• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.10.2024

15:53

VUČIĆ SE OBRATIO IZ HAMBURGA! Razgovor sa Šolcom je odličan, nadam se da ćemo sa Nemačkom nastaviti saradnju!

printscreen

Politika

VUČIĆ SE OBRATIO IZ HAMBURGA! Razgovor sa Šolcom je odličan, nadam se da ćemo sa Nemačkom nastaviti saradnju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Hamburga.

On je otkrio da je sa nemačkim kancelorom Olafom Šolcom razgovarao o brojnim temama.

- Razgovarali smo o evropskom putu Srbije, situaciji na KiM, o određenim pitanjima o KiM izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema - rekao je Vučić i ocenio da je razgovor sa Šolcom bio odličan.

- Razgovarali smo i sa drugima, o tome da našu zemlju ubrzano razvijamo našu zemlju. Videli smo novu strategiju Nemačke. Oni su dobro razumeli, oni su ekonomski dominantna sila EU, njen motor razvoja, i Evrope inače, i oni su doneli odluku da se brinu o onome što će biti za 5,10,15 godina. Okupljaju sve zemlje da vide odakle mogu da uvoze zeleni vodonik, litijum ili baterije. Šolc je svuda govorio da hoće da taj deo prerade bude sačuvan u tim zemljama. Nemačka je pouzdan saveznik za to, važan, i ovo je bilo izuzetno dobro što smo tu. Bili smo jedini iz Evrope. Srećan sam zbog toga. Na nama je da ne kasnimo. Uskoro ću ja sa Šolcom ići da vidim rudnike litijuma, on mi je rekao da Češka kreće u izgradnju - kazao je predsednik Srbije. 

Foto: printscreen

 

 

Predsednik je ukazao na problem sa električnom energijom sa kojim će se u budućnosti Srbija neminovno susresti.

- Mi smo 40 ili 50 puta manji od Nemačke u potrošnji struje i nećemo imati odakle da to crpimo... Moramo da radimo brže i snažnije, zato ćemo imati potpisivanje ugovora u narednim danima za izgradnju instalisane snage preko jednog gigabajta solarnih instalacija, jer bez balansiranja energije ne možete da ubacite u mrežu... Brine me jer kasnimo, i ne možete mnog toga da uradite. Nemoguće je tri budžeta da imate sve to da ispunite. Naš razgovor bi okarakterisao kao dobar i verujem da ćemo nastaviti saradnju - rekao je Vučić o sastanku sa Šolcom.

O potezima Prištine

Povodom vesti da će Priština dozvoliti slobodan protok srpske robe kroz Merdare, predsednik kaže da su svi prozreli namere Prištine.

- On će sada da izmisli skenere, pa će da ih čeka 20 meseci. Kurti zna da kada se stvari događaju po pravilima, da onda Srbija, a imajući u vidu da imamo dominantnu ekonomiju na Balkanu, možemo da ostvarujemo svoje interese. Očekujem da će trećeg dana već da zaustave nekoga, pa će onda da zatvore za narednih 11 meseci, i takve trikove - kazao je predsednik, i dodao da nema poverenje u želju Prištine za sprovođenje Briselskog ili Vašingtonskog sporazuma. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)
Kultura

Beogradska filharmonija modnim defileom predstavila novu koncertnu garderobu: Filharmoničari priredili modnu reviju za svoju publiku (FOTO)

Posebnim modnim defileom Beogradska filharmonija je predstavila novu koncertnu garderobu koju je kreirao Modni studio Zabunović, a izradila fabrika Luss tekstil. Uoči filharmonijskog koncerta u petak 4. oktobra, filharmoničari su priredili modnu reviju za svoju publiku koja je ogromnim aplauzom pozdravila novo izdanje muzičara.

07.10.2024

19:48

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija