• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.06.2024

10:17

Ministarka demantovala Ćulibrka o rudnoj renti: Ona u Srbiji nije 3% već iznosi 5%! (VIDEO)

printscreen

Politika

Ministarka demantovala Ćulibrka o rudnoj renti: Ona u Srbiji nije 3% već iznosi 5%! (VIDEO)

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović Handanović, demantovala je tvrdnju nekadašnjeg glavnog urednika NIN, a sada urednika opozicionog nedeljnika Radar, Milana Ćulibrka, koji je rekao da rudna renta u Srbiji iznosi 3%, što apsolutno nije tačno.

- Pre svega da se vratim na studije. Kompanija je to uradila samoinicijativno i mislim da je to dobro, da se zapravo na osnovu kredibilnih dokumenata i stručnih i ekspertskih informacija podele sve ono što javnost treba da zna, a tiče se ovog projekta i da onda zaista stručnjaci mogu da iznesu svoje mišljenje. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste to da imamo i puno kvazi stručnjaka i nestručnjaka, i političara i polupolitičara koji iznose svoja paušalna mišljenja, neutemeljena. Rudna renta od 3%, u Srbiji, pre svega. Rudna renta na nemetalične sirovine iznosi 5%, znači i metalične, tako da nije apsolutno podatak od 3% relevantan. Ono što želim da naglasim je da ovde ne razgovaramo o rudnoj renti. Ovde pručamo o zaokruživanju lanca vrednosti u našoj zemlji. To znači od rudnog bogatstva, do finalnog proiizvoda, a to znači od litijuma kao sirovine do proizvodnje električnih  vozila, a u okviru toga imate i procesni deo. Znači kako dolazite od te čvrste rude do litijum karbonata, a onda do proizvodnje baterija i električnih vozila. Kada uzmemo ceo taj lanac vrednosti, korist za našu ekonomiju će ići, mi procenjujemo, može ići i do 18% bruto domaćeg proizvoda. To znači, apsolutno ne 20, 30 miliona, jer prosta računica može to da da. Ako ciljamo da naš bruto domaći proizvod bude 100 milijardi 2027. godine, onda je 18% značajna suma, od čak 18 milijardi i mi se ne baziramo skoro nikad samo na rudnoj renti. Tu moram zaista da demantujem jednom zasvagda. Apsolutno je u okvirima svetskih normi i prema podacima svetske banke, rudna renta za metale u svetu najčešće se kreće između 1 i 4 %. Kod nas je između 3 i 7% u zavisnosti koja je sirovina u pitanju. U Rumuniji je 5%, u Hrvatskoj  je 3%, u Mađarskoj je 2% , u Makedoniji je 2%, u Turskoj je 3%, kod nas je 5%. Nećemo samo pričati o tome, pričaćemo o strateškom partnerstvu, o ulozi Republike Srbije, u vlasništu određenih kompanija koje bi se bavile tim - poručila je Đedović-Handanović gostujući na TV Pink.

Podsećamo, opozicionar Milan Ćulibrk je gostujući na tajkunskoj N1 televiziji rekao da ruda renta u Srbiji iznosi 3%.

- Najluđe u svemu tome je što nam se servira priča da Srbija gubi ogroman novac zato što je taj projekat stopiran, a zapravo se sve svodi na rudnu rentu od 3 odsto, što je reda veličina od 20 do 30 miliona evra godišnje - rekao je Ćulibrk. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija