• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2024

10:31

Sednica o litijumu zakazana u skladu sa zakonom! Brnabić o neozbiljnosti i neodgovornosti opozicije: Ne mogu da se dogovore oko jedne jedine stvari!

Tanja Andric

Politika

Sednica o litijumu zakazana u skladu sa zakonom! Brnabić o neozbiljnosti i neodgovornosti opozicije: Ne mogu da se dogovore oko jedne jedine stvari!

Podeli vest

Predsednica Narodne skupštine Ana Branbić rekla je danas da je sednicu o litijumu zakazala za ponedeljak, 7. oktobar, u skladu sa zakonom, budući da je redovno zasedanje počelo 1. oktobra u ponoć, a da su poslanici opozicije tražili da se pomenuta sednica održi tokom vanrednog zasedanja.

Brnabić je za TV Prvu rekla da kao predsednica parlamenta želi da razgovara o toj temi, kao i da je zbog toga rebalans budžeta usvojen na brži i efikasniji način, kako bi bilo dovoljno vremena za sednicu o litijumu.

- Moje je pravo da odložim sednicu za 7. oktobar i da raspravu o litijumu stavim kao jedinu tačku dnevnog reda da čujemo šta sve predlagači imaju da kažu - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da opozicija nije za trajnu zabranu istraživanja litijuma.

- Bilo je evidentno tokom rasprave o budžetu da poslanici koji su predložili predlog novog Zakona o izmenama i dopunama o rudarstvu i geološkim istraživanjima tobož žele da zabrane istraživanje litijuma i bora jer privremeno - rekla je Brnabić.

Komentarišući inicijativu za održavanje sednice, Brnabić je rekla da misli da su politički iskusniji poslanici opozicije koji su učestvovali u predlogu, posle nekog vremena videli šta su potpisali, kao da su isti ljudi koji su sad predložili zakon kojim se zabranjuje istraživanje litijuma pre 20 godina upravo glasali za to.

- Pre 20 godina su dali istražna prava. Opozicija je toliko neozbiljna. Ovo je zmelja u kojoj 2004. godine nešto možemo, a onda se 2024. država predomisli i kaže da nešto ne može - rekla je Brnabić.

Foto: Tanja Andric

 

Ona je upitala ko će da ulaže u takvu zemlju, ne samo kada je reč o stranim kompanijama, nego i o domaćim investitorima i porodičnim firmama.

- Niko neće da ulaže u zemlju u kojoj danas ze nešto ima pravo, a sutra mu država kaže da nema -naglasila je Brnabić.

O predlogu Zakona o izmenama i dopunama o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Komentarišući predlog Zakona o izmenama i dopunama o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ona je rekla da je pun paušalnih informacija, lažnih vesti, citata iz žute stmape, "Trećeg oka i Zone sumraka".

Brnabić je istakla da građani čuju šta sve predlagači imaju da kažu i dodala da će pozvati i članove Vade da odgovaraju na pitanja.

Da li će Vučić prisustvovati sednici?

Govoreći o pozivima poslanika opozicije da predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje sednici, Brnabić je rekla da opozicija ni oko te stvari ne može da se dogovori.

- Imate Ponoša koji kaže da dođe, a onda Mariniku Tepić koja kaže da ne dođe, onda Ćutu koji kaže da dođe, onda imate Milivojevića koji kaže ako dođe nek sedi na balkonu što, da prevedem za vaše gledaoce, znači da ne sme da nam odgovara, da nema mogućnost, da nema dozvolu parlamenta da odgovara. Dakle, oni ne žele da se upuste u raspravu sa predsednikom Republike Srbije, nego eventualno neka sedi na balkonu i neka sluša, oni će njega da napadaju, oni će njega da pljuju, ali on ne sme da im odgovori - rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima ona kao predsednica parlamenta može da ga pozove, ali da je njeno lično mišljenje da ne treba da bude prisustan jer je "to tako blamantan predlog zakona".

Navela je da sa Vučićem nije pričala o sednici i njegovom dolasku jer je, kako je rekla, u proteklom periodu imo veliki broj obaveza - UN, Češka, Ženeva, kao i dolazak velikog broja stranih državnika, ali da će razgovarati sa njim i o toj temi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

MILO JE POKAZAO KOMPLEKS NIŽE VREDNOSTI! Brnabićeva nikad brutalnije odgovorila na ustaški lumperaj Đukanovića: Opsednuti su Srbijom!
Politika

MILO JE POKAZAO KOMPLEKS NIŽE VREDNOSTI! Brnabićeva nikad brutalnije odgovorila na ustaški lumperaj Đukanovića: Opsednuti su Srbijom!

„Nije se predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić bavio, niti je komentarisao lokalne izbore ili bilo šta drugo u Crnoj Gori, već su DPS i Milo Đukanović snimljeni da slave rezultate izbora u jednoj lokalnoj samoupravi tako što otvoreno pokazuju frustracije i kompleks niže vrednosti prema Srbiji" , ocenila je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

01.10.2024

14:49

sledeća vest

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija