• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.10.2024

10:47

Vučić u Predsedništvu: Srbija je suverena i nezavisna zemlja, kada me ne bi napadali onda bi izgubili smisao postojanja! (VIDEO)

printscreen

Politika

Vučić u Predsedništvu: Srbija je suverena i nezavisna zemlja, kada me ne bi napadali onda bi izgubili smisao postojanja! (VIDEO)

Podeli vest

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945."

Vučić u obilasku izložbe i predstavljanje poštanske marke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi izložbu "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945."

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je tokom obilaska izložbe rekao i šta mu je Putin poručio.

- On mi je rekao baš koliko je značajna u vojnom smislu bila operacija, ali i u obaveštajnom i svakom drugom. Bila je komplikovana i teška operacija, a to mi je baš Putin i rekao - rekao je Vučić.

Prikazane su fotografije sovjetske vojne misije i njihovog dolaska na teritoriju Jugoslavije, kao i susreti najviših oficira.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Vođa izložbe je pročitao i pismo koje je Josip Broz Tito poslao Josifu Visarionoviču Džugašviliju Staljinu.

- Ima mnogo krupnih stvari o kojima bih rado lično govorio sa vama. Ako smatrate da je potrebno, ja bih početkom avgusta došao kod vas. Ne smatrajte to mojom neskromnošću, nego bih voleo da se pre mirovnih pregovora govori o nekim pitanjima i zauzme o njima stav - pročitao je kustos Titovo pismo, na šta je Vučić kroz smeh prokomentarisao: Tako i ja Putinu danas.

Predsednik je rekao da će izložba biti otvorena za građane.

Izložen je i sto Branka Vukelića, sovjetskog obaveštajca koji je bio deo čuvene grupe Riharda Zorgea u Japanu. Oni su na vreme obavestili Staljina da se sprema nemački napad na SSSR, ali im sovjetski vođa nije verovao.

- Za nas je veoma važna saradnja naših zemalja na svim nivoima. Nadam se da ću češće razgovarati sa predsednikom Putinom. Aleksej Miler je predstavio predlog sporazuma koji je veoma povoljan za Srbiju, po pitanju gasa. Zahvaljujem se predsedniku Putinu na tome. Pričali smo i o godišnjici bitke, i borbi protiv istorijskog revizionizma - istakao je on.

Na pitanje da li očekuje napade zbog razgovora sa Putinom, Vučić kaže da je Srbija suverena i nezavisna zemlja.

- Kada me ne bi napadali onda bi izgubili smisao postojanja - naglasio je predsednik.

- Rekao sam predsedniku Putinu da sam mu pre dve godine poručio da ću ga pozvati kada nama bude bilo potrebno da uvedemo sankcije zbog pritisaka. I posle dve godine mogu da kažem da nismo uveli nikakve sankcije Rusiji, i danas sam podsetio predsednika Putina da Srbija neće uvesti nikakve sankcije Rusiji - rekao je Vučić.

Predsednik kaže da ga je Putin pozvao da sledeće godine prisustvuje 80. godišnjici pobede nad nacizmom u Moskvi.

- Veoma je dug razgovor bio, pričali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji, i to je bila lična nota u razgovoru. Potpuno lična nota, i ko su slabi lideri, ko su ovakvi, ko su onakvi. I veoma sam zahvalan predsedniku Putinu što je uneo tu ličnu notu. Ja sam napravio beleške, i jednu rečenicu je Putin dva puta ponovio: "Ono što je dobro za Srbiju, dobro je za Rusiju. Ono što je dobro za Srbe, dobro je za Ruse". To je predsednik Putin dva puta ponovio u razgovoru sa mnom. On više nego svi ruski političari, što se ne odnosi na dvojicu naših prisutnih prijatelja, razume poziciju Srbije. Kada bih vam rekao kako izgleda kada se 25 predsednika Vlade okrene ka samo jednom čoveku i pita zašto niste uveli sankcije, zamislite kakva je to situacija. A to se dešavalo desetine i desetine puta - rekao je on.

Obraćanje Kosačeva

Senator i predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Dume Konstantin Kosačev je rekao da je danas veliki dan, koji se proslavlja i u Rusiji.

- Bili smo zajedno tada, a zajedno smo i sada. Sećanje na strašni rat ne poštuje se svuda, nažalost. Kao ni sećanje na heroje, koji su izvojevali ovu pobedu po cenu svojih života, i koji su spasili svet od nacističke pretnje. U borbama na tlu Srbije dalo je svoje živote oko 7.000 vojnika Crvene armije - rekao je Kosačev.

Foto: printscreen

Konstantin Kosačev

Ističe da je jasno zašto danas dolazi do revizije istorije, i kaže da je to zato što mnogi narodi Evrope nemaju sopstvenu herojsku istoriju pobede nad fašizmom.

- Ali mi je imamo, i zajednički možemo da se ponosimo našim precima. Gospodine predsedniče, zahvaljujem vam se na ovom događaju i današnjoj izložbi. To je veoma važno za učvršćivanje pravih vrednosti - naglasio je Kosačev.

On se zahvalio Vučiću što je govorio na ruskom, i rekao je da sada on želi da kaže jednu reč na srpskom - "Hvala vam".

Predsedništvo - Otvaranje izložbe i promocija poštanske marke

U okviru događaja biće održana i promocija poštanske marke koja obeležava 80. godišnjicu oslobođenja Beograda.

Predsednik je na početku obraćanja pozdravio sve prisutne, uključujući i zvaničnike iz RS i Rusije. 

- Danas ću na ovaj poseban dan, 80. godišnjicu oslobođenja Beograda, pokušati da govorim na ruskom jeziku, iz poštovanja ne samo prema gostima, već i prema svim crvenoarmejcima koji su položili živote na oltar svoje otadžbine, Evrope, i naše otadžbine. Danas je poseban dan, koji ima ogroman značaj i za Srbiju, Rusiju i Evropu - rekao je predsednik Vučić.

Foto: Printscreen

 

Vučić je na ruskom istakao da je na današnji dan pre 80 godina završena Beogradska operacija, jedna od najvažnijih bitaka u Drugom svetskom ratu.

- Na današnji dan naša prelepa prestonica je zbacila okove fašističkog ugnjetavanja. Srbija je kroz veliki antifašistički pokret pružala herojski otpor okupatoru. Srbija je od prvog dana rata izabrala ne stranu pobednika, i platila je visoku cenu za to. Mi nismo dočekali okupatorske tenkove sa cvećem, i zato smo platili visoku cenu - naglasio je predsednik. 

Vučić: Beogradsku operaciju ne bismo mogli da izvedemo bez podrške Crvene armije i naših prijatelja

- Crvena armija pod komandom generala Ždanova, i NOVJ pod komandom generala Dapčevića, ulicu po ulicu su oslobađali Beograd. Hiljade boraca je dalo život za ovaj grad, zarad najsvetijeg cilja. Njihove žrtve su ugrađene u temelj na kome počivaju naša sloboda i nezavisnost. Sloboda nije data, već je izvojevana - rekao je Vučić.

Foto: Printscreen

 

Predsednik je istakao da je Srbija pobedila, i da je oslobođenje Beograda simbol snažnog savezništva Jugoslavije i SSSR, srpskih i ruskih jedinica.

- Sloboda i borba za slobodu ne poznaju granice. Zato Srbija nikada neće zaboraviti bratsku ruku koja joj je pružena u trenucima patnje. Dame i gospodo, danas smo svedoci pokušaja revizije ključnih događa iz Drugog svetskog rata. Odlučno se protivimo tome! Zajedno smo podneli najveće žrtve, i zato nikome neću dozvoliti reviziju istorije. Ne postoji važnija misija od očuvanja teško stečene slobode - rekao je Vučić.

Istakao je da smo slobodna i nezavisna država, privržena međunarodnom pravu.

- Na izložbi je predstavljen samo mali deo našeg bratstva koje je iskovano zajedničkim ranama i žrtvama. U istoriji našeg glavnog grada istaknuto mesto će uvek zauzimati i Vladimir Ždanov, i Peko Dapčević, i svi borci koji su dali živote za oslobođenje grada. Govoreći o istorijskim činjenicama dozvolite mi da istaknem da bogatstvo naših odnosa tokom veka predstavlja veliko nasleđe. Naša dužnost je da ga čuvamo - rekao je predsednik.

Foto: printscreen

Aleksandar Vučić

Vulin istakao: Znamo protiv koga i sa kim smo se borili, nećemo uvesti sankcije Rusiji

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas povodom 80 godina od oslobođenja Beograda da, za razliku od većine evropskih naroda, Srbi za slobodu duguju samo sebi, a da je Crvena armija 1944. godine pomogla da se oslobodi Beograd, na čemu je Srbija zahvalna i neće, kako je poručio, postati deo antiruske histerije. Za razliku od većine evropskih naroda, Srbi za slobodu duguju samo sebi, a ostali narodi duguju Sovjetskom savezu i Crvenoj armiji, ali, kako je ocenio Vulin, oni su to odavno zaboravili i kod njih nema zahvalnosti.

- Mi smo zahvalni i za ovu pomoć. U tome je razlika između nas i drugih naroda. Pa upravo zbog toga ne zaboravljamo istoriju, ne zaboravljamo šta je bilo, ne zaboravljamo kako je bilo i protiv koga smo se borili, sa kime smo se borili, ali isto tako znamo i kuda koračamo. Upravo zbog toga nećemo uvesti sankcije Ruskoj Federaciji i nećemo promeniti svoju politiku i nećemo postati deo antiruske histerije - poručio je Vulin.

Vulin je naveo da je oslobođenje Beograda svakako jedan od najznačajnijih datuma iz istorije Drugog svetskog rata.

- Važnije ipak je da smo se mi četiri godine sami borili protiv nacista, sami smo se borili protiv nemačkih okupatora i njihovih saradnika, a 1944. godine Crvena armija nam je pomogla da oslobodimo i Beograd - rekao je Vulin.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Vulin

Bocan-Harčenko: Beogradska operacija je bila jedna od najznačajnijih

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas, povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, da je ta operacija bila jedna od najznačajnijih u širem strategijskom smislu, i to ne samo na ovim prostorima. Ambasador Rusije je rekao da je ta operacija trajala duže od jednog dana i da je bila jedna na najznačajnijih, dodajući da je Crvena armija zajedno sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije napravila prodor i mogućnost da se napreduje dalje ka Mađarskoj.

- Ova operacija je bila ključna za dalje oslobođenje Mađarske, za pobedu u bici za Budempeštu i jedna je od najvažnijih strategijskih operacija u toku Drugog svetskog rata - rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug. Na pitanje kako ruski narod danas gleda na ovaj događaj od pre 80 godina, Bocan-Harčenko kaže da uglavnom većina ima istorijska saznanja, posebno kada je reč o Drugom svetskom ratu, bilo na teritoriji Sovjetskog saveza ili oslobođenja Evrope, jugoistične Evrope, Balkana.

- Beogradska operacija veoma je poznata i uključena u školski program, a da ne govorimo o programu na fakultetima - rekao je Bocan-Harčenko i dodao da je 20. oktobar veoma značajan datum. Na pitanje koliko su taj događaj od pre 80 godina i saradnja Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije imali utemeljenja u daljim rusko-srpskim odnosima, Bocan-Harčenko je naveo da odnosi nisu uvek bili laki, ali da je suprostavljanje fašizmu jedan od najznačajnijih temelja saradnje. Bocan-Harčenko je kazao da će tokom manifestacije povodom 80 godina od oslobođenja Beograda biti obeleženo zajedničko sećanje na poginule u tom ratu.

Foto: Instagram

Ruski ambasador Bocan Harčenko

Kastratović: Uspeh Beogradske operacije značio slobodu za Srbiju

General major u penziji Luka Kastratović izjavio je danas da je uspeh operacije oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu značio slobodu za Srbiju, da su time stvoreni uslovi da se sa naših prostora proteraju fašisti, kao da ima i istorijski značaj.

- To je operacija koja je ušla u istoriju, jedna od najznačajnijih u Drugom svetskom ratu na Balkanu. Posle uspeha na jugoslovenskom ratištu, kada su Nemci počeli da gube, Balkan je došao u žižu interesovanja savezničkih snaga, posebno posle iskrcavanja u Normandiji i uspeha Crvene armije na istoku. Jednostavno, tu je izvršeno presecanje - oslobođen je Beograd sa jedne strane, a sa druge strane je sprečano nesmetano povlačenje Hitlerovih vojnika, snaga Jug iz Grčke - naveo je Kastratović za Tanjug povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda.

On je istakao da je prilikom oslobađanja Beograda postigut vrhunski stepen koordinacije dejstava Crvene armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. "Sve je bilo sinhronizovano još pre Beogradske operacije, jer je oslobođenje usledilo posle susreta Tita sa Staljinom, i to su unapred dogovorene operacije. Sinhronizacija je bila na visokom nivou", ocenio je Kastratović. Prema njegovim rečima, potrebno je da se danas otkriju svi zločini koje su fašisti izvršili kako bi se iz toga izvukla iskustva.

- Mi ne možemo da izbrišemo istoriju, ne mogu da se prikriju zločini bilo koje strane, ali možemo da izvučemo iskustvo kako nam se iste stvari ne bi ponavljale - zaključio je Kastratović. On je ocenio i da je Srbiji da bi išla napred i ravijala se potrebno jedinstvo, a da bi se to postiglo, kako je rekao, mlade generacije treba da znaju šta se dešavalo u prošlosti.

 

Foto: Tanja Andric

Luka Kastratović

Vučić polažio venac na spomenik Neznanom junaku

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na Avalu, gde je položio venac na spomenik Neznanom junaku povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Foto: Tanjug

 

Predsednik je bio u pratnji vojske Republike Srbije, a nakon što je položio venac zaorila se himna naše države.

- Večno hvala srpskim junacima - napisao je predsednik u knjizi na spomeniku.

Program obeležavanja 80 godina od oslobođenja Beograda

Nakon toga Vučić će prisustvovati otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju predsednika Republike.

Foto: Tanjug

 

 

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.  

Podsetimo, Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije. Više o tome pročitajte OVDE.

---------------------------------------------

AKO STE PROPUSTILI - Sve o obeležavanju 80 godina od oslobođenja Beograda

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija