• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.10.2024

09:22

Milićević u Milanu: Srpski jezik i pismo nisu samo sredstvo komunikacije, već su temelji našeg nacionalnog identiteta!

informer.rs

Politika

Milićević u Milanu: Srpski jezik i pismo nisu samo sredstvo komunikacije, već su temelji našeg nacionalnog identiteta!

Podeli vest

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom sinoć je u Konzulatu Republike Srbije u Milanu uručio udžbenike i zastave Srbije deci koja pohađaju dopunske škole u Italiji.

- Danas govorimo o jednoj od najvažnijih tema za naš narod koji živi van Srbije – očuvanju srpskog jezika, kulture i identiteta među mladim naraštajima. Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom nije samo želja, već i obaveza prema budućim generacijama. Ove veze, posebno kroz obrazovni sistem, igraju ključnu ulogu u jačanju svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu - rekao je ministar i dodao da je doprinos dopunskih škola posebno je značajan, ne samo u očuvanju jezika, već i u približavanju kulturnih i istorijskih vrednosti Srbije.

Foto: informer.rs

 

- Srpski jezik i pismo nisu samo sredstvo komunikacije, već su temelji našeg nacionalnog identiteta, a nastava u dopunskim školama dopunjuje redovno obrazovanje predmetima predmetima poput Srpskog jezika, Moje otadžbine Srbije i Osnova kulture srpskog naroda - istakao je ministar Milićević.

Podsetio je da danas dopunske škole na srpskom jeziku funkcionišu u 22 zemlje, a 9.704 učenika srpskog porekla širom sveta pohađa ove škole, a ovaj broj, koji iz godine u godinu raste, dokazuje koliko je važno da pružimo našoj deci da se obrazuju na jeziku svojih predaka.

- Ovo nije samo obrazovanje – ovo je veza sa otadžbinom, sa korenima. Naša država, kroz institucije i koordinaciju sa Srbima koji žive van Srbije, posvećena je obezbeđivanju svih neophodnih sredstava, uključujući bukvare za prvake i lektire za starije učenike. Naš cilj je da deca, kroz obrazovanje, još više zavole Srbiju i, kada dođe vreme, vrate se i doprinesu njenom razvoju - zaključio je ministar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija