• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

31.10.2018

15:13

(FOTO) SELAKOVIĆ U UŽICU OTKRIO SPOMENIK U ZNAK OSLOBOĐENJA: VELIKA POBEDA je spomenik Srpkinji, majci, ženi i sestri, onoj koja je rodila heroje!

Vesti

(FOTO) SELAKOVIĆ U UŽICU OTKRIO SPOMENIK U ZNAK OSLOBOĐENJA: VELIKA POBEDA je spomenik Srpkinji, majci, ženi i sestri, onoj koja je rodila heroje!

Podeli vest

Na stogodišnjicu oslobođenja Užica i Srbije u Prvom svetskom ratu, na samom ulazu u grad Užice, na kružnom toku, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Užica Tihomir Petković i general u penziji Ljubiša Diković otkrili su spomenik Velika pobeda

- Ovaj spomenik simboliše pobedu u Velikom ratu i mi ga postavljamo kao znak zahvalnosti oslobodiocima otadžbine. Užičani su i u Velikom ratu pokazali veliki patriotizam i u velikom broju se priključili borbi za oslobođenje. Karađorđevom zvezdom odlikovano je 328 boraca iz užičkog kraja. Razmere stradanja najbolje ilustruje podatak da je Užice prema popisu iz 1890. godine imalo više od 6.000 stanovnika, a nakon svih ratova i nedaća, 1921. godine 4.894 stanovnika – rekao je gradonačelnik.

Foto: Z.G.

Generalni sekretar Nikola Selaković rekao je da u Srbiji skoro nema grada koji nema spomenik posvećen herojima Velikog rata.

- Ako izuzmemo spomen ploču na užičkoj crkvi Svetog Đorđa sa imenima izginulih Užičana u Velikom ratu, Užice je, ako ne jedini, a ono jedan od retkih gradova, koji do danas nije podigao spomenik borbi, stradanju i pobedi Srbije u Prvom svetskom ratu. Ovo je ujedno i spomenik Srpkinji, majci, ženi i sestri, onoj koja je rodila heroje i onoj koja je posle rata obnovila našu naciju – rekao je Selaković.

Foto: Z.G.

Autor originalnog spomenika "Velika Srbija" je Đorđe Jovanović, a u visini od 5,8 metara, po uzoru na taj spomenik izvajao je Svetomir Sveta Radović. Spomenik velikoj pobedi, kako ga je nazvao generalni sekretar, sa parterskim uređenjem koštao je 30 miliona dinara.

Foto: Z.G.

Autor spomenika

Karađorđevom zvedom je odlikovano 328 boraca iz užičkog kraja, a za četri godine u ratu je poginulo 16.000 muškaraca iz Zlatiborskog okruga.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goca

pre 5 godina

Otkriven spomenik na secanje nasih heroja,100god od oslobodhenja Prvog Svetskog rata.

mimi

pre 5 godina

Ovaj spomenik simboliše pobedu u Velikom ratu i mi ga postavljamo kao znak zahvalnosti oslobodiocima otadžbine.

minja03

pre 5 godina

Spomenik u Užice simbolise sve majke koje su rodile junake u prvom svetskom ratu.Salaković je imao tu čast da otkrije spomenik.

Milica Milicic

pre 5 godina

Spomenik u Uzicu...da ne zaboravimo nase heroje i ko smo.

Maka

pre 5 godina

Prelepi događaji i momenti, posebno mi se dopada spomenik i njegova simbolika.

tasa

pre 5 godina

Da se ne zaboravi takve stvari zaslužuju da budu večne.

Sanja

pre 5 godina

Spomenici čuvaju sećanje na istoriju jednog naroda i ličnost koja je doprinela tom narodu.

Sneza

pre 5 godina

Ponosna sam sto sam Srpska majka iz Uzica. Moje Uzice divan grad!

Viktorija Viki

pre 5 godina

Ovaj spomenik ce krasiti Uzice. Neka je vecna slava svim nastradalim zrtvama.

Petra

pre 5 godina

Ponosna na svoje Užice, ponosna na svoje pretke!

Bojan

pre 5 godina

Evo idealnog primera kako se treba ponasati i odnositi prema zenama, a ne kao siledzije iz Djilasovog savezza.

Nesa

pre 5 godina

Ne zna se cije su zasluge ivece i kome treba podici spomen obelezije, da li samim herojima ili njihovim majkama sto su od njih napravile tolike velikane.

Tara

pre 5 godina

Tako je. Samo napred, spomenik je u cast herojstva, zasluga.

kole

pre 5 godina

Uzice je dobilo zaista lep spomenik herojima Uzica koji su dali svoje zivote radi oslobodjenja Uzica od okupatora pre tacno 100 godina.

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set