• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2024

10:11 >> 10:16

Premijer Srbije detaljno o merama Vlade Srbije: Evo šta znači uvođenje srpskog tužilaštva, proglašenje posebnog statuta za KiM i druge mere!

Tanjug

Politika

Premijer Srbije detaljno o merama Vlade Srbije: Evo šta znači uvođenje srpskog tužilaštva, proglašenje posebnog statuta za KiM i druge mere!

Podeli vest

Miloš Vučević, premijer Republike Srbije, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, komentarisao je pet mera koje bi trebalo da pomognu kosovskim Srbima i ojačaju prisustvo Srbije na Kosovu.

Foto: Tanjug

 

- To je pet oblasti u kojima će biti čitav niz mera jer svaka ima svoje podoblasti. Prva oblast je povratak na status pre svih jednostranih poteza Prištine i Kurtija – da se moraju hitno raspisati slobodni izbori na severu KiM, da nemamo situaciju da su albanski gradonačelnici tamo gde je populacija Srba 97 ili 98%, zatim primena Briselskog sporazuma što se tiče sastava policije, regiona Sever, da se vrate naše sudije i tužioci u pravosudne institucije i naravno momentalno povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. Kosovske policije. To je uslov da bi Srbi mogli da se osećaju bezbedno, da prestanu ga grade barikade, barake, punktove, sve što uznemirava Srbije i ne mogu normalno da funkcionišu. Plus hitno formiranje ZSO u punom kapacitetu, da se poštuje ono što smo dobili kao garanciju od EU i SAD – da niko od Srba neće biti procesuiran ko se nalazio na blokadama u novembru i decembru 2022. godine, što se naravno krši i dan danas. Pre tri dana su uhapsili čoveka od 85 godina, jer je navodno krao krave 1999. godine. Da i možete da verujete? I koje je to delo koje ne zastareva, a mi smo dobili upravo suprotnu in formaciju. Naravno, i vraćanje pošte i poštanskih usluga, platnog sistema, i ovo je sve samo prva tačka.

Svi zakoni da se donesu hitno, u roku od 45 dana

- Druga tačka je da u roku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji zakon kojim će proglasiti KiM kao područje od posebne socijalne zaštite - to podrazumeva paket ekonomskih i socijalnih mera za podršku Srbima u platama, penzijama, socijalnim davanjima, ali i građevinsku materijalu za njihove kuće za stvaranje ambijenta da mogu da ostanu na KiM. To mora da bude sistemski zakon koji će objediniti sve ove mere i mo moramo da se fokusiramo na one koji zaista žive na Kim. Ne na one koji su samo prijavljeni na KiM, a žive u Nišu, Kraljevu, Beogradu, negde u centralnoj Srbiji.

Foto: Beta

 

- Pod tri je otpornost srpskih institucija na KiM, to znači da pored okupacije jer je albanska policija zauzela na severu srpske institucije i sprečila ljude da dobijaju izvode, da se venčavaju, da idu na posao, oni su normalan život zaustavili. Zamislite da niko od nas više ne može da izvadi nijedan papir, da reši neku administrativnu stvar koja mju je uslov da bi nešto drugo uradio, to je zaustavljen. Nema gašenja srpskih institucija, mi ćemo nastaviti da ih podržavamo, da ih finansiramo, svi koji fizički ne mogu da uđu da nastave da rade jer je tu albanska policija. Mi ćemo pisarnice i kancelarije otvoriti uz samu adminstrativnu liniju da bi građani mogli da sve poslove obave do povrataka u puni kapacitete naših institucija.

Formira se posebno tužilaštvo

- Četiri, uspostavljanje posebnog tužilaštva, isto u toku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji izmene zakona o organizaciji nadležnosti pravosudnih organizacija i idemo na formiranje odeljena tužilaštva koje će biti nadležno za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM. Pošto to niko ne procesuira, a to se u kontinuitetu dešava, mi ćemo insistirati da srpsko tužilaštvu po imenu i prezimenu procesuira svakog onog ko je nešto radio. Da se tačno zna, imenom i prezimenom, da tačno zna da će odgovarati za ono što radi. Mora da se ide na identifikaciju onih koji sve to rade. Kurir je lider svega ali mora da se identifikuje svakim počinilac protiv imovine ljudi. Verujem da će to odeljenje tužilaštva procesuirati i one koji su pomagali Kurtijev režim. Ovo je tužilaštvo protiv svih koji krše ta prava.

Foto: gradske info

 

Neobavezujuće odluke Prištine

- Peta tačka se tiče nelegalnosti svih institucija na KiM i odluka posle proglašenje jednostrano proglašenje nezavisnosti koja su suprotna postignutim sporazumima. Za nas to ne proizvodi pravna dejstva i ne može da ima pravnu snagu. To je jedna od ključnih odluka. Sve čime krše sporazume, za nas nije obavezujuće. Mi nismo država u pokušaju, imamo svoj kontninuitet i državotvornost i kao država ćemo nastupati, ovo je vreme za mudre, racionalne, odgovorne poteze. Ovo nije vreme za junačenje, ali nije ni za povlačenje. Ovo nije vreme za sklanjanje, ali ni za stradanje celog naroda. Molimo Srbe na KiM da ostanu tamo, i predsednik i ja, to je naš zadatak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija