• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.09.2024

17:34

Selaković: Rehabilitacija i revitalizacija Rajačkih pivnica u cilju Unesko zaštite (FOTO)

Ministarstvo kulture

Politika

Selaković: Rehabilitacija i revitalizacija Rajačkih pivnica u cilju Unesko zaštite (FOTO)

Podeli vest

Ministar kulture Nikola Selaković posetio je Negotin, gde se zajedno sa direktorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goranom Vasićem sastao sa predsednikom Opštine Negotin Vladimirom Veličkovićem, kao i sa predstavnicima Eliksir grupe sa kojim se razgovaralo o planiranim investicijama i mogućnostima saradnje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa i održivog razvoja Rajačkih pivnica.

Tom prilikom u prisustvu ministra Selakovća, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Vasić i direktor preduzeća Rajačke pivnice DOO Vukašin Šćepanović potpisali su ugovor o poslovnoj saradnji na rehabilitaciji Rajačkih pivnica, a ugovorom je predviđena saradnja na tehničkoj obnovi Rajačkih pivnica, izradi preliminarne tehničke procene, studije njihove zaštite i očuvanja za potrebe izrade plana detaljne regulacije i izrade studije revitalizacije. Kao cilj saradnje istaknuta je potpuna revitalizacija kompleksa Rajačkih pivnica i očuvanje ovog kulturno-istorijskog nasleđa Republike Srbije.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar kulture, direktor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, predsednik Opštine Negotin, predsednik Eliksir grupe i direktor preduzeća Rajačke Pivnice DOO obišli su kompleks Rajačkih pivnica koje je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja za Srbiju.

Ministar Slaković je tom prilikom istakao da ovaj kompleks obuhvata stotine nekadašnjih vinskih podruma koji su služili za proizvodnju i skladištenje vina i da predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju a da je  potpisani ugovor pionirski, odnosno prvi poduhvat ove vrste u Srbiji precizirajući da će  Republički zavod za zaštitu spomenika kulture preuzeti obavezu izrade dve veoma važne studije. 

„Prva je studija rehabilitacije u cilju revitalizacije ovog prelepog kompleksa, a druga je studija zaštite, u cilju izrade plana detaljne regulacije sela Rajac, u okviru kojeg se nalazi kompleks Rajačkih pivnica. Naš cilj je da stručnim savetima, uputstvima i instrukcijama Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao najvažnije ustanove za zaštitu spomenika kulture u Srbiji, pomognemo jednoj ozbiljnoj društveno-odgovornoj kompaniji“, rekao je Selaković.

Podsećajući da je kompanija Eliksir kupila jedan deo, odnosno ostatak pivnica, ministar je pojasnio da se pomoć ogleda u  stručnom nadzoru i merama koje će propisati Zavod za zaštitu spomenika kulture kako bi se nekadašnji vinski podrumi  rehabilitovali a njihova osnovna funkcija revitalizovala.

„Naš konačni cilj jeste da kroz zakon i propise uspostavimo javno-privatno partnerstvo u upravljanju ovim kompleksom, kako bismo njegovom temeljnom i detaljnom obnovom, revitalizacijom i stvaranjem uslova za razvoj vinogradarstva i vinarstva, učinili sve što je potrebno da Rajačke pivnice u nekom trenutku budu kvalifikovane za zaštitu pod Uneskom“, naglasio je Selaković.

Predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković ukazao je da će ovaj projekat omogućiti lokalnom stanovništvu da ostane na svojoj dedovini.

„Očekujem pravu ekspanziju razvoja turizma kada se svi radovi završe i kada se uđe u implementaciju celog projekta. Već poznata turistička ponuda  dobiće još veći potencijal a kako je gospodin ministar rekao, cilj je da se dostigne  Unesko zaštita što će dodatno povećati broj turista i ovom kraju naše zemlje dati prepoznatljiv pečat, ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu“, rekao je Veličković.

Direktor preduzeća Rajačke pivnice DOO Vukašin Šćepanović je poručio da je  Eliksir grupa odgovorna kompanija koja razmišlja o lokalnoj zajednici a da je Rajačke pivnice prepoznala kao dragulj ovog kraja.

„Spremni smo da odvojimo sredstva i da zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture i Ministarstvom kulture rehabilitujemo ove pivnice, da im vratimo stari sjaj. Pokušavamo da kroz sinergiju  polako oživimo ovaj kraj i gradilište je danas u punom zamahu, a siguran sam da će u narednim godinama ovo mesto postati jedan od dragulja istoka Srbije“, izjavio je Šćepanović.

Kompleks Rajačkih pivnica, nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja nalazi se na Preliminarnoj listi svetske kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu Unesko. Pivnice su naselje napravljeno za proizvodnju i skladištenje vina, izgrađeno u toku devetnaestog i početkom dvadesetog veka, kada su i doživele svoj vrhunac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)
Live TV

Britanska služba MI6 planira da ubije Vulina?! Spremni su i na fizičku likvidaciju, a ne samo političku! (VIDEO)

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji je najproruskiji političar na Balkanu, mora da snosi posledice za svoje proruske stavove, tvrdi albanski portal "Insajderi". Oni tvrde da britanska služba MI6 planira da njega smeni. Ove navode za Informer su u "Info jutru" komentarisali penzionisani pukovnik Kontraobaveštajne službe (KOS) Ljuban Karan, profesor dr Zoran Milosavljević sa Instituta za političke studije i Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku.

18.09.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija