• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2024

13:18

General Stupar postavio NATO Ponoša na mesto: Umesto da je u zatvoru, on obmanjuje narod u Srbiji!

Wikipedia/Zoran Sinko

Politika

General Stupar postavio NATO Ponoša na mesto: Umesto da je u zatvoru, on obmanjuje narod u Srbiji!

Podeli vest

General Milorad Stupar reagovao je na izjave Zdravka Ponoša, bivšeg načelnika Generalštaba VS, koji se protivi vraćanju vojnog roka.

- Dugogodišnji napori državnog i vojnog rukovodstva na čelu sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem da u složenim međunarodnim odnosima u svetu, složenom geostrategijskom i vojnopolitičkom okruženju Republike Srbije, izgrade moćan sistem odbrane u cilju odvraćanja od bilo kakve agresije na Republiku Srbiju su vidljivi. Dugogodišnji napori su vidljivi pre svega u jačanju vojske Srbije, kao kičme sistema odbrane. Nažalost, napredak u izgradnji, pre svega, Vojske Srbije pokušvaju se minimizirati u javnosti, u čemu najviše prednjači mađi referent Ponoš Zdravko - kaže general Stupar.

Prema njegovim rečima, Ponoš je opasan zbog narušavanja potrebnog konsenzusa u državi oko snaženja sistema odbrane.

- Naši građani su objektivno zbunjeni, jer se mlađi refernt Ponoš predstavlja kao general i da je obavljao dužnost načelnika Generalštaba vojske, pa otuda obraćaju pažnju na njegove izjave ceneći da se radi o stvarnom, a ne lažnom generalu. Mnogi građani Srbije ne znaju da je mlađi refernet Zdravko Ponoš unapređen u čin generala mimo zakona iako nije imao školu za generala, niti je uspešno obavljao sve potrebne dužnosti da bi bio unapređen u generala. Međutim, tadašnji pretsednik države Boris Tadić ga je mimo zakona unapređivao i postavio na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije. Postavljanje mlađeg referenta Ponoša za nečelnika Generalštaba Vojske Srbije je jedna od najvećih sramota Vojske Srbije kroz istoriju - ističe Stupar, i dodaje:

Obavljajući dužnost načelnika Generalštaba, uz podršku Tadića, mlađi referent Ponoš je vršio takozvanu ,"reformu vojske"' po strategijskom pregledu odbrane iz 2007 godine. Taj strategijski pregled odbrane nije nikada usvojila Vlada Srbije, zašta je i sada nadležna, a ne predsednik države. Mnogo nezakonitih radnji je tandem "Tadić - Ponoš" učinio Vojsci Srbije, a osnovni je da su sa 400 borbenih bataljona vojsku sveli na 100 bataljona. Usled tako neplanskog i brzog rasformiranja borbenih jedinica došlo je do ogromnog viška naoružanja i vojne opreme. Višak opreme se najčešće rashodova i bud zašto prodavao kao furda, a višak municije je skladišten mimo propisanih tehničkih uslova u malobrojna skladišta, često puta na otvorenom prostoru - podseća Stupar.

General kaže da je ovo imalo katastrofalne posledice.

- Zbog nestručnog komandovanja od strane mlađeg referenta, u noći 19. na 20. oktobar 2006. godine u rejonu skladišta na Кarađorđevom brdu pored Paraćina došlo je do eksplozije oko 3.500 tona različite municije i eksploziva, šteta se meri milijardama dinara. Umesto da bude u zatvoru mlađi referent Ponoš kritikuje velike napore državnog i vojnog rukovotstva na vraćanju obaveznog služenja vojnog roka kao temelja razvijanja koncepta totalne odbrane u uslovima proglašene vojne neutralnosti Republike Srbije - naglašava Stupar.

Foto: Wikipedia

Eksplozija skladišta municije kod Paraćina 2006. godine

Naš sagovornik dodaje da je postupak "odmrzavanja" služenja vojnog roka pokrenut zahtevom Generalštaba 4. januara 2024 godine, u kojem je argumentovano obrazloženo da dalje unapređenje borbenih mogućnosti Vojske Srbije, a pogotovo sistema odbrane, nije moguće bez "odmrzavanja" obaveznog služenja vojnog roka.

- Predsednik države je prihvatio argumente za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka i tražio da mu se do 1. maja 2024 godine dostave predlozi o varijantama služenja obaveznog vojnog roka. Na adresu vojnog kabineta predsedika države stigle su desetine varijanti predloga od Ministarstva odbrane, Generalštaba i udruženja boraca - veretana. Na osnovu sveobuhvatne analize, predsednik države se odlučio da predloži "odmrzavanje" obaveznog služenja vojnog roka i predlog, uz svoju saglasnost, dostavio Vladi Srbije. Sada treba da se verifikuje predlog i da Vlada Srbije predloži Narodnoj skupštini izmene u Zakonu o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi na usvajanje. Dakle, radi se sve u skladu sa nadležnostima i zakonom, upravo suprotno od onoga sto je radio tandem Tadić - Ponoš - objašnjava Stupar, i dodaje da Ponoš nikada nije izvodio osnovnu obuku vojnika, odnosno pešadijsku obuku, imajući u vidu rod vojske u kojem je služio.

- Zato začuđuje neverovatna upornost čoveka da se meša u one stvari za koje nije stručan. Cenimo da su mu namere nečasne i da je od svojih dugogodišnjih naredbodavaca dobio zadatak da sprečava postizanje potrebnog konsenzusa u izgradnji snažnog i odvraćajućeg sistema odbrane Republike Srbije - zaključuje general Stupar.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija