• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

21.10.2024

09:15

Vujičić upozorila na strašan Kurtijev teror: Prolazak srpske robe preko prelaza Merdare samo je formalan!

Informer

Politika

Vujičić upozorila na strašan Kurtijev teror: Prolazak srpske robe preko prelaza Merdare samo je formalan!

Podeli vest

Predsednica Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić izjavila je danas da srpska roba samo formalno može preko administrativnog prelaza Merdare da stigne u AP KiM, i da se stvaraju sve veće kilometarske kolone kamiona zbog dugotrajnih pregleda što, kako je ocenila, oslikava odnos prištinskih vlasti prema sprskom narodu u AP KiM.

Ona je navela da se više od godinu dana čekalo da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti popusti pod pritiskom međunarodne zajednice, ali je ocenila da je i to samo prividno.

- Zato je izabran prelaz Merdare, jer se u tom slučaju prolazi kroz albansku zonu i naselja sa čisto albanskim stanovništvom, pa tek onda roba stiže do korisnika u Gračanici ili Kosovskoj Mitrovici - rekla je Vujičić, dodajući da je omogućavanje prolaska preko administrativnog prelaza Jarinje moglo da bude bolje rešenje. Kurti planira da u budućnosti uvede i specijalne skenere na administrativnim prelazima, i to, ''kako kaže, uz podršku partnera SAD i EU'', istakla je ona, ocenivši da je to priprema za predstojeće parlamentarne izbore.

Navela je i da je Kurti u poslednje tri godine pokazao da je ''teror jedini jezik koji on razume'' i dodala da to oslikava njegov odnos prema srpskom narodu u AP KiM. Istakla je da ukidanje zabrane za prolazak srpske robe preko administrativnog prelaza Merdare predstavlja mali korak, ali i da je to važno za srpski narod, dodajući da se tu ne radi o permanentnom i slobodnom prolazu roba, usluga i kapitala.

- Svakog dana imamo neko novo hapšenje i proterivanje, nepoštovanje nijednog sporazuma, pa i međunarodnih, uključujući sporazum Cefta. Na desetogodišnjicu Berlinskog procesa, kada se pričalo o proširenju, Zelenoj agendi i tako dalje, on je hteo da napravi mali ustupak kako bi ispalo da je on ipak za saradnju, ali to je samo površno - rekla je Vujičić za RTS.

Foto: Privatna arhiva

Danijela Vujičić

Ona je ocenila da je ''srpski narod isključen iz svih dešavanja'', dodajući da je u AP KiM zatvorena Pošta Srbije, Poštanska Štedionica, da je zabranjena upotreba srpskog dinara, da je bio zabranjen plasman srpske robe na dug period i drugo. Vujičić je navela da bi Kurti popustio i pokazao veću kooperativnost i saradljivost da je u prethodnom periodu bilo većeg pritiska na njega iz međunarodne zajenice, naglasivši da u narednom periodu očekuje veći pritisak međunarodne zajednice na Kurtija.

- Da je tog pritiska bilo dovoljno u prethodnom periodu i da je on zaista realan, bilo bi i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), koju čekamo duže od 11 godina. Svaki put kada deo međunarodne zajednice kaže da Kurti nešto uradi, na terenu je drugačija slika. To se oslikava u temama koje nisu deo dijaloga. Cilj je da on pokaže nekakvu suverenost, da mu u dijalogu nisu potrebni ni Beograd ni međunarodna zajednica - rekla je ona.

Ocenila je da zabrana uvoza robe, upotreba srpskog dinara, ukidanje platnog prometa i nelegitimni izbori gradonačelnika u četiri srpske opštine na severu AP KiM predstavljaju zabranu života srpskom narodu.

- Teror ne kandiduje tzv. Kosovo da bude članica Saveta Evrope - rekla je Vujičić.

Ona je istakla da je teško predvideti dešavanja u narednom periodu, osim toga da će se, kako je rekla, ''nekom Srbinu nešto loše desiti''.

- Priština mora da se natera na dijalog. Mi želimo dijalog, poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje Zajednice srpskih opština. Najbitnija nam je sada ta individualna i kolektivna samostalnost srpskog naroda. Međutim, imajući u vidu da su parlamentarni izbori na KiM 9. februara, svu snagu kampanje on će temeljiti na nepočinstvima prema Srbima, naročito na severu - smatra Vujičić.

Navela je i da je manevarski prostor Beograda sužen.

- Naše diplomatske aktivnosti su jake i samo tako možemo da utičemo na deo međunarodne zajednice, da osude Kurtijeva nepočinstva prema srpskom narodu. Naravno da on to ne radi sam, ali je važno da stepen osude bude relevantan. Oni dobro znaju šta se dešava na KiM i šta Kurti radi - zaključila je Vujičić.

Podsećamo, premijer lažne države Aljbin Kurti  pokušava da politički odigra "duplu igru" na administrativnom prelazu Merdare, na kojem je navodno ukinuta zabrana protoka robe iz centralne Srbije.

Kurti je pre izvesnog vremena saopštio da je ukinuo zabranu robe iz centralne Srbije na administrativnom prelazu Merdare, ali je ipak sve izvesnije da je reč o čistoj laži.

Više o ovoj vesti pročitajte OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27