde, to je individualna odgovornost. Imam tri pitanja za njih. Jeste li veliki pobednici, pošto ste je izglasali. Koliko je zemalja bilo uz vas, a koliko nije. Jedna mala Srbija vam se suprotstavila, jedna mala Srbija je odlučila da se bori da ne da svoju slobodu i srpsko ime, i uspeli smo u tome. Pitam ih imamo li danas više pomirenih ljudi u regionu nego što smo imali. Volimo li se više, jel to bio cilj? Niste postigli to, znali ste, lažovi jedni, da vam to nije cilj. I moje pitanje na kraju, šta ćemo sada sa svim tim? Da čekamo nove tužbe i probleme. Pošto ste vi navikli da svet izgleda onako kako vi hoćete. A ja sam doneo zastavu iz UN, da vam je pokažem. Sanjao sam je danima i noćima, znao koliko vredi. Znao da ništa lepše i vrednije od ove zastave nema. Borio se za nju. Mi ćemo jedinstvo da čivamo. Sačuvaćemo srpski ime i prezime. Sačuvaćemo Srpsku i Srbiju i ništa preče od toga nemamo. Živela trobojka! Živela Srpska! Živela Srbija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija