• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković Veljović

23.10.2024

14:18

Nakon Erdogana, Msvatija III i Bin Zajeda, u Srbiji i ovi svetski lideri! Odličan rezultat Vučićevog angažmana - stabilnost Srbije počiva na ova tri stuba!

Tanjug/informer

Politika

Nakon Erdogana, Msvatija III i Bin Zajeda, u Srbiji i ovi svetski lideri! Odličan rezultat Vučićevog angažmana - stabilnost Srbije počiva na ova tri stuba!

Podeli vest

Nakon šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i kralja Esvatinija Msvatija III, u Begrad večeras stižu poljski premijer Donald Tusk i grčki premijer Kirjakos Micotakis, koji će biti gosti na večeri kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu dok će Tusk sutra nastaviti zvaničnu posetu Srbiji, a nakon čega nam već u petak dolazi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je i najavio, a i sam potvrdio u svom gostovanju pre nekoliko dana, predsednik Vučić u septembru i oktobru razgovarao je sa više od 70 predsednika i premijera, a do kraja oktobra biće i više od 90.

Činjenica je da su nedavno, u kratkom vremenu, Beograd posetili lideri najmoćnijih država sveta, a među njima svakako su i nemački kancelar Olaf Šolc, kao i francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik Republike Kine Si Đinping. 

Foto: instagram/buducnostsrbijeav, Tanjug/AP

 

Foto: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Svi ovi važni susreti Srbiji, koji bi mogli da izmene sliku budućih političkih opštenja glavnih aktera na balkanskoj i evropskoj političkoj sceni, donose ulogu ključnog igrača na Balkanu, a što prethodnicima Aleksandra Vučića nikako nije polazilo za rukom poslednjih 30 godina.

Rezultat Vučićevog angažmana

Bivši diplomata, Zoran Milivojević ocenjuje da je to rezultat daleko značajnijeg međunarodnog položaja koji Srbija ima u ovom trenutku, ali i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

- To je sve rezultat Vučićevog angažmana, ličnih veza sa liderima...To je najveći rezultat. Srbija ima centralno mesto i u regionu, i šire, iako je svet podeljen. Ključan interes za Srbiju je da ona ima tri spoljnopolitička stuba - nezavisnost, vojna neutralnost, kao i baziranje poltike na svom državnom i nacionalnom interesu, jer Srbija nastupa bez rezervi, zalaže se za mir i saradnju, poštuje međunarodi aktuelni poredak koji se zasniva na poštovanju međunarodnog prava. To je ono što Srbiju opredeljuje - rekao je Milivojević i dodao da svako ima svoje interese, bilo da je sa Zapada, Istoka...

- Kada je u pitanju Zapad, mi to vidimo kada je reč o pritiscima ili sankcijama, pitanja oko KiM, ali i kad je ekonomija u pitanju i priče oko litijuma... Svako ima svoj motiv, bilo da je politički, ekonomski, ideološki... To je suštinski element - poručio je Milivojević. 

Poseban značaj trilaterale Vučić-Orban- Fico

Nekadašnji ministar spoljih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović napominje da su posete i razgovori na vrhu najznačajniji vid diplomatije.

Foto: Tanja Andric

 

- Njihova vrednost se ceni po rezultatima na ekonomskom, političkom i bezbednosnim planu. Za Srbiju se uspeh posebno meri time koliko samitska diplomatija na vrhu jača međunarodnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, rešavanju pitanja KiM na osnovu rezolucije SB UN 1244, učvršćivanju vojne neutralnosti, koliko doprinosi poštovanju Dejtonskog sporazuma i koliko smanjuju pritiske, ucene, duple standarde, diktate i mešanje u naše unutrašnje poslove - rekao je bivši ministar i dodao:

- Smatram da kao nezavisna zemlja treba da razvijamo uravnotežene odnose i saradnju sa svim važnijim faktorima i zemljama i da se čuvamo opasnosti od težnji određenih faktora koji nastupaju kao da je Srbija njihov dužnik pa  nam neprekidno neprekidno drže lekcije i tome šta je i ko je za nas dobar, a ko je zao i opasan. U sadašnjim turbulencijama u Evropi i svetu, moramo se više inspirisati istorijskim iskustvima. Ne smemo zaboraviti ko je 1999. i sa kojim ciljevima vratio rat na tlo Evrope. Pridajem poseban značaj tripartitnim razgovorima predsednika Vučića, Orbana, Fica i telefonskom razgovoru Vičić - Putin - jasan je bio Jovanović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Izrael zapretio Iranu! Spremni su za napad, napravljena lista za odstrel!
pretnje

Izrael zapretio Iranu! Spremni su za napad, napravljena lista za odstrel!

Izrael je preneo upozorenje Iranu preko nekoliko trećih strana uoči svog raketnog udara na Islamsku Republiku u subotu, izvestio je Aksios, pozivajući se na tri anonimna izvora. Prema pisanju medija, Zapadni Jerusalim je nagovestio koje će ciljeve napasti, istovremeno upozoravajući Teheran da ne uzvrati.

26.10.2024

17:05

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija