• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.08.2024

18:34

Milićević na saboru dijaspore: Hvala vam što ste uz Srbiju, i neka naše jedinstvo bude naša najveća snaga!

Ministarstvo bez portfelja

Politika

Milićević na saboru dijaspore: Hvala vam što ste uz Srbiju, i neka naše jedinstvo bude naša najveća snaga!

Podeli vest

Manifestacija pod sloganom „Jedinstvo i snaga – Srbija“ održava se danas i sutra u Beogradu, uz učešće 250 predstavnika udruženja udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta.

Skup je organizovao kabinet ministra bez portfelja zaduženog za odnose s dijasporom Đorđa Milićevića.

Na otvaranju centralnog godišnjeg okupljanja Srba iz dijaspore i regiona učesnicima se obratio premijer Srbije Miloš Vučević u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

 

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je Srbiji danas više nego ikad neophodno jedinstvo i snaga kako bi opstali ne u materijalnom nego suštinskom, odnosno životnom smislu.

Premijer je, otvarajući skup "Jedinstvo i snaga - Srbija" koje se održava u Domu Narodne skupštine, rekao da nam je snaga potrebna ne da bismo se junačili ili nekome naudili, već da izdržimo sve izazove sa kojima se suočavamo.

- Kada imamo situaciju da je zabranjena ćirilica tamo gde žive Srbi, kada je naša crkva osporavana, kada smo mi koji smo izgubili najviše ljudi i koji smo žrtve genocida optuženi za genocid, onda razumete da nam je potrebna snaga da bismo sačuvali državu, a to ne možemo ako nismo jedinstveni - istakao je Vučević.

Premijer je obraćanje završio rečima našeg velikog pesnika Alekse Šantića:

- I svuda gde je srpska duša koja,Tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište.

 Ministar Đorđe Milićević je istakao da je važno da Srbi, gde god da živeli, budu svesni značaja sloge i jedinstvenog delovanja Srbije i Republike Srpske, kao i zaštite prava sunarodnika u regionu.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

 

Ministar je istakao da impresivan broj delegata svedoči o značaju koji dijaspora pridaje našoj zajedničkoj budućnosti .

- Ovaj skup ne predstavlja samo forum za razmenu ideja i iskustava, već i simbol naše zajedničke rešenosti da radimo na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i na jačanju ekonomskih, obrazovnih i naučnih veza između Srbije i dijaspore. Hvala vam što ste danas ovde, hvala vam što ste uz Srbiju, i neka naše jedinstvo bude naša najveća snaga – istakao je ministar Milićević.

Himnu Srbije na otvaranju skupa otpevala je devojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije Pavlina Radovanović,koja je burno pozdravljena aplauzima prisutnih u Domu Narodne skupštine.

Foto: Ministarstvo bez portfelja

 

Učesnicima skupa obratili su se i izaslanik patrijarha Porfirija vladika Iliarion i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Otvaranju je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Na tematskom panelu "Privredni potencijali Srbije EKSPO 2027 – Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore", izlaganja su imali ministarka nauke Jelena Begović, direktor projekta EKSPO 2027 Dušan Borovčanin, predstavnici minstarstava finansija i privrede, kao i Privredne komore Srbije. U popodnevnom delu skupa izlaganja će na panelu "Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i verskog identiteta" imati ministar kulture Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

 

Skup se nastavlja sutra panelom "Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa" na kome će se učesnicima obratiti ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev.

Skup se završava u nedelju popodne usvajanjem zaključaka i predloga za dalje aktivnosti u jačanju veza matične države i dijaspore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija