• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z. G.

15.09.2016

19:47

POMOR RIBE U ĐETINJI Titan-dioksid kriv za trovanje!

Vesti

POMOR RIBE U ĐETINJI Titan-dioksid kriv za trovanje!

Podeli vest

Trovanje ribe, koje je bilo pre sedam dana, u donjem toku reke Đetinje koji protiče kroz grad, izazvao je titan-dioksid, saopštila je Dunja Đenić, član Gradskog veća zadužena za ekologiju

- Uzorak vode, koji je uzela ekipa užičkog zavoda za javno zdravlje na ušću Koštičkog potoka u Đetinju, kod Žutog mosta, pokazala je da je količina kiseonika u vodi bila u granicima normale, ali da je titan doveo do ugrožavanja ekosistema zbog gustine suspendovane čestice. Ovako narušavanje prirodnog sistema vodi do određenih posledica, koje sa sobom nosi i pomor ribe - objasnila je Đenićka.

Inače, pre sedam dana Đetinja je u dužini od oko sto metara rpomenila boju i da su nađena dva mrtva primera mrtve ribe.

Ona je istakla da sada ima zakonskog osnova, jer je došlo do pomora ribe, da se traži zagađivač i da će policija biti angažovana, jer je podneta krivična prijava protiv nn lica.

- Mi ćemo u koordinaciji sa policijom i komunalnom policijom pokrenuti opsežnu istragu i nadam se indetifikovati pojedince ili institucije koje su počinile ovo krivično delo - rekao je Nemanja Nešić, zamenik gradonačelnika.

Titanijum dioksid se još naziva i „titanijumsko belilo“ i vrsta je neorganskog belila, prilično postojana u vodi, što mu dozvoljava da za kratak vremenski period zahvati veliku površinu reke i zadrži boju petnaest do dvadeset minuta. Titan dioksid predstavlja beli pigment, odnosno aditiv, koji se koristi u proizvodnji svih vrsta boja, namaza, lakova i građevinskih materijala i to nedvosmisleno govori da je došlo do izlivanja određenih materijala koji u sebi sadrže titan-dioksid.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set