• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.09.2024

18:58

Uspostavlja se poseban tužilački organ! Srbija će goniti lica sva lica koja učestvuju u šikaniranju, gonjenu, maltretiranju i upucavanju Srba na KiM

Tanjug/Vladimir Sporčić

Politika

Uspostavlja se poseban tužilački organ! Srbija će goniti lica sva lica koja učestvuju u šikaniranju, gonjenu, maltretiranju i upucavanju Srba na KiM

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je mere koje je Srbija donela u vezi sa šikaniranjem našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Mere možete pročitati OVDE, a predsednik je detaljno objasnio tačku po tačku, a evo šta podrazumeva tačka broj četiri:

Vučić je rekao da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje telesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna dela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno - rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je dodao da državni organi u Srbiji često nemaju dovoljno vremena za KiM.

- To je naša bolest od 1945. na ovamo. Sve drugo nam je preče i važnije od toga. I zato i naši državni organi od MUP-a do tužilaštva, pravosuđa, nikada se nisu dovoljno bavili situacijom na Kosovu i Metohiji - rekao je Vučić.

Dodao je da uspostavljanje ove mere neće trajati "doveka" već samo do uspostavljanja i poštovanja normi dogovorenih i potpisanih u Briselu, uz poštovanje Briselskog sporazuma.

- Mi ovim popunjavamo pravni vakuum, jer u ovom trenutku nemamo način da gonimo sve one koji učestvuju u progonu, proterivanju, maltretiranju, šikaniranju, prebijanju i upucavanju Srba na KiM - rekao je Vučić.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska veća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim delima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

- Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koje, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva - rekao je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)
Live TV

Demokratije više nema u svetu, postoji samo vladavina jednog naroda! Oni određuju šta su ljudska prava! (VIDEO)

Troškovi servisiranja ogromnog američkog saveznog duga sada su veći od budžeta za odbranu, izjavio je izvršni direktor Tesle i Spejks Iksa Ilon Maks u popularnom podkastu. On je dodao da zemlja „izuzetno brzo bankrotira“. Američko ministarstvo finansija objavilo je krajem jula da je državni dug premašio 35 biliona dolara, što je skočilo za trilion u periodu od šest meseci. Profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka govorio je na ovu temu u "Info jutru" Informer televizije.

13.09.2024

12:42

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!
Srbija

I u Čačku preventivni pregledi u nedelju!

U okviru akcije preventivnih pregleda koji se svakog vikenda održavaju u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji, u Čačku će u nedelju primati pacijente lekari Opšte bolnice i Doma zdravlja.

13.09.2024

15:45