• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.08.2024

19:00

Vučić potvrdio da su ga ruske službe obavestile o spremanju državnog udara! Predsednik poručio građanima da budu mirni i da ne brinu

Informer

Politika

Vučić potvrdio da su ga ruske službe obavestile o spremanju državnog udara! Predsednik poručio građanima da budu mirni i da ne brinu

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na izlaznom portalu tunela "Iriški venac" u okviru projekta Novi Sad - Ruma (Fruškogorski koridor)

Obilazak koridora počeo je u 19 časova.

Zvanično obraćanje predsednika Srbije

- Neverovatno je koliko je napredak. Ovo je najduži tunel u celoj Srbiji, dve cevi od 7 kilometara, dakle 57,8 posto radova je izvršeno. Idemo i na vreme i ispred vremena. Mnogo sam srećan i zadovoljan. Spojiće Novi Sad, petrovaradin, Paragovo i ispod Fruške Gore, preko Rivice do Iriga, dalje do Rume i onda izlazi na Beograd-Šid i Beograd-Šabac-Loznica auto-put. Za pola sata će Novosađani biti na putu Beograd-Šid-Šabac. I to lagane vožnje.

Predsednik se osvrnuo na optužbe da svoje obaveze planira u isto vreme kada su i protestni skupovi protiv rudarenja litijuma u Srbiji.

Foto: Informer

 

 

- Ne nisam se sinoć obratio u 19 već posle 20 sati. Sačekao sam da se završe protesti. Vi volite da kažete šta hoćete, ali ne volite da čujete odgovor kada vam se ne dopada. Čeznuo sam da čujem važne poruke sa protesta, pa kada sam čuo poruke teoretičara zavere i neverovatnih priča e onda sam se obratio narodu i potrudio se da se prisetim dela laži koje su političari izgovarali svih ovih godina. Od Jovanjice, korone, poplava, izmišljenih priča o spaljivanju ljudi u visokim pećima u Lazarevcu itd. Po vama ja bi trebalo da se pokrijem po ušima i nigde ništa ne radi. Ovde nisam bio 8 meseci, znate li koliko je bitnije da dođem ovde, obradujem Srbiju da vide kako Srbija napreduje, dam podstrek. Ili bi trebalo da ne radim ništa? Kada radim, kritikujete me što radim. Da sam otišao na odmor, rekli bi da ne radim ništa.

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik je potvrdio da je od ruskih službi dobio informacije da se spremaju neredi u Srbiji i poručio je građanima da ostanu mirni i da ne brinu.

Obilazak tunela

U obilasku sa predsednikom Vučićem su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednik opštine Ruma Dušan Ljubišić, predsednik opštine Irig Tihomir Stojaković, direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić, direktor JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, ambasador Kine u Srbiji Li Ming i direktor CRBC Srbija Jang Dong.

- Mnogo sam srećan. Ogroman je napredak. Biće najduži tunel, preko 3,5 kilometara, zaista neverovatno - istakao je Vučić na početku tokom razgovora sa odgovornim ljudima.

- 58,3% smo uradili tunela. Čudesno izgleda. Stvarno su vredni kineski radnici i odlično rade. Hoće da spoje Novi Sad sa Irigom, Rumom, Šapcom, Loznicom, Beogradom sa one strane.

Kako je Vučić istakao, put od Čačka, a sada će biti od Lučana, do Požege je "žila kucavica" za celu Srbiju.

Foto: Foto: Printscreen

 

 

- ovo je veoma važno i za Beograd, Bačku, ali i celu Vojvodinu.

Predsednik se osvrnuo i na košarkašku utakmicu koju je na Olimpijskim igrama igrala Srbija sa Amerikom prethodne večeri.

- Živ sam se pojeo, čestitam momcima. Igrali su neverovatnu utakmicu, zaslužili su pobedu. Presrećan sam i danas zbog vaterpolista i devojčice Perišić, prekosutra za vaterpoliste i sutra za naše košarkaše - rekao je Vučić i našalio se da vodi hajku protiv sudija.

- Ja sad učim i trebalo bi do januara da završim Fakultet za košarkaškog trenera. Ja razumem da vam ukradu jedan korak, kada napravite tri koraka, ali kad ne spustite loptu na zemlju i ne napravite samo jedan nego dva koraka, a sudija se napravi da ne vidi. A o faulima i da ne pričam. Ovo je bilo očigledno za svakoga, to ni u Americi ne dopuštaju. Jeste ja sam taj koji vodi hajku.

Foto: Printscreen/TV Pink

 

 

O "Iriškom vencu"

Tunel Iriški venac spojiće Novi Sad i Rumu i ujedno će biti najduži tunel u Srbiji od 3,5 kilometra.
Izgradnja tunela počela je 1. maja 2021.godine, a prema idejnom projektu koji je uradio Institut za puteve 2016, planirana je širina kolovoza od osam metara sa dve saobraćajne trake po smeru.

Brza saobraćajnica Novi Sad - Ruma "Fruškogorski koridor", dužine 44,41 kilometara, sastoji iz se od četiri deonice.

"Deonicu 1" čini petlja "Petrovaradin Istok - Paragovo" sa planiranom trasom državnog puta IIA reda, broj 100, od Žeželjevog mosta do petlje "Petrovaradin Istok", ukupne dužine 14,01 kilometara.

"Deonica 2" od Paragova do početka obilaznice oko Rume ukupne je dužine 16,48 kilometara.
"Deonicu 3" čini petlja „Novi Sad Jug – petlja Petrovaradin Istok", ukupne dužine 3,40 kilometara, dok je "Deonica 4" obilaznica oko Rume, ukupne dužine 10,52 kilometara.

Na deonici brze saobraćajnice predviđena je izgradnja 46 većih građevinskih putnih objekata, od toga 44 mosta i podvožnjaka, među kojima je i most preko Dunava dužine oko 1.7 kilometara, kao i tuneli „Širine“ (dužine 350 metara) i „Iriški venac“ (dužine 3.5 kilometara).

Pored toga, planirana je izgradnja 15 denivelisanih raskrsnica i ukrštaja, kao i velikog broja potpornih zidova i zidova za zaštitu od buke.

Saobraćajnica na ovoj deonici se gradi za računsku brzinu od 100 kilometara na čas, sa širinom od ukupno 22 metara.

Tunel Iriški venac ("Deonica 2") je dužine oko 3.5 kilometara, sastoji se od dve tunelske cevi i biće biti najduži tunel u Srbiji.

Intenzivno se izvode radovi na iskopu obe tunelske cevi i od ulaznog i od izlaznog portala.
Do sada je ukupno iskopano 4.122,3 metara, u obe tunelske cevi, odnosno 58,83 odsto.

Radovi u tunelu se odvijaju bez prekida, 24 sata dnevno, sa uigranim timovima u dnevnim i noćnim smenama, sa ukupno oko 230 angažovanih radnika i oko 50 jedinica mehanizacije i opreme, a samo u noćnoj smeni angažovano je oko 95 radnika.

Kada je reč o izgradnji trase, trenutno su u toku radovi na izgradnji nasipa (do sada je u konstrukciju nasipa ugrađeno 385.600  kubnih metara materijala), kao i radovi na mostovima i potpornim zidovima.

Uporedo s tim, izvode se radovi i na mostu preko Dunava ("Deonica 3") ukupne dužine oko 1.7 kilometara.

U toku su radovi na izgradnji svih elemenata mostovske konstrukcije objekta glavnog mosta i prilaznih mostovskih konstrukcija.

Na celom projektu ukupno je angažovano 804 radnika, inženjera i ostalog osoblja i 248 jedinica mehanizacije i opreme.

Predmetna trasa se na početku vezuje na postojeći auto-put E-75 "Beograd - Novi Sad - Subotica", a na kraju na novoizgrađeni auto-put "Ruma – Šabac" i buduće brze saobraćajnice "Šabac - Loznica" i "Slepčević - Badovinci".

Trasa tako povezuje Vojvodinu sa zapadnim i severozapadnim delom Srbije, odnosno povezuje veoma važne administrativne i regionalne centre kao što su Novi Sad, Ruma, Šabac, Loznica, a takođe predstavlja i posrednu vezu Srbije sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Rumunijom.
Pored boljeg povezivanja sa neposrednim i širim međunarodnim okruženjem, najznačajniji intraregionalni efekti realizacije Fruškogorskog koridora ogledaju se u poboljšanju regionalne pozicije u domenu pristupačnosti, u saobrajnom rasterećenju urbanih područja (obilaznica oko Novog Sada, Iriga i Rume) kao i uklanjanju tranzita sa područja Nacionalnog parka "Fruška gora" (izgradnjom tunela).

Izvođač radova je kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Zašto vlast ovo dozvoljava? Javno vređanje predsednika i njegove porodice prešlo sve crvene linije!
Live TV

Zašto vlast ovo dozvoljava? Javno vređanje predsednika i njegove porodice prešlo sve crvene linije!

Kako se barata sa brojkama građana koji se okupljaju na protestima u Srbiji? Ko organizuje te proteste i šta im je pravi cilj? Da li je zapravo sve što vidimo jeste krčenje puta sa ciljem da se angažuje jedna vrsta mašinerije sa narativom za ono što će da usledi? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su zamenik glavnog urednika Informera Dejan Vukelić i analitičar medija Ištvan Kaić.

09.08.2024

13:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Imamo još jednu medalju! Vaterpolisti Srbije jači od Amerike i nove sudijske krađe, u nedelju po istorijsko zlato! (FOTO)
Olimpijske igre

Imamo još jednu medalju! Vaterpolisti Srbije jači od Amerike i nove sudijske krađe, u nedelju po istorijsko zlato! (FOTO)

Bravo, bre, majstori! Vaterpolisti Srbije plasirali su se u finale Olimpijskih igara u Parizu, pošto su u meču polufinala savladali Sjedinjene Američke Države sa 10:6 (2:2, 4:2, 2:2, 2:0)! Naša reprezentacija u meču za zlato boriće se protiv boljeg iz večerašnjeg susreta Hrvatska - Mađarska, a ko god bude rival, nema nikakve sumnje da će "delfini" učiniti sve da po treći put zaredom donesu zlatnu medalju sa najprestižnijeg takmičenja na svetu.

09.08.2024

15:44

Planeta

Upravo je objavljen prvi alarm za mega zemljotres u istoriji, a potom i cunami koji može da ubije i 200.000 ljudi
Svet na nogama!

Upravo je objavljen prvi alarm za mega zemljotres u istoriji, a potom i cunami koji može da ubije i 200.000 ljudi

Japan je prvi put u istoriji izdao upozorenje na povećanu mogućnost velikog zemljotresa koji bi mogao da se dogodi u bliskoj budućnosti. Ovo upozorenje izdato je u četvrtak uveče po lokalnom vremenu, a građanima se savetuje da budu oprezni, ali da ne evakuišu svoje domove. Iako ovo upozorenje ukazuje na veću verovatnoću zemljotresa, to ne znači da je njegov dolazak neizbežan.

09.08.2024

17:53

Nemci ponosni što im tenkovi opet gaze Rusiju?! Berlin se hvali svojom nacističkom prošlošću!
Skandalozno

Nemci ponosni što im tenkovi opet gaze Rusiju?! Berlin se hvali svojom nacističkom prošlošću!

Nemci su, sva je prilika, ponosni na to što se njihovi tenkovi ponovo nalaze u Rusiji, 79 godina od pobede nad nacistima. Tabloid "Bild" je, pišući o upadu kijevskih snaga u Kursku oblast, objavio snimak na kojem se vidi kako ruski dronovi uništavaju ukrajinska oklopna vozila "marder" nemačke proizvodnje, ističući da ruski predsednik Vladimir Putin kipti od besa što su nemački tenkovi ponovo ušli u njegovu zemlju?!

09.08.2024

22:27

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija