• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.07.2024

14:30

Đukić Dejanović: Deklaracija je putokaz ka produbljivanju odnosa Srba s obe strane Drine!

Inofrmer/Pedja Milosavljević

Politika

Đukić Dejanović: Deklaracija je putokaz ka produbljivanju odnosa Srba s obe strane Drine!

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović sastala se danas u Banjaluci sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić sa kojom je razgovarala o nastavku saradnje u oblasti obrazovanja i naglasila da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda putokaz ka produbljivanju međusobnih odnosa i negovanju zajedništva Srba s obe strane Drine.

Đukić Dejanović je nakon sastanka podsetila da je pre manje od mesec sa svojom koleginicom iz Republike Srpske i načelno dogovorila produbljivanje saradnje, u kako je rekla, po njenom mišljenju najznačajnijoj oblasti za budućnost Srpske i Srbije - obrazovanju.

"Danas su naši saradnici izneli konkretne predloge da 15. septembar bude prvi dan kada će se razmenjivati posete nastavnika i učenika tokom kojih će oni osetiti ono pravo gostoprimstvo koje se oseća kad najbliži rođaci dolaze u posetu jedan kod drugog", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je Srbiji i Srpskoj potrebno da unaprede saradnju, i dodala da je najmlađim u školama s obe strane Drine potreban jedan poseban način kreativnog razmišljanja.

"Pored toga smo razgovarali o nacionalnoj čitanci, uz komentar da ko dobro zna sopstvenu tradiciju, kulturu, jezik, umetnost, može poštovati i sve druge nacije i biti model drugima", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je dodala da će nacionalna čitanka biti dostupna kao jedno međupredmetno sredstvo za obrazovanje mladih.

"Razgovarali smo i o zajedničkim testovima na kojima tek treba da radimo i koji treba da služe za evaluaciju i unapređenje obrazovanja i vaspitanja naše dece", rekla je Đukić Dejanović.
Ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić je rekla da se aktivnosti sa današnjeg sastanka nadovezuju na sporazum o specijalnim paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske kao i na sve potpisane memoranduma i protokole koji su potpisani od tada.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

 

"Sada nam predstoji intenziviranje saradnje i rad na određenim aktivnostima i projektima, što smo i na ovome sastanku utvrdili. To će biti saradnja između institucija, a u skladu sa tim radiće se na saradnji između rukovodstva škola Republike Srbije i Republike Srpske, zatim nastavnika i stručnih saradnika i na onome što je najvažnije - na saradnji učenika", rekla je Stojičić.

Ona je dodala da je na sastanku bilo reči o planu da se učenici iz Srbije i Republike Srpske međusobno posećuju.

"Razgovarali smo i o zajedničkom testiranju učenika Republike Srpske i Srbije za određene predmete i o izučavanju nacionalnih predmeta što nam je na neki način bio prioritet i u prethodnom periodu", rekla je Stojičić.

Stojičić je dodala da je Narodna skupština Republike Srpske juče usvojila Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i ocenila da će ona dodatno unaprediti saradnju Srbije i Republike Srpske, kao i jačanju identiteta srpskog naroda s obe strane Drine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija