• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.06.2024

10:55

Španac poklekao pod pritiskom! Borelj ukida Kurtiju "sankcije" koje realno nisu ni uvedene!

printscreen

Politika

Španac poklekao pod pritiskom! Borelj ukida Kurtiju "sankcije" koje realno nisu ni uvedene!

Podeli vest

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj preporučio je državama članicama EU ukidanje "kaznenih mera" lažnoj državi "Kosovu", saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz izvora upućenih u sadržaj dokumenta.

Isti izvori potvrđuju da je ovu preporuku Borelj "oslonio na činjenicu da je Kosovo preduzelo korake u pravcu ispunjavanja zahteva EU", uprkos tome što Kurti sprovodi nevišeni teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji. Isto tako, ove "kaznene mere" zapravo nikada nisu ni uvedene, s obzirom na to da "kosovski premijer" Aljbin Kurti i "kosovska predsednica" Vjosa Osmani bez ikakvih problema učestvuju u međunarodnim forumima i sastancima u inostranstvu, pa je očigledno da je Borelj poklekao pod pritiscima šiptarskih mentora i uoči odlaska sa funkcije donosi ovakvu odluku.

Borelj je izveštaj o mogućnosti ukidanja "mera" predao državama članicama 18. juna. Ambsadori EU zemalja će oko ovog dokumenta raspravljati 19. juna.

Izvori RSE podvlače da će od diskusije na nivou ambsadora zavisiti kako će EU pristupiti dalje ovom pitanju. Ne isključuje se mogućnost da ukidanje mera bude na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU, koji će biti održan u ponedeljak 24. juna.

Kako potvrđuju izvori koji su ovaj dokument imali na uvid, evropski šef diplomatije je u izveštaju ocenio da bi "ukidanje mera predstavljao politički signal i doprinelo bi izbalansiranom kontekstu u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine".

"Od Kosova se u međuvremenu očekuje da iskoristi priliku da deluje na neeskalirajući način i izbegne nekoordinisane akcije. Borelj je navodno u izveštaju takođe naglasio da će Brisel nastaviti da prati dešavanja u severnom delu Kosova, kao i akcije Kosova i Srbije, što ne bi trebalo da stvara nove tenzije", piše RSE.

EU je navodno uvela "kaznene mere" lažnoj državi u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja na severu pokrajine, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti na silu ušli u opštinske zgrade.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija